Οδός Φράγκων: Ένας χαμένος θησαυρός της Θεσσαλονίκης
Η εμπορική καρδιά της Θεσσαλονίκης που παύει σιγά σιγά να ηχεί.
H οδός Φράγκων για τους παλαιότερους ήταν το μεγάλο εμπορικό κέντρο της πόλης ενώ για τις νεότερες γενιές είναι ένας δρόμος γεμάτος κενά κτήρια. Κάποτε ήταν σημείο αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη, σήμερα όμως μοιάζει να έχει παραιτηθεί από τη ζωή. Ή μήπως όχι;
H Φράγκικη συνοικία, γνωστή και ως Φραγκομαχαλάς, ήταν πόλος έλξης για τους Ευρωπαίους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Μια περιοχή που έσφυζε από ζωή εξαιτίας του έντονου εμπορικού χαρακτήρα της. Ένας δρόμος γεμάτος κτήρια με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία, παραδείγματα ομορφιάς από μια άλλη εποχή που δυστυχώς χάθηκε.
Όσοι έζησαν την Φράγκων στα μεγαλεία της περιγράφουν έναν ασφυχτικά γεμάτο δρόμο, ένα λαϊκό προσκύνημα. Οι καταστηματάρχες έβγαζαν πάγκους με τα καλύτερα υφάσματα έτοιμα να ντύσουν τα κοσμικά σαλόνια της Θεσσαλονίκης. Ήταν μια εποχή που δεν άκουγες ποτέ τον ήχο της σιωπής, ακόμα και όταν δεν υπήρχε κόσμος να πουλάει ή να αγοράζει οι μηχανές δεν σταματούσαν να δουλεύουν. Τα φορτηγά φόρτωναν και ξεφόρτωναν λευκά ειδή, σιδερικά, χρώματα και ό,τι άλλο μπορούσες να βρεις σε τιμή χονδρικής.
Το 1840 ο Jake Abbott αποφάσισε να επενδύσει στην οδό Φράγκων χτίζοντας το αρχοντικό του. Λίγα χρόνια αργότερα η κατοικία του χρησιμοποιήθηκε ως υποκατάστημα της Οθωμανικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη. Υπέστη αρκετές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις ώσπου το 1987 με πρωτοβουλία της τότε Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη χάρισε στέγη στο Μουσικό Ωδείο Βορείου Ελλάδος. Έκτοτε η ιστορία του κτιρίου συνοδεύεται από μελωδίες και μουσικά σχήματα, κρατώντας ζωντανή την οδό Φράγκων.
Ένα καλά κρυμμένο διαμάντι της οδού είναι ο καθολικός ναός ή αλλιώς Φραγκοκλησιά. Ένα από τα λίγα μέρη που προσελκύουν κόσμο μέχρι και σήμερα. Η καθολική Εκκλησία Αμιάντου Συλλήψεως της Παναγίας, είναι ένας αρχιτεκτονικός θησαυρός ανάμεσα στις πολυκατοικίες.
Ήταν το 1897 όταν ο Βιταλιάνο Ποζέλι κλήθηκε να αναστηλώσει την παλιά εκκλησία που χάθηκε στην μεγάλη πυρκαγιά. Το καμπαναριό της ξεχώριζε από μακριά και το ρολόι δείχνει την Φράγκικη ώρα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Ο ναός υπέστη ζημιές κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όμως ποτέ δεν σταμάτησε να λειτουργεί.
Σήμερα η ιστορική Φράγκων έχει αλλάξει. Πολλές βιοτεχνίες έκλεισαν και ο κόσμος την προσπερνά βιαστικά. Πλέον την επισκέπτονται για τις καφετέριες και τα νυχτερινά μαγαζιά και όχι τόσο για να αγοράσουν, όμως η μυρωδιά του μπαχαριού και του τσαγιού εξακολουθεί να προδίδει τις δόξες που πέρασε αυτός ο δρόμος.
ΔΕΙΤΕ:
Έχεις θαυμάσει ποτέ όσο θα έπρεπε τα αγάλματα του Κρατικού Ωδείου;
Στη Φράγκων υπάρχει ένας θησαυρός που θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό!