Ο δήμος Καλαμαριάς στο ΣτΕ κατά της Πολεοδομίας Καλαμαριάς, για το χτίσιμο της παραλίας στο Καραμπουρνάκι
Ζητά να ακυρωθεί απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που αφαιρεί το δικαίωμα του «εντέλλεσθε» από το δήμο προς την υπηρεσία.
Με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, απαντά ο δήμος Καλαμαριάς, στην άρνηση της διοίκησης της Πολεοδομίας Καλαμαριάς (ΥΔΟΜ), να παγώσει τις άδειες δόμησης δύο παραλιακών οικοπέδων στην οδό Θεμιστοκλή Σοφούλη, στο Καραμπουρνάκι, που έχουν χαρακτηριστεί ως χώροι πρασίνου από το 2015 και αυτήν την ώρα κτίζονται κανονικά.
Η δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου, αποφάσισε να προσφύγει στον ανώτατο δικαστήριο, μετά την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να δικαιώσει την Υπηρεσία Δόμησης Καλαμαριάς, η οποία δέχτηκε εντολή (εντέλλεσθε), από την δήμαρχο, μετά από σχετική γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του δήμου, αλλά δεν προχώρησε σε πάγωμα των αδειών ανέγερσης πολυκατοικιών στα δύο οικόπεδα μέχρι την εκδίκαση στα διοικητικά δικαστήρια, του αιτήματος του δήμου για την απαλλοτρίωση των οικοπέδων.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε το μεσημέρι, στο σημείο της παραλίας όπου κτίζονται τα δύο παραλιακά οικόπεδα, η Χρύσα Αράπογλου, υποστήριξε ότι οι δήμοι, ως φορείς αυτοδιοίκησης και μετά από αποφάσεις στα δημοτικά συμβούλια, εκλεγμένα από τους πολίτες, έχουν δικαίωμα παρέμβασης σε αποφάσεις που θίγουν το δημόσιο συμφέρον ενώ άφησε και αιχμές για τον ρόλο και την επιμονή της διοίκησης της Πολεοδομίας να αγνοεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Καλαμαριάς, που έχει χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη περιοχή και τα δύο οικόπεδα ως χώρο πρασίνου.
«Χτίζουν πάνω σε χώρο πρασίνου, κτίρια 1600τμ, και αυτό δεν μπορεί να το αγνοεί η ΥΔΟΜ ούτε και η Αποκεντρωμένη διοίκηση», τόνισε η δήμαρχος Καλαμαριάς, ζητώντας από τους φορείς της πολιτείας, τη δικαιοσύνη και το ελληνικό κράτος, να παρέμβουν ώστε να σταματήσει η τσιμεντοποίηση του παραλιακού μετώπου και των ελεύθερων χώρων της Καλαμαριάς.
Όπως τόνισε, οι άδειες εκδόθηκαν το 2012, ο χώρος χαρακτηρίστηκε ως χώρος πρασίνου το 2015 και οι εκσκαφές για τη θεμελίωση των πολυκατοικιών ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2023, ένα μήνα μετά τις δημοτικές εκλογές, ενώ όπως ανέφερε, υπήρξαν αναθεωρήσεις των αδειών δόμησης το 2022 και το 2023, που δεν γνωστοποιήθηκαν, κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς την προηγούμενη διοίκηση Δαρδαμανέλη για συνέργεια στην προσπάθεια των ιδιοκτητών να χτίσουν στο χώρο.
Επιπρόσθετα άφησε και αιχμές για το γεγονός ότι ένα από τα οικόπεδα κατά το ήμισυ έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος, ενώ αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας είναι όλη η περιοχή του Κελάριου Κόλπου, όπου κατέφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και τον Πόντο.
Όπως είπε, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν δύο γνωμοδοτήσεις από την Νομική Υπηρεσία του δήμου προς τη ΥΔΟΜ, για το πάγωμα των αδειών, η υπό παραίτηση διευθύντρια της υπηρεσίας, αρνήθηκε να τις αποδεχτεί και δεν πάγωσε τις άδειες. “Ακολούθησε το «εντέλλεσθε» από μένα δηλαδή η εντολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες να τηρούν σχολαστικά τις κείμενες διατάξεις» αλλά και πάλι δε υπήρξε αποτέλεσμα. Μάλιστα η υπό παραίτηση διευθύντρια της ΥΔΟΜ προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση που την δικαίωσε. Εμείς λοιπόν θα προσφύγουμε στο ΣτΕ κατά της απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ώστε αν χρειαστεί να έχουμε και νέα νομολογία, διότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να μπορεί να είναι αυτοδιοίκηση» επισήμανε.
Σημείωσε δε πως αν γίνει κάποια «παρατυπία » από τις ΥΔΟΜ, οι ευθύνες δεν καταλογίζονται μονό στις υπηρεσίες αλλά και στους δήμους, όπου υπάγονται οι υπηρεσίες, και έφερε ως παράδειγμα 3 δημάρχους της Αττικής που έχουν εμπλακεί σε ανάλογες και σχετικές δικαστικές περιπέτειες.
Ανέφερε επίσης πως προσφυγή στο ΣτΕ με αίτημα την ακύρωση απόφασης Αποκεντγρωμένης Διοίκησης, θα κατατεθεί για πρώτη φορά και ο στόχος είναι να κατοχυρωθεί η αυτοδιοίκηση των θεσμών της αυτοδιοίκησης και κάλεσε την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κ. Μακεδονίας αλλά και την ΚΕΔΕ να σταθούν στο πλευρό του δήμου Καλαμαριάς.
«Εξαντλούμε όλα τα νομικά περιθώρια για να σώσουμε το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς, το οποίο, με ευθύνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω «μελετών», εξαιρέθηκε από το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου του Θερμαϊκού Κόλπου» επισήμανε η δήμαρχος Καλαμαριάς, τονίζοντας πως από την Περιφέρεια απέφυγαν να «ακουμπήσουν» την παραλιακή ζώνη της Καλαμαριάς, για «πολλούς λόγους», αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν συμφέροντα που προσβλέπουν στην εκμετάλλευση μίας περιοχής που εκτείνεται σε μήκος 6,5 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει οικόπεδα φιλέτα, όπως το Παλατάκι, την πλαζ Αρετσούς και την Μαρίνα Καλαμαριάς.
«Στο δήμο μας δεν ανήκει τίποτα από όλη την παραλία» τόνισε και σημείωσε πως ο δήμος Καλαμαριάς έχει κάνει προτάσεις στο κράτος για την αναζήτηση λύσεων μέσω του Πράσινου Ταμείου και των ανταλλαγών, ώστε να σωθούν οι τελευταίοι παραλιακοί ελεύθεροι χώροι στην Καλαμαριά.
«Εμείς δεν έχουμε ελεύθερους χώρους στο δήμο γιατί ο δήμος μας είναι περίκλειστος. Η μόνη διαφυγή μας είναι προς τη θάλασσα. Μιλάμε για την κλιματική αλλαγή αλλά κλείνουμε τα μάτια σε υπαρκτούς κινδύνους» ανέφερε και υπογράμμισε την ανάγκη ο αγώνας του δήμου, των συλλόγων και των πολιτών να συνεχιστεί ώστε να σωθούν και τα παραλιακά οικόπεδα, όπως στην ακτή Ντοβίλ κ.α. «Έχουμε πολλά ανοιχτά μέτωπα σε όλη το παραλιακή ζώνη του δήμου μας και θα κάνουμε τα πάντα για να τη σώσουμε» τόνισε η δήμαρχος Καλαμαριάς.