Οι ανατιμήσεις περνούν και στο εορταστικό τραπέζι
Οι αυξήσεις και οι περσινές συνθήκες που γίνονται συνήθεια.
Οι πρώτες αναγνωριστικές βόλτες για τα παραδοσιακά γλυκά, τα εδέσματα και όλα τα υπόλοιπα που θα πλαισιώσουν το φετινό εορταστικό τραπέζι, έχουν ήδη ξεκινήσει στην αγορά της Θεσσαλονίκης, με την κίνηση και τις αγορές να κορυφώνονται φυσικά την ερχόμενη εβδομάδα, όσο πλησιάζουμε προς την παραμονή και τα Χριστούγεννα.
Την τιμητική τους φυσικά για μια ακόμα χρονιά έχουν οι φούρνοι και τα ζαχαροπλαστεία της πόλης με τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα να βρίσκονται στις top επιλογές και τα υπόλοιπα γλυκά να ακολουθούν στις προτιμήσεις των καταναλωτών.
Την ίδια ώρα τα κρεοπωλεία της πόλης αρχίζουν να δέχονται τις πρώτες παραγγελίες για τις γαλοπούλες και τα υπόλοιπα κρέατα, με την αγορά τους φυσικά να γίνεται, όπως επισημαίνουν οι άνθρωποι του κλάδου, προς τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.
Φυσικά, ένα από τα ζητήματα που μας απασχολεί έντονα είναι το οικονομικό και πόσο θα επιβαρυνθεί η τσέπη μας τις φετινές γιορτές, αφού όπως φαίνεται οι ανατιμήσεις των τελευταίων μηνών θα περάσουν και στο εορταστικό τραπέζι.
Χαρακτηριστική είναι η αύξηση που παρουσιάζει η τιμή στα αρνιά και στα κατσίκια, αφού σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, καταγράφεται μια άνοδος που ξεπερνάει το 20%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με τις χονδρικές τιμές για τα πρώτα να κυμαίνονται μεταξύ 7-8 ευρώ (ακριβότερα έως και 3 ευρώ σε σχέση με το 2020) και τα δεύτερα από 7,8 -8,5 ευρώ (ακριβότερα έως και 1,5 ευρώ). Αντίστοιχες αυξήσεις και στο μοσχαρίσιο κρέας, είτε είναι εγχώριο, είτε εισαγωγής.
Παρόμοια εικόνα και σε άλλα προϊόντα, που συνοδεύουν τα κυρίως πιάτα των εορταστικών τραπεζιών, με τις τιμές στις πατάτες να αυξάνονται φέτος κατά 11,9% σε σύγκριση με πέρσι τον Δεκέμβριο.
«Τσιμπημένες» και οι τιμές στα τυριά, όχι όμως και στα κρασιά που επιλέγουμε για να τα συνοδεύσουμε, καθώς εκεί σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ έχουμε μείωση -1,8% σε σύγκριση με το 2020.
Την… ανηφόρα έχουν πάρει εδώ και καιρό οι τιμές σε ελαιόλαδο και σπορέλαιο, με τους καταναλωτές να βλέπουν αυξήσεις που ξεπερνούν το 18%.
Αυξήσεις της τάξεως του 2,5 με 4,5% σε λαχανικά και ψωμί. Πιο ακριβά θα πληρώσουμε φέτος και τα… γλυκά δώρα για τους μικρούς μας φίλους, καθώς οι τιμές τους έχουν διαφοροποιηθεί περίπου 4% προς τα πάνω από τα περσινά Χριστούγεννα.
Ζαχαροπλάστες στο… σπίτι και έτοιμα γλυκά για τις επισκέψεις
Τα περιοριστικά μέτρα των περσινών Χριστουγέννων φαίνεται ότι άλλαξαν τις συνήθειες των καταναλωτών, που επιλέγουν και τις φετινές γιορτές να φτιάξουν μόνοι τους τα παραδοσιακά γλυκά των ημερών. Οι τιμές άλλωστε στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής δεν έχουν διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα σε σχέση με το 2020, ενώ τα σούπερ μάρκετ ήδη «τρέχουν» προσφορές γι’ αυτά, είτε με έκπτωση της αρχικής τιμής, είτε με 1+1 συσκευασίες.
Μια βόλτα στα ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης και μια ματιά στις βιτρίνες τους, αρκεί, για να δούμε ότι τα μελομακάρονα ξεκινούν από 8 ευρώ το κιλό και φτάνουν έως τα 15 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα οι τιμές στους κουραμπιέδες κυμαίνονται από 10 έως 17 ευρώ το κιλό.
Όπως είναι φυσικό, η κίνηση είναι ακόμα υποτονική, αφού οι περισσότεροι θα προτιμήσουν να κάνουν τις αγορές τους όσο πιο κοντά στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, για να είναι πιο φρέσκα, όπως σημειώνουν οι καταστηματάρχες.
Ακόμα και αν αρκετοί επιλέξουν πάντως να φτιάξουν τα χριστουγεννιάτικα γλυκά στο σπίτι τους, είναι σίγουρο ότι θα επισκεφτούν κάποιο κεντρικό ή συνοικιακό ζαχαροπλαστείο ή φούρνο για να αγοράσουν γλυκά για τις καθιερωμένες επισκέψεις σε συγγενικά και φιλικά πρόσωπα.
Άνθρωποι του κλάδου επισημαίνουν ότι προσπάθεια τους ήταν οι εξελίξεις γύρω από την αύξηση των τιμών σε πρώτες ύλες και ενεργειακό κόστος, να μην περάσει στην τσέπη των καταναλωτών. Σημειώνουν χαρακτηριστικά, ότι βούτυρο και ζάχαρη έχουν αυξηθεί έως και 50%, ενώ οι ξηροί καρποί κατά 120%.
Και στο… βάθος οι βασιλόπιτες
Το ίδιο επισημαίνουν ότι αναμένεται να συμβεί και με τις βασιλόπιτες που σιγά σιγά θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνιση τους στις βιτρίνες των καταστημάτων τους.
Παρά τις αυξήσεις στα υλικά τους, οι τιμές κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα τα τελευταία χρόνια, με τις βασιλόπιτες – κέικ να μην ξεπερνούν τα 14 ευρώ το κιλό και τις απλές τα 8 ευρώ το κιλό. Φυσικά, οι τιμές διαφοροποιούνται ανάλογα και με τις επικαλύψεις που έχουν κ.α.
Τα ρεβεγιόν των ξενοδοχείων της πόλης για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά!
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ