Θεσσαλονίκη

Ο κινηματογράφος γιορτάζει στη Θεσσαλονίκη με ένα σπουδαίο τρόπο

Συγκινητικές βραδιές με αφιερώματα στον κινηματογράφο Βακούρα που γιορτάζει εξήντα χρόνια

Parallaxi
ο-κινηματογράφος-γιορτάζει-στη-θεσσα-1100999
Parallaxi

Κείμενο: Γιώργος Κωστογιώργης

Δημήτρης Χορν, Έλλη Λαμπέτη, Βασίλης Λογοθετίδης, Ίλυα Λιβυκού, Μίμης Φωτόπουλος, Σπεράντζα Βρανά, Ορέστης Μακρής και άλλοι σπουδαίοι, στην μεγάλη οθόνη. Ζήσαμε μοναδικές στιγμές.

Ακόμα μια συγκινητική βράδια στον κινηματογράφο Βακούρα στα πλαίσια του μεγάλου αφιερώματος που διοργανώνει το ιστορικό πλέον σινεμά του κέντρου στα αριστουργήματα του Ελληνικού Κινηματογράφου και τους δημιουργούς του με τις προβολές να γίνονται σε κόπιες φιλμ 35mm. Σε μια κατάμεστη αίθουσα, προβλήθηκε χθες το ασύγκριτα σπουδαίο φιλμ του Γιώργου Τζαβέλλα, «Η Κάλπικη Λίρα (1955)», μια ταινία που θεωρείται δικαίως από τους περισσότερους ως η κορυφαία ελληνική όλων των εποχών.

Το Βακούρα μετά τις περσινές sold out βραδιές, ξεκίνησε την φετινή σεζόν με το θρυλικό «Ρεμπέτικο (1983)» του Κώστα Φέρρη ο οποίος και παρευρέθηκε στην ειδική προβολή, συνέχισε με τους υπέροχους «Απέναντι (1981)» του Γιώργου Πανουσόπουλου με τον Φοίβο Δεληβοριά να προλογίζει φτάνοντας στην μαγική εορταστική χθεσινή προβολή.

Ήταν μια πολύ συγκινητική βράδια με τους περισσότερους θεατές να αποχωρούν από την αίθουσα βουρκωμένοι. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας άλλωστε, την υπέροχη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι συνόδευαν είτε οι λυγμοί είτε τα γέλια των παρευρισκομένων. Αξίζει να αναφερθεί πως η προβολή έγινε από την μουσειακή κόπια φιλμ, το υλικό δηλαδή που χρησιμοποιήθηκε πριν από 69 πλέον χρόνια για να κυκλοφορήσει η ταινία στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Το μεγάλο αφιέρωμα που διοργανώνει το Βακούρα έχει μεγάλη απήχηση και είναι συγχρόνως πολύ σημαντικό για τη Θεσσαλονίκη αφού συστήνει τα σπανίως προβαλλόμενα διαμάντια του ελληνικού κινηματογράφου στο νεανικό του κοινό. Τι πιο ωραίο από το να βλέπεις για πρώτη φορά όλες αυτές τις υπέροχες ταινίες σε μεγάλη οθόνη και σε κόπιες φιλμ;

Στο διάλειμμα άλλωστε, το προβολείο είναι ανοιχτό για τους θεατές οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να θαυμάσουν από κοντά την ανακατασκευασμένη Ernemann X του 1952 από την οποία γίνονται οι προβολές. Πολυβραβευμένη στα Φεστιβάλ της Μόσχας, της Βενετίας και του Μπάρι με επίσημη συμμετοχή στο θρυλικό Φεστιβάλ των Καννών, η Κάλπικη Λίρα προβλήθηκε μετά από δεκαετίες σε αίθουσα κινηματογράφου και όσοι βρέθηκαν στο Βακούρα έζησαν μοναδικές στιγμές.

Επόμενη προβολή του αφιερώματος θα είναι το εμβληματικό «Ποτέ την Κυριακή (1960)» του Ζυλ Ντασέν με το οποίο ο κινηματογράφος θα γιορτάσει τα 60 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του. Όπως αναφέρθηκε από τον Κώστα Μπακιρτζή που προλόγισε την Κάλπικη Λίρα, θα ανακοινωθούν σύντομα ακόμα περισσότερες ειδικές προβολές.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα