Μουσείο Ολοκαυτώματος: Ολοκληρώνονται οι γεωτεχνικές εργασίες, πότε ξεκινά η ανοικοδόμησή του
Θετικές εξελίξεις για το έργο με το μεγάλο συμβολικό φορτίο, που θα μεταμορφώσει τη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης
Εξελίξεις διαφαίνονται, μετά από χρόνια αναμονής, για το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος, και συγκεκριμένα για το κυρίως κομμάτι της κατασκευής του, την ανέγερση του κτιρίου όπου θα στεγαστεί στη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα, οι ειδικές γεωτεχνικές εργασίες για την προετοιμασία του οικοπέδου βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης, ενώ παράλληλα ολοκληρώνονται τα τεύχη δημοπράτησης για το έργο της ανοικοδόμησης.
Σε έναν μήνα περίπου η παράδοση του οικοπέδου στον κατασκευαστή
Σύμφωνα με το Βασίλη Παπαευαγγέλου, γεωτεχνικό μηχανικό και επικεφαλής της εταιρείας ΓΕΩΕΡΕΥΝΑ, που ανέλαβε τις γεωτεχνικές εργασίες, από τον Ιούνιο του 2024 μέχρι και σήμερα έχει πραγματοποιηθεί η περίφραξη του οικοπέδου, η εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας, η δημιουργία και αγκύρωση διαφαγματικού τοίχου, η θεμελίωση του μελλοντικού κτιρίου με φρεατοπασσάλους και οι απαραίτητες εκσκαφές. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν πηγάδια άντλησης υπογείων υδάτων και έγινε ενδυνάμωση του εδάφους, που στην αρχική του μορφή ήταν αδύναμο και ακατάλληλο για τη ανέγερση κτιρίου.
«Από τη στιγμή που ξεκινήσαμε τις εργασίες δεν συναντήσαμε κάποιο εμπόδιο. Απλώς, χρειάστηκε να γίνει μία επικαιροποίηση των μελετών», εξηγεί ο κ. Παπαευαγγέλου. «Αυτήν τη στιγμή είμαστε περίπου στο 90% των εργασιών που έχουμε αναλάβει. Θέλω να πιστεύω ότι στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου θα έχουμε ολοκληρώσει και το οικόπεδο θα είναι έτοιμο για την ανοικοδόμηση του μουσείου».
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο, και ενώ βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη οι προκαταρκτικές εργασίες, έγινε επίσκεψη του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στο εργοτάξιο, μαζί με την τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Επιλογή από πιο έμπειρους στον κατασκευαστικό κλάδο
Με την παράδοση του οικοπέδου από την εταιρεία ΓΕΩΕΡΕΥΝΑ, θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες για το σκέλος του κυρίως έργου. Ο Πέτρος Μακρίδης, επικεφαλής του αρχιτεκτονικού γραφείου Makridis Associates, δηλώνει στην Parallaxi: «Αυτήν την περίοδο, το γραφείο μας ολοκληρώνει τα τεύχη δημοπράτησης. Έπειτα, θα τα παραλάβει το εταιρικό σχήμα που ανέλαβε το project management του έργου, δηλαδή οι εταιρείες Σαμαράς & Συνεργάτες και Hill International Greece, προκειμένου να τα θέσει στη διάθεση των κατασκευαστικών εταιρειών που έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στο project».
Εκτός του γραφείου Makridis Associates, το μουσείο σχεδίασαν τα γραφεία Efrat-Kowalsky Architects και Heide & Von Beckerath Architects.
«Η πρόσκληση αφορούσε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, με εμπειρία σε αντίστοιχης πολυπλοκότητας έργα, καθώς, το Μουσείο Ολοκαυτώματος αποτελεί ένα ιδιωτικό έργο», εξηγεί ο κ. Μακρίδης και προσθέτει: «Εμείς από τη μεριά μας έχουμε ετοιμάσει αρχιτεκτονικά σχέδια και τεύχη εξαιρετικά “αυστηρά”, που εξασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξουν υπερβάσεις στον προϋπολογισμό του έργου. Ολόκληρο το σχέδιο του κτιρίου είναι διαθέσιμο σε λεπτομερή τρισδιάστατη απόδοση, και έτσι οι εταιρείες θα μπορούν να υπολογίσουν επακριβώς τα υλικά και τις κατασκευές που θα χρειαστούν, πριν δώσουν τις προσφορές».

Τα τεύχη του διαγωνισμού αναμένεται να δοθούν στις εταιρείες την επόμενη εβδομάδα, με τον κ. Μακρίδη να προσδοκεί ότι εντός ενάμιση μήνα περίπου θα έχουν κατατεθεί οι προσφορές: «Μετά την κατάθεση των προσφορών, θα γίνει ένας πρώτος έλεγχος από τους project managers και έπειτα θα επιλεγεί η πιο οικονομική από τις δύο-τρεις επικρατέστερες».
Αναφορικά με το πότε αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του κτιρίου, δηλώνει: «Δεν υπάρχει πλέον κάποιο ορατό εμπόδιο στην πορεία του έργου και το οικόπεδο είναι σχεδόν έτοιμο προς ανοικοδόμηση. Ευελπιστώ ότι το Σεπτέμβριο, με αφορμή και τη ΔΕΘ, θα έχουμε την ανακοίνωση της έναρξης των εργασιών».
Ένα ακόμα έργο που σημείωσε καθυστερήσεις
Οι πρώτες προσπάθειες για τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδας ξεκίνησαν πριν περίπου 10 χρόνια, με πρωτοβουλία του Γιάννη Μπουτάρη, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Τα κωλύματα του έργου, ωστόσο, ξεκίνησαν από νωρίς, αφού το οικόπεδο που είχε αρχικά επιλεγεί για την ανέγερση, ιδιοκτησίας της ΓΑΙΑΟΣΕ, αντιμετώπιζε ιδιοκτησιακά προβλήματα. Τελικά, λύση δόθηκε με ανταλλαγή ακινήτων ανάμεσα στη ΓΑΙΑΟΣΕ και το Δήμο Θεσσαλονίκης, ώστε να εξασφαλιστεί κατάλληλος χώρος. Αυτό οδήγησε και σε αλλαγή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Η οικοδομική άδεια εκδόθηκε τελικά το 2023, για να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες τον περασμένο Ιούνιο.
Να σημειωθεί ότι, βάσει παλιότερης ανακοίνωσης της Σαμαράς & Συνεργάτες, αρχικά η ολοκλήρωση των γεωτεχνικών εργασιών αναμενόταν σε επτά μήνες, με στόχο ήδη από τις αρχές του 2025 να είχε ξεκινήσει η ανοικοδόμηση.
Μία ακόμα χρονική επιβάρυνση λίγων μηνών, λοιπόν, στο ήδη επιβαρυμένο χρονοδιάγραμμα του σημαντικού έργου, με την ελπίδα να είναι η τελευταία και από Σεπτέμβριο να υπάρξουν πράγματι ευχάριστες ανακοινώσεις.