Στη Φράγκων υπάρχει ένας θησαυρός που θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό!

Και κακώς τον προσπερνάς καθημερινά.

Ράνια Κουτσιαύτη
στη-φράγκων-υπάρχει-ένας-θησαυρός-που-415880
Ράνια Κουτσιαύτη
Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Λέξεις: Ράνια Κουτσιαύτη

Η μουσική βιβλιοθήκη του Κρατικού Ωδείου κρατά τον τίτλο της μεγαλύτερης βιβλιοθήκης της Βορείου Ελλάδος στο είδος της και της δεύτερης μουσικής βιβλιοθήκης πανελλαδικά.

Υπάρχουν χιλιάδες χειρόγραφες σημειώσεις και έργα από τις αρχές του 20 αιώνα ανάμεσα στα σκονισμένα ράφια, τα ντοσιέ και τα βιβλία σπάνιων εκδόσεων που μυρίζουν χαρτί ποτισμένο από τον χρόνο.

Βιβλία ορχηστρικά, κατάλογοι καταγραφών από το 1914, παρτιτούρες και ένα τεράστιο προσωπικό αρχείο καλλιτεχνών που έζησαν, εργάστηκαν και φοίτησαν στο Ωδείο μιας άλλης εποχής, είναι μερικά από αυτά που μπορεί να αναζητήσει ο καθένας από εμάς.

Περισσότερα θέματα της Parallaxi επί της οδού Φράγκων: 

Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος
Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Η βιβλιοθήκη εμπλουτίζεται με δωρεές και αγορές. Έχει στην κατοχή της 20.000 τίτλους και 15.000 παρτιτούρες, 600 ορχηστρικά έργα, βινύλια και δίσκους, και ένα αστείρευτο αρχείο με 5.000 φωτογραφίες για το ωδείο, τη ζωή και το έργο των ιδρυτικών μελών και τον εργαζόμενων, καθώς και πληροφορίες για τη ζωή και το έργο των Εβραίων της εποχής, τα πρακτικά των Δ.Σ. από το 1914, σπάνια δημογραφικά στοιχεία και ιστορίες που πλέον φαντάζουν αστικοί μύθοι.

«Το υλικό περνούσε από διεύθυνση σε διεύθυνση, καθώς το ωδείο, μέχρι το 1987 μετακόμιζε συχνά. Ο διευθυντής Ιωάννου ξεκίνησε την πρώτη προσπάθεια δημόσιας βιβλιοθηκονομικής καταγραφής αρχείου, με το Σύστημα του Κογκρέσου», δηλώνει στην Parallaxi η Σμαρώ-Μαρία Αναγνωστοπούλου, Βιβλιοθηκονόμος της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, η οποία μας ξενάγησε στον χώρο και μας ταξίδεψε στις εποχές.

Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Πλήθος σημαντικών χειρόγραφων έργων Ελλήνων συνθετών διασώζεται στους φακέλους των ντουλαπιών, με αλφαβητική σειρά: Βακαλόπουλος Γ., Βισβάρδης Δ., Θεοφάνους Γ., Καλαιτζής Α., Καλομοίρης Μ., Καραηλίας Ε., Μαργαρίτης Λ., Μιμίκος Θ., Νικήτας Κ., Πολυκράτης Θ. και Ριάδης Α.

Με το πρόγραμμα ‘’Κοινωνία της Πληροφορίας’’ για την ανάδειξη και προώθηση του πολιτιστικού αποθέματος της Θεσσαλονίκης, έγινε η ψηφιοποίηση των έργων, των πτυχίων που δόθηκαν από τη σχολή, των χειρόγραφων και των φωτογραφιών, αποδελτίωσης τύπου και έργων τέχνης, κ.α.

Η δανειστική μουσική βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή για όλο το κοινό. Οι παλιές, σπάνιες εκδόσεις της βιβλιοθήκης, οι διασωσμένοι κατάλογοι απολεσθέντων της Κατοχής, δεν είναι τα μόνα ιδιαίτερα αρχεία. Το υλικό της μπορεί να στηρίξει ακαδημαϊκό έργο. Διαθέτει καταρτισμένο οπτικοακουστικό υλικό και συλλογή σε σύστημα Μπράιγ. Όλος αυτός ο πλούτος μπορεί να αποτελέσει πηγή ερευνών για τους μουσικολόγους.

Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος
Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος
Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Η Μουσική Βιβλιοθήκη του Κρατικού Ωδείου είναι μέλος της ένωσης μουσικών βιβλιοθηκών του ελληνικού παραρτήματος και συμμετέχει σε ετήσια συνέδρια. Τον Μάιο του 2019 θα λάβει μέρος στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, παρέα με τις κρατικές βιβλιοθήκες από όλη τη χώρα.

*Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Φράγκων 15, ώρες κοινού για τη Μουσική Βιβλιοθήκη: Δευτέρα 14:00-19:00, Τρίτη έως Παρασκευή 9-14:30, τηλέφωνο 2316009648

Περισσότερα για την ιστορία και το κτίριο του Κρατικού Ωδείο Θεσσαλονίκης θα βρείτε στην Parallaxi, στον Χάρτη της Πόλης ΕΔΩ

Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα