New entries Δεκεμβρίου

Νέα πράγματα συμβαίνουν στην πόλη. Εμείς αποφασίσαμε να σας βάζουμε κάθε τόσο στη διαδικασία να τα αναζητήσετε! Ότι δοκιμάσαμε, απολαύσαμε, είδαμε, ακούσαμε και συνιστούμε.

Parallaxi
new-entries-δεκεμβρίου-70694
Parallaxi

Νέα πράγματα συμβαίνουν στην πόλη. Σημεία που ομορφαίνουν, μαγαζιά που ανοίγουν με φρέσκες ιδέες, ιστορίες αισιόδοξες που ρίχνουν φως στη μιζέρια. Μερικές από αυτές περνούν απαρατήρητες και είναι κρίμα. Εμείς αποφασίσαμε να σας βάζουμε στη διαδικασία να τις αναζητήσετε…

Το νέο τζαζ bar! 

duente

Το Duende δεν είναι μια απλή περίπτωση opening. Είναι η Θεσσαλονικιώτικη εκδοχή ενός λαρισινού θρύλου. Άνοιξε το 2009 στη Λάρισα και έγραψε τη δική του τζαζ ιστορία στο Θεσσαλικό και όχι μόνο κάμπο. Με απίστευτα live που έμειναν στα χρονικά, ένα δίσκο που ηχογραφήθηκε εντός του και νύχτες που η φήμη τους έφτασαν μέχρι τη νέα Υόρκη. Το Νοέμβριο το Duende Jazz Bar άνοιξε στην Καλαποθάκη και από τότε η φήμη του εξαπλώνεται και εδώ. Τα live που έχει ήδη πραγματοποιήσει συζητήθηκαν πολύ και οι βραδιές με τους dj που παίζουν σε βινύλιο καθαρόαιμη τζαζ ή μαύρες μουσικές στις παρυφές της είναι ότι έλειπε.

*Καλαποθάκη 16, 2310252704

Το Γκράφιτι στον τοίχο της ΕΡΤ3

11249912_178464619155527_3265340444382873515_n

Ήταν ένα γωνιακό σόκορο που σε γέμιζε θλίψη. Σου ήταν αδύνατον να το παραβλέψεις στην κεντρική γωνία Καυταντζόγλου με Λεωφόρο Στρατού. Το άχαρο μπετονένιο κτίριο της ΕΡΤ3 δεν είναι κτίριο για το οποίο καυχιέται η πόλη από αρχιτεκτονικής άποψης. Το επιβλητικό mural που κάλυψε την γκρίζα επιφάνεια ήρθε να δώσει χρώμα στο κρι της διαστάυρωσης. Το σύνολο του έργου είναι μια αλληγορία του παραμυθιού της κοκκινοσκουφίτσας με τον κακό λύκο – κουκουλοφόρο. Ο τοίχος αριστερά με το ξανθό κορίτσι με το καλαθάκι φέρει την υπογραφή του Apset και αυτός στα δεξιά του Same84. Ο Apset είναι Θεσσαλονικιός και ασχολείται ενεργά με το graffiti από το 1998 ενώ σπούδασε γραφιστική στο Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Τριανδρίας Θεσσαλονίκης του τμήματος ‘γραφίστας εντύπου και ηλεκτρονικών μέσων’. Ο Same84 είναι Αθηναίος και ασχολείται με το γκραφιτι εδώ και πάνω από 20 χρόνια. To γκραφίτι είναι ένα από τα πολλά που ολοκληρώθηκαν στην πόλη μας χάρη στη συνεργασία της Jugend-& Kulturprojekt e.V.  με την Urban Act, το katArt-e_Art & Tech_Lab και την AddArt που μεταμορφώσε κτίρια της πόλης με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες με συμμετέχοντες καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σχολεία, παλιοί σταθμοί, κτίρια της ΕΡΤ, έρημα καταστήματα άλλαξαν όψη με εντυπωσιακό τρόπο! Ένα μεγάλο μπράβο.

Sugar tip: Vanilla Gelateria

sdim3539

Μοιάζει με προθάλαμο διαστημικού σταθμού. Κοίλες γραμμές, λιτές, καθαρά χρώματα και αίσθηση απογείωσης που θα έρθει σε λίγο και θα είναι γευστική. Η Vanilla ήρθε για να μείνει και να μάθει στον κόσμο το πραγματικό καλό παγωτό. Δουλεύοντας στο εξωτερικό πριν 20 χρόνια, ο Λουίζος Συμεωνίδης εργάστηκε για έναν χρόνο για μια οικογένεια Ιταλών, που αποτελούσε τρίτη γενιά παρασκευαστών παγωτού και έμαθε πως να φτιάχνει ιταλικό παγωτό με τον παραδοσιάκο τρόπο, από το μηδέν. Στο πίσω μέρος του μυαλού του ήδη έλαμπε η ιδέα του μαγαζιού που άνοιξε πρόσφατα. Μετά ακολούθησαν εντατικά μαθήματα στο ειδικό «πανεπιστήμιο» παρασκευής ιταλικού παγωτού, Gelato University της Μπολόνια, και έβαλε μπρος στο εγχείρημά του. Στη  Vanilla Gelateria παρασκευάζει πλέον κάθε μέρα ο Λουίζος με τη βοηθό του 18 διαφορετικές γεύσεις παγωτού, οι 12 από τις οποίες είναι σταθερές, ενώ οι 6 αλλάζουν διαρκώς, με νέες δημιουργικές ιδέες. Επειδή όμως οι Έλληνες,  εκτός από ορισμένους παγωτομανείς, δεν τρώνε πολύ παγωτό τον χειμώνα, πήρε την πρωτοβουλία να προσθέσει και γλυκά στην Gelateria του. Χαρακτηριστικό το τιραμισού, το οποίο επίσης διαδάχτηκε από τους Ιταλούς φίλους του, και φτιάχνει εδώ και χρόνια ο ίδιος σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή, το προφιτερόλ από την γνωστή σοκολάτα valrhona, τάρτες με φρούτα εποχής, κρέμες και μια καταπληκτική κρεμ μπρουλέ, από τα χεράκια της ζαχαροπλάστριας του μαγαζιού.

*Βογατσικού 12, τηλ. 2310225566

Δυο “νέες” κινηματογραφικές αίθουσες στο Λιμάνι

IMG_6449

Οι δυο αίθουσες του Λιμανιού στην Αποθήκη 1 δεν είναι καινούργιες αλλά η χρήση τους μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου Φεστιβάλ είναι. Οι κινηματογραφικές αίθουσες στο Λιμάνι ήταν το επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ Φεστιβάλ και ΟΛΘ, από την εποχή των εγκαινίων τους, το 1999, οπότε και λειτούργησαν μόνο κατά τη διάρκεια των δυο Φεστιβάλ της πόλης και παρέμεναν κλειστές και ανεκμετάλλευτες μεταξύ διοργανώσεων. Μέχρι τον Δεκέμβρη του 2013 που υπογράφηκε σύμβαση με ιδιωτική εταιρία διανομής και οι 4 αίθουσες έγιναν Village (με τη συμφωνία να χρησιμοποιούνται από τον κινηματογραφικό θεσμό της πόλης κατά τη διάρκεια των δυο φεστιβάλ). Η συγκυρία της κρίσης αποδείχθηκε μοιραία για την επένδυση και η εταιρία διέλυσε τη σύμβαση 6 μήνες πριν τη λήξη της, στις 30 Ιουνίου και επιτέλους αποφασίστηκε η συνεργασία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και του ΟΛΘ και την παραχώρηση της Αποθήκης 1 (αίθουσες Σταύρος Τορνές και Τζον Κασσαβέτης) στη διαχείριση του Φεστιβάλ. Η αίθουσα Σταύρος Τορνές γίνεται η νέα στέγη της ταινιοθήκης που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε στην μικρή αίθουσα του Μουσείου Κινηματογράφου ενώ η αίθουσα Τζον Κασσαβέτης θα λειτουργεί ως art house με ταινίες ιδιαίτερης κινηματογραφικής καλλιτεχνικής αξίας.Τα εγκαίνια των αιθουσών πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015.

Η αποθέωση του οίνου: Bientôt, wine

unnamed

Μ΄αρέσει να περπατώ την Προξένου Κορομηλά. Δεν έχει το συνωστισμό της Τσιμισκή και χωρίς να είναι πεζόδρομος δίνει αυτήν την αίσθηση. Φτάνοντας στο τέρμα της πάντα στρίβω προς τα πάνω για να βγω στη Μητροπόλεως. Η Μοργκεντάου είναι ίσως το πιο σύντομο δρομάκι του κέντρου. Αρκετές διατηρητέες οικοδομές κρατούν την αίγλη της παλιάς πόλης. Και τότε βλέπεις τον βεραμάν τοίχο με τα λευκά γράμματα και τα μεγάλα παράθυρα. Bientot… σαν γαλλικό ραντεβού. Στην αρχή απλώς σταματάς για να χαζέψεις και τότε βλέπεις την επιτοίχια κάβα. Έκπληξη το μινιμάλ design της νέας οινοκάβας με το όνομα “Bientôt, wine”. Στο παραλληλόγραμμο τραπέζι μπουκάλια με γαλλικές και ελληνικές εττικέτες περιμένουν να τα δοκιμάσεις. Ωραία εικόνα. Ένα βελάκι σε οδηγεί να χτυπήσεις το κουδούνι της όμορφης πολυκατοικίας. Η συνέχεια στο τραπέζι σας. Όχι μην τρομάζετε, δεν είναι ανάγκη να βγείτε απ΄τον προϋπολογισμό σας. Θα βρείτε κρασιά από 8 ευρώ.

*Μοργκεντάου 5, Τηλ: 2310 253781

Και το όνομα αυτού 1975: Ευτυχείτε!

DSC_0208

Χριστούγεννα. Ο καιρός των γλυκών μας παρασέρνει όλους ανεξαιρέτως σε γλυκιές αναζητήσεις. Ένα χρόνο μετά τα #preetyeclair, δύο σχεδόν χρόνια μετά το #bougatsan, τα Χριστούγεννα με στη Θεσσαλονίκη τρώμε ένα νέο γλυκό, θεσσαλονικιώτικη αποκλειστικότητα, εμπνευσμένο από το xmas kitch, τα λαμπερά χριστουγεννιάτικα show της ιδιωτικής τηλεόρασης των 90s καi τα μπισκοτογλυκά των τηλεοπτικών εκπομπών μαγειρικής. Θα το φάτε στο Estrella δια χειρός Δημήτρη Κοπαράνη. Το 1975: Ευτυχείτε είναι ένα old school trifle με μελομακάρονα, κρέμα βανίλιας με ροδόνερο και φιλέ αμυγδάλου.

*Estrella/World Street Food, τηλ.2310272045, Π. Μελά 48, Θεσσαλονίκη

Ένα πάρκο στην Πολίχνη

παρκο Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο Πάρκο Φωκά του Δήμου Παύλου Μελά και παραδίδεται σήμερα 2/12 στους πολίτες. Από την χρονιά 2009, της αρχικής εκπόνησης του σχεδίου Υλοποίησης του Εξοικονομώ Πολίχνης και της αντίστοιχης προμελέτης βελτίωσης του μικροκλίματος – ανακατασκευής του Πάρκου Φωκά έως σήμερα υπήρξαν διαδοχικές αλλά σημειακές παρεμβάσεις στον χώρο του πάρκου προκειμένου να επιλυθούν επί μέρους προβλήματα στον χώρο. Η προτεινόμενη παρέμβαση αφορούσε αφενός στην ανάδειξη του πάρκου ως ενός λειτουργικού και ευχάριστου δημόσιου χώρου επιπέδου γειτονιάς και αφετέρου στην βελτίωση των κλιματικών συνθηκών της πλατείας με παρεμβάσεις που τεχνικά είναι ικανές να δώσουν καλύτερα περιβαλλοντικά αποτελέσματα. Κύρια κατεύθυνση για τη βελτίωση του μικροκλίματος ήταν η χρήση διαφόρων ειδών βλάστησης με φύτευση και διατάξεις προσαρμοσμένες στις λειτουργίες της πλατείας. Επιδίωξη ήταν η αύξηση της επιφάνειας του φυσικού εδάφους με περιορισμό των επιστρώσεων, η κατά το μέγιστο δυνατό αύξηση των σκιασμένων επιφανειών καθώς και η χρήση υλικών φιλικότερων προς το περιβάλλον. Επίσης έχουν κατασκευαστεί ράμπες εξωτερικά και εσωτερικά του χώρου του πάρκου στην ανατολική και δυτική είσοδο του προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύκολη πρόσβαση σε ΑμεΑ. Το Πάρκο Φωκά, στη δημοτική ενότητα Πολίχνης του Δήμου Παύλου Μελά, Το πάρκο, βρίσκεται σε περιοχή αμιγούς κατοικίας σε μια από τις κεντρικότερες περιοχές κατοικίας της δημοτικής ενότητας Πολίχνης, σε άμεση γειτνίαση με τις κύριες εμπορικές αρτηρίες Αγνώστου Στρατιώτου και Αγ.Παντελεήμονα. Καλύπτει μια ολόκληρη οικοδομική νησίδα με συνολική έκταση περί τα 4.220 τετραγωνικά μέτρα και είχε ενταχθεί ως παρέμβαση πρώτης προτεραιότητας στα πλαίσια του Σχεδίου Υλοποίησης «Εξοικονομώ Πολίχνης», στη δράση «Παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους του αστικού περιβάλλοντος».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα