Ο αποχαιρετισμός του φωτογράφου Γιώργη Γερόλυμπου για τη μητέρα του Αλέκα Γερόλυμπου
Έτσι αποχαιρετά τη μητέρα του, τη μεγάλη πολεοδόμο.
Σήμερα έφυγε από τη ζωή η Αλέκα Καραδήμου-Γερόλυμπου, η Αλέκα μας, μετά από πολυετή και άνιση μάχη με τη νόσο του Parkinson και τις επιπτώσεις της. Παρά το γεγονός ότι η ασθένεια της στερήσε τη διαύγεια της σκέψης της που με κόπο, εκπαίδευση και συνεχή μόρφωση εξέλιξε στο υψηλότατο επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της, έφυγε περιβαλλόμενη με αγάπη, που πρώτη η ίδια έδωσε σε όλους εμάς.
Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο του 1945. Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πολεοδομία στο Ινστιτούτο Πολεοδομίας του Παρισιού. Το 1985 ολοκλήρωσε διδακτορική διατριβή στο ΑΠΘ με θέμα τον επανασχεδιασμό και την ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης μετά την πυρκαγιά του 1917. Από το 1969 έως το 1975 εργάστηκε σε αρχιτεκτονικά-πολεοδομικά γραφεία στο Παρίσι και από το 1975 έως το 1981 στη Θεσσαλονίκη. Δίδαξε Ιστορία της πολεοδομίας και αστικό σχεδιασμό στον Τομέα Πολεοδομικού και Χωροταξικού Προγραμματισμού και Σχεδιασμού του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ από το 1976 έως το 2012 υπηρετώντας όλες τις βαθμίδες από Λέκτορας έως Καθηγήτρια 1ης βαθμίδας. Μετά την αφυπηρέτησή της εξελέγη ομότιμη Καθηγήτρια. Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της παρακολούθησε ταυτόχρονα πλήθος ερευνητικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών ενώ δίδαξε ως προσκεκλημένη σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ανάμεσα στα οποία το πανεπιστήμιο της Σορβόννης και του Princeton.
Υπήρξε μία από τις πλέον διακεκριμένες ερευνήτριες της ιστορίας των πόλεων στον ελλαδικό και βαλκανικό χώρο καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Είχε πλουσιότατο έργο και δημοσίευσε βιβλία, άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, συλλογικούς τόμους και αρχιτεκτονικά περιοδικά, λήμματα σε ειδικευμένες εγκυκλοπαίδειες και βιβλιοκρισίες. Είχε πάρει μέρος σε πολεοδομικές μελέτες για τη Θεσσαλονίκη και πάντοτε συμμετείχε ενεργά σε κινήσεις και πρωτοβουλίες πολιτών για τη βελτίωση του χώρου της πόλης. Ήταν παντρεμένη για 56 χρόνια με τον επίσης αρχιτέκτονα Ηρακλή Γερόλυμπο, με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά, τον Γιώργη και τη Βαλεντίνα, και τρία εγγόνια.
Πέραν από το σημαντικό συγγραφικό της έργο και την πολυετή διδακτική της παρουσία που επηρέασε θετικά πλήθος νέων αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων υπήρξε η καλύτερη, τρυφερότερη και γλυκύτερη μαμά, θεία και γιαγιά που μπορούσε να έχει κανείς. Αγαπούσε να βοηθά νέες και νέους μελλοντικούς συναδέλφους, αγαπούσε τα βιβλία, την ιστορία, την έρευνα και τη συγγραφή, τα ταξίδια, τη θάλασσα, την κλασική μουσική, να διαβάζει παραμύθια και ιστορίες στα εγγόνια της, να περνά χρόνο στο οικογενειακό κτήμα στη Χαλκιδική, την οικογένειά της και πολύ μα πολύ τη Θεσσαλονίκη στην οποία αφιέρωσε το μεγαλύτερο κομμάτι της έρευνας και της ζωής της.
Πολλά μπορούν να ειπωθούν για την Αλέκα και τις πολλές αρετές της που αγγίξαν τις ζωές των πολλών ανθρώπων που την γνώρισαν. Απ’ όλα περισσότερο, όμως, θα την θυμόμαστε με απέραντη αγάπη, γιατί η Αλέκα μας, υπήρξε τόσο γλυκιά, τρυφερή και βαθιά καλή με τους ανθρώπους που συνάντησε στη ζωή της, που μόνο μια φράση μπορεί να την περιγράψει με τον καλύτερο τρόπο: η Αλέκα «είχε στη θέση της καρδιάς όλο το φως του ήλιου».
Σύμφωνα με την επιθυμία της θα λάβει χώρα πολιτική κηδεία και θα την αποχαιρετίσουμε την Πέμπτη 6/2 στις 13:00 στο Billy’s Palace απέναντι από τα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου ενώ η καύση της σορού της θα λάβει χώρα στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας την Παρασκευή 7/2 στις 12:15.
Έναντι στεφάνων, η ίδια ευγενώς ζήτησε να αποσταλούν δωρεές στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, στο οποίο δώρησε μεγάλο μέρος του αρχείου της στο λογαριασμό GR7801101460000014661800780
Εκ μέρους της οικογένειας, ο γιος της και η κόρη της Γιώργης και Βαλεντίνα
Ορισμένες από τις σημαντικότερες δημοσιεύσεις της: -Η ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης μετά την πυρκαγιά του 1917, 1η έκδ. , Δήμος Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη 1986, 2η έκδ., University Studio Press, Θεσσαλονίκη 1995. -Μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Βορειοελλαδικές πόλεις στην περίοδο των Οθωμανικών μεταρρυθμίσεων, 1η έκδ. Τροχαλία, Αθήνα 1997, 2η έκδ., University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2004. -Urban Transformations in the Balkans, University Studio Press, Θεσσαλονίκη 1996. -Ερνέστ Εμπράρ 1875-1933, Ernest Hébrard. Εικόνες από τη ζωή ενός αρχιτέκτονα / La vie illustrée d’un architecte. Ποταμός, Αθήνα 2001 (δίγλωσση έκδοση σε συνεργασία με τον Χ. Γιακουμή και τον Christian Pedelahore de Loddis). -Η ανάδυση της σύγχρονης Θεσσαλονίκης. Ιστορίες, πρόσωπα, τοπία, University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2013.