Θεσσαλονίκη

Μπάζει νερά η κλειστή αγορά στο Καπάνι

Η τρέχουσα κατάσταση στο Καπάνι, η ιστορία της αγοράς και τα σχέδια ανάπλασης

Parallaxi
μπάζει-νερά-η-κλειστή-αγορά-στο-καπάνι-964623
Parallaxi

Στο Καπάνι και συγκεκριμένα στην αγορά Βατικιώτη, μετά από λίγες ώρες – όχι και τόσο δυνατής- βροχής, το νερό πέφτει σήμερα το πρωί ασταμάτητα από το στέγαστρο στον δρόμο της αγοράς, όπου στεγάζονται εμπορικά καταστήματα.

Το έργο τοποθέτησης στέγασης και πεζοδρομήσεων για το Καπάνι, που περιλαμβάνει την Αγορά Βατικιώτη και την αγορά Βλάλη, πραγματοποιήθηκε το 1997.

Έκτοτε, δηλαδή εδώ και 25 χρόνια, δεν έχει πραγματοποιηθεί ουδεμία φορά η συντήρησή του.

Τα στέγαστρα των δύο αγορών είναι διαφορετικά δομημένα λόγω της ανάθεσής τους σε δύο διαφορετικούς ανάδοχους.

Ενώ όμως, η αγορά Βλάλη δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα σε περιόδους βροχής, αυτή της Βατικιώτη, είναι φθαρμένη και με ανοιχτές τρύπες οι οποίες επιτρέπουν στο νερό να πέφτει στο πεζοδρόμιο και πολύ κοντά στα γύρω εμπορικά καταστήματα.

Η σύμβαση για την ανάπλαση της Αγοράς 

Τη σύμβαση για τη δημιουργία ανοιχτού κέντρου εμπορίου στο Καπάνι υπέγραψε στις 5 Σεπτεμβρίου του 2022, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας Εφραίμ Κυριζίδη και του τεχνικού συμβούλου Δημήτρη Μήτρου.

«Σε 18 μήνες ένα έργο περίπου δύο εκατ. ευρώ θα δώσει μια άλλη εικόνα σε μια ιστορική αγορά της πόλης και θα κάνει το κέντρο της Θεσσαλονίκης -είτε εμπορικό είτε τουριστικό- πολύ ελκυστικότερο», ανέφερε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, το εμπορικό κέντρο, που για δεκαετίες ήταν εγκαταλειμμένο, αλλάζει με σειρά παρεμβάσεων, μεταξύ των οποίων η αγορά Μοδιάνο αλλά και η ανάπλαση εμπορικών δρόμων γύρω από τους σταθμούς του μετρό, έπειτα από την ένταξη του Δήμου σε σχετικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το έργο αφορά την ανάπλαση της αγοράς Βλάλη και συγκεκριμένα την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Εγνατία, Αριστοτέλους, Ερμού και Βενιζέλου. Όπως προβλέπεται, θα αναβαθμιστούν οι πεζόδρομοι Μενεξέ, Βλάλη, Σολωμού, Ασκληπιού, Χαλκέων, Κυδωνιάτη, Σπανδωνή, κ.ά., ενώ παράλληλα θα γίνουν ανακατασκευές πεζοδρόμων και οδών ήπιας κυκλοφορίας, δενδροφυτεύσεις και χρήση εφαρμογών έξυπνης πόλης.

Η ιστορίας της Αγοράς 

Το όνομα «Καπάνι», προέρχεται από την τουρκική φράση Ουν-Καπάν, που σημαίνει αλευραγορά. Η Αγορά Βλάλη είναι μία από τις παραδοσιακές αγορές της πόλης, που περικλείεται από πολυώροφες οικοδομές μεταξύ των οδών Εγνατίας, Αριστοτέλους, Ερμού και Βενιζέλου.

Αποτελεί τμήμα του ευρύτερου ιστορικού εμπορικού κέντρου και ως τόπος αγοράς υφίσταται από την πηγή της Τουρκοκρατίας. Στις αρχές του 20ου αιώνα, δεν αποτελούσε πια αγορά αλεύρων, αλλά μια αγορά με κάθε είδους εμπορεύματα. Πωλούνταν κυρίως ασβέστης από το Ασβεστοχώρι, τενεκεδένια και πήλινα σκεύη, όσπρια, κρέας και θαλασσινά.

Από το αρχικό σχέδιο του Herbrad, η αγορά Βλάλη ορίστηκε ως περιοχή λιανικού εμπορίου, στην οποία οι μονάδες των καταστημάτων έχουν επιβεβλημένη όψη και εγγράφονται σε αυστηρή γεωμετρική χάραξη, στο κέντρο της οποίας βρίσκεται το δημοτικό κτίριο “Καπάνι”. Ο σεισμός του ’78 προξένησε στα κτίρια της αγοράς μεγάλες ζημιές και στις δύο αγορές. Προέκυψαν υποστυλώσεις, αποκατάσταση ορόφων που είχαν καταρρεύσει και κατεδαφίσεις παλαιών κτηρίων. Συνολικά έγιναν γύρω στις 280 κατεδαφίσεις ορόφων καταστημάτων των αγορών Βλάλη και Βατικιώτη.

Το 1986, η αγορά χαρακτηρίστηκε ως “ιστορικός τόπος” και πεζοδρομήθηκε, ενώ στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο προβλέπεται η διατήρηση του εμπορικού της χαρακτήρα.

*Με πληροφορίες από το βιβλίο “Μετασχηματισμοί του Αστικού Τοπίου” και από αρχεία της parallaxi 

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα