οι-γειτονιές-της-θεσσαλονίκης-όπου-αν-1276064

Θεσσαλονίκη

Οι γειτονιές της Θεσσαλονίκης όπου ανθίζει η αγάπη

Υπάρχουν σημεία στην πόλη όπου άτομα, ομάδες, σύλλογοι και παρέες δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη, την ενσωμάτωση, τη συμπερίληψη. Αξίζει να τους γνωρίσουμε καλύτερα.

Parallaxi
Parallaxi

ΛΕΞΕΙΣ: Χάρης Δημαράς, Χρυσάνθη Αρχοντίδου

ΕΙΚΟΝΕΣ : Αφροδίτη Μιχαηλίδου

Αλληλεγγύη. Ενσωμάτωση. Προσβασιμότητα. Ανθρωπιά. Συμπερίληψη. Ορατότητα. Λέξεις που χρησιμοποιούνται συχνά, ορισμένες φορές καταχρηστικά, αλλά αποκτούν αληθινή αξία όταν μετατρέπονται σε πράξη. Περιδιαβαίνοντας τη Θεσσαλονίκη ανακαλύπτεις μέρη, ολόκληρες γειτονιές, όπου η αγάπη φανερώνεται με το πιο δοτικό τρόπο και η προσφορά γίνεται το καθημερινό δώρο.

Στην Καλαμαριά υπάρχει μια γειτονιά με ένα νέο Πάρκο, όπου βλέπεις κάτι διαφορετικό. Μπορεί να μην είναι η πιο πολυσύχναστη της περιοχής, ωστόσο αποτελεί μια αναπάντεχη μικρή όαση.

Βρίσκεται μεταξύ των οδών Ροδοπόλεως, Πέτρου Λεβαντή, Μικρουλέα και Δρακοπούλου. Στο συγκεκριμένο οικοδομικό «τετράγωνο» σε σχετικά νεότευκτα κτήρια από έκταση που παραχωρήθηκε από το Δήμο Καλαμαριάς στεγάζονται οι σύλλογοι Συζωή, Στοργή και Σύλλογος  Συνδρόμου DOWN, ενώ μερικά μέτρα μακριά είναι και το Κέντρο Ειδικής Αγωγής, μετά από παραχώρηση του Παπάφειου και του Υπουργείου.

Αισθητηριακό πάρκο

Σε αυτή τη γειτονιά αγάπης δημιουργήθηκε ένας χώρος πρασίνου, ένα Πάρκο Αισθήσεων, φιλικό και προσβάσιμο με άτομα με διαταραχές όρασης κι άλλες αναπηρίες. Είναι ένας χώρος που όμοιό του δε βρίσκεις στην πόλη.

Πρόκειται για ένα μοναδικό sensory garden, μια παιδική χαρά με όλα τα στοιχεία του κοινού πάρκου (φυτεύσεις, παγκάκια, παιχνίδια αφής, ακοής κλπ.) για όλους τους κατοίκους της περιοχής και ταυτόχρονα για άτομα με αναπηρία.

Το ζήτημα δεν είναι απλά να απασχολούνται τα παιδιά με αναπηρίες. Αυτό που ουσιαστικά προσφέρει αυτό το πάρκο είναι η ενσωμάτωση των παιδιών στο υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο, η κοινή παρέα με τους συνομηλίκους τους, η συμπερίληψη με την πραγματική έννοιά της.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ DOWN

Ο τρόπος προσέγγισης της αναπηρίας έχει αλλάξει δραστικά τις τελευταίες δεκαετίες. Οι τάσεις εξελίσσονται, όπως και οι γνώσεις και τα δεδομένα. Tο βασικό ζητούμενο είναι η ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία, όχι η αντιμετώπισή τους ως ξεχωριστό, απομονωμένο κομμάτι της. Στόχος, η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους.

«Πηγαίνουμε σε ταβέρνες ή καφέ και συχνά νιώθουμε τα περίεργα βλέμματα γύρω μας. Υπάρχει ακόμη δυσκολία στην αποδοχή. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει μέσα από τη σωστή ενημέρωση και είναι ένας από τους σκοπούς του Συλλόγου μας. Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν, ακόμα και σήμερα, ότι το σύνδρομο Down είναι ασθένεια που… κολλάει», αναφέρει χαρακτηριστικά η Σοφία Βουκάντση, αναπληρώτρια διευθύντρια του Συλλόγου.

Σύλλογος Συνδρόμου Down
Εικόνα: Αφροδίτη Μιχαηλίδου

Ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος ιδρύθηκε από 22 οικογένειες το 1990 με την προτροπή της Καθηγήτριας Παιδιατρικής Κλινικής Γενετικής ΑΠΘ, Χαρίκλειας Χατζησεβαστού. Ήταν η πρώτη οργανωμένη ομάδα γονέων που είχαν παιδιά με το συγκεκριμένο σύνδρομο, που πήρε το όνομά του από τον Βρετανό γιατρό John Langdon Down.

Στο Σύλλογο οι ωφελούμενοι περνούν τέλεια κι αυτό δεν είναι κοινοτυπία. Με μια ξενάγηση στο χώρο διαπίστωσα πως γίνονται από ειδικούς παιδαγωγούς εκπαιδευτικές δραστηριότητες μουσικής, θεάτρου, εικαστικών, μαγειρικής και αθλημάτων (στο υπόγειο υπάρχει και μια μικρή πισίνα, όπου το καλοκαίρι γίνονται και pool party), ενώ συχνά διοργανώνονται κοινές έξοδοι ή μπάρμπεκιου. Το κλίμα είναι ομαδικό μεταξύ των συνολικά 35 ωφελούμενων που απασχολούνται στο Κέντρο Διημερεύσης-Ημερήσιας Φροντίδας του Συλλόγου, αλλά και των 8 διαμενόντων της Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.

Η δημιουργία μιας δεύτερης Στέγης είναι επιτακτική καθώς 15 οικογένειες έχουν ήδη εκδηλώσει την ανάγκη τους για ένταξη.

Σύλλογος Συνδρόμου Down
Εικόνα: Αφροδίτη Μιχαηλίδου

Σύλλογος Συνδρόμου DownΣύλλογος Συνδρόμου DownΣύλλογος Συνδρόμου DownΣύλλογος Συνδρόμου DownΣύλλογος Συνδρόμου DownΣύλλογος Συνδρόμου Down

ΣΥΖΩΗ

Με τα μάτια της ψυχής μερικές φορές βλέπεις καλύτερα και στη Συζωή, τον σύλλογο που γεννήθηκε το 2006 (αρχικά ως Αμυμώνη και από το 2015 με το σημερινό όνομα) δημιουργήθηκαν από γονείς και κηδεμόνες οι προϋποθέσεις για αξιοπρεπή και ποιοτική εκπαίδευση, εξέλιξη και διαβίωση σε άτομα με διαταραχές όρασης, αλλά και πρόσθετες αναπηρίες όπως η νοητική υστέρηση, ο αυτισμός, οι νευρολογικές διαταραχές, τα κινητικά και αισθητηριακά προβλήματα.

Συζωή
Συζωή

Το όνομα εκφράζει απόλυτα την άποψη και την ισχυρή θέληση «τα παιδιά να ζουν όχι παράλληλα, αλλά μαζί με τους άλλους».

Η διευθύντρια του Συλλόγου, Ρένα Ράδου μιλά στην Parallaxi.

«Επιδιώκουμε οι ωφελούμενοι να κατακτήσουν το μέγιστο της δυνατότητάς τους. Εξατομικεύουμε τον τρόπο παρέμβασης. Διατηρούμε μία βάση στον τρόπο υλοποίησης του θεραπευτικού μας προγράμματος, ανάλογα ωστόσο με τις ανάγκες του κάθε παιδιού, εστιάζουμε στο να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του».

Ο επιστημονικός διευθυντής είναι ψυχίατρος, υπάρχει εξωτερική συνεργασία με γιατρούς, ενώ μέσα στη Συζωή εργάζονται ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, φυσικοθεραπευτής, εργοθεραπευτής, λογοθεραπευτής, μουσικοθεραπευτής (η μουσικοθεραπεία είναι πολύ σημαντική) ειδικός γυμναστής και ειδικός παιδαγωγός. Τα παιδιά έρχονται το πρωί με σχολικό και φεύγουν το μεσημέρι ακολουθώντας πλάνο καθημερινών εκπαιδεύσεων και δραστηριοτήτων για να αποκτήσουν την αυτονομία που μπορούν. Παράλληλα, υλοποιείται πρόγραμμα κατ΄οίκον για βρέφη και νήπια, το πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης (πρόσφατα έγινε και επιστημονική ημερίδα). «Ένα βρεφάκι που θα διαγνωστεί γρήγορα και έγκαιρα, μπορεί να κατακτήσει πολλά στάδια στη βελτίωση της ποιότητας ζωής».

Το αισθητηριακό δωμάτιο snoezelen διεγείρει τις αισθήσεις, με ήχο, φως και αφή.

Αισθητηριακό πάρκο
Εικόνα: Αφροδίτη Μιχαηλίδου

Τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν θέσεις για 26 παιδιά, αλλά και το πρόγραμμα κατ΄οίκον, ενώ στη Συζωή απασχολούνται συνολικά 22 εργαζόμενοι. Το όραμα είναι ιερό: Η εξασφάλιση των παιδιών για πάντα. Και ένας μεγάλος στόχος: Η υλοποίηση της Στέγης

Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, δηλαδή το σπίτι των παιδιών, καθώς το κτίριο στο Ωραιόκαστρο έχει παραχωρηθεί από το Υπουργείο, υπάρχει η μελέτη, ωστόσο λείπουν 450.000 ευρώ για το κατασκευαστικό κομμάτι. «Χρηματοδοτικά εργαλεία για κατασκευές δεν υπάρχουν, οπότε περιμένουμε από ιδιώτες. Όσα παιδιά θα μπουν εκεί, θα μένουν εκεί για πάντα. Η Στέγη θα είναι για 7 άτομα», αναφέρει η κ. Ράδου.

ΣΤΟΡΓΗ

Ο καρκίνος αποτελεί τη μάστιγα της εποχής και δυστυχώς δεν κάνει διακρίσεις, χτυπά άτομα νεαρότερης ηλικίας και παιδιά με μεγαλύτερη πια συχνότητα, στοιχείο που δημιουργεί την ανάγκη αμεσότερης αντιμετώπισης, τόσο σε ιατρικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Από το 1991 με πρωτοβουλία της Πολυτίμης Μπακατσέλου και με την βοήθεια μεγάλου αριθμού γυναικών της Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε ο Σύλλογος Φίλων των Καρκινοπαθών Παιδιών «Στοργή», ένα σωματείο υποστήριξης όλων αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους.

«Το ένα χέρι να βοηθά το άλλο, η κοινωνική αλληλεγγύη αποσκοπεί σε αυτό, να είμαστε όλοι μαζί στις δυσκολίες που περνούν οι άνθρωποι.

Ο Σύλλογός μας ασχολείται κυρίως με τα παιδιά που πάσχουν από μορφές παιδικού καρκίνου. Βοηθά τις οικογένειες με όποιον τρόπο μπορεί, με κάποιες εξετάσεις που δεν καλύπτονται από τα ταμεία και βοηθά τα νοσοκομεία με ιατρικό προσωπικό, αλλά και με ιατρικά μηχανήματα και εργαλεία.

Το μεγάλο μας έργο ήταν η κατασκευή του Αιματολογικού Κέντρου στο νοσοκομείο Παπανικολάου, καθώς ο Σύλλογός μας το έκτισε, το επάνδρωσε με προσωπικό και μηχανήματα και το χάρισε στο ΕΣΥ.

Στοργή
Στοργή

Ωστόσο βλέποντας ότι στη Βόρεια Ελλάδα δεν καλυπτόταν το θέμα φιλοξενίας παιδιών και οικογενειών που έρχονται κυρίως από την περιφέρεια, δημιουργήσαμε τον Ξενώνα Φιλοξενίας, ώστε να μην ταλαιπωρούνται περισσότερο οι οικογένειες», μας εξηγεί η διευθύντρια, Βάσω Γαβριηλίδου.

Η έκταση παραχωρήθηκε από τον τότε δήμαρχο Καλαμαριάς Χριστόδουλο Οικονομίδη, ο Σύλλογος έκτισε το κτίριό του, αξιοποιώντας σημαντικές δωρεές και χορηγίες.

«Το ισόγειο εκτός από τα γραφεία μας έχει την αίθουσα γονέων, το σαλόνι που τα παιδιά υποδέχονται τους δικούς τους ανθρώπους και τους δασκάλους τους. Στον πρώτο και τον δεύτερο όροφο, είναι χωρισμένα 18 διαμερίσματα, που το καθένα έχει δύο μεγάλα κρεβάτια, τηλεόραση, χώρο για να παίζουν τα παιδιά, μίνι μπαρ, ντουλάπα. Φυσικά υπάρχει προσωπικό για 24ωρες βάρδιες, ενώ δίνουμε μεγάλη προσοχή στην ασφάλεια.

Υπάρχει και μια μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων και αυτό στο οποίο δίνουμε βαρύτητα είναι να περάσουμε στα παιδιά μήνυμα ζωντάνιας και αισιοδοξίας, ότι όλο αυτό είναι μια περίοδος που θα περάσει και πρέπει να συνεχίσουμε τη ζωή μας κανονικά. Δεν χάνουν το σχολείο, κάνουμε κανονικά διδασκαλία σε συνεργασία με δημοτικά σχολεία και γυμνάσια έρχονται δάσκαλοι και κάνουν μάθημα στα παιδιά μας.

Υπάρχει και ομάδα ψυχολόγων που υποστηρίζουν, αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών και παιχνιδιών, ενώ τα παιδιά κάνουν βόλτες καθημερινά στην Καλαμαριά.

Το λιγότερο αισιόδοξο είναι ότι τα διαμερίσματα είναι συνεχώς γεμάτα, αλλά το περισσότερο ευχάριστο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών γίνεται καλά. Από το 2016, ήταν πολύ λίγα τα παιδιά που δεν τα κατάφεραν. Μέσα στο 2024 φιλοξενήθηκαν συνολικά 29 οικογένειες.

ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Η έλλειψη οργανωμένων χώρων εκπαίδευσης και υποστήριξης των ατόμων με νοητική αναπηρία οδήγησε, το μακρινό 1982, γονείς που τα παιδιά τους αντιμετώπιζαν παρόμοιο πρόβλημα, στη δημιουργία του Κέντρου Ειδικής Αγωγής. Το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας με τη συμβολή του Παπάφειου Ιδρύματος, διέθεσε κτιριακές εγκαταστάσεις στην Καλαμαριά, στο συγκρότημα «Αριστοτέλης» στην Καλαμαριά σε χώρους συνολικού εμβαδού 4.000 τ.μ., ενώ στις εγκαταστάσεις του λειτουργεί και Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης με την επωνυμία «Αλκυόνη», όπου φιλοξενούνται τη δεδομένη περίοδο 6 κορίτσια.

Με περισσότερα από 25 άτομα εξειδικευμένου προσωπικού (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εργοθεραπευτές, νοσηλευτές, γυμναστής, εκπαιδευτές, νευρολόγος και παθολόγος) παρέχει σημαντικές υπηρεσίες στα άτομα με νοητική αναπηρία. «Τα άτομα που φιλοξενούνται έρχονται το πρωί και φεύγουν το μεσημέρι.

Κέντρο Ειδικής Αγωγής
Κέντρο Ειδικής Αγωγής

Έχουμε 7 εργαστήρια στα οποία απασχολούνται, τα οποία είναι εργαστήρια για πηλό, αρτοσκευάσματα, χειροτεχνικό, γραφικές τέχνες, γενική χειροτεχνία και διακόσμηση και ταπισερί και σε εξωτερικό χώρο θερμοκήπιο. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο ηλικίας. Από τη στιγμή που έχουμε θέση και η αναπηρία τους ταιριάζει με εμάς, είναι ευπρόσδεκτοι όλοι και μπορούν να φύγουν όποτε επιθυμούν», αναφέρει στην Parallaxi η πρόεδρος του Δ.Σ., Μαρίνα Παναγιώτου, συμπληρώνοντας πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση και δυστυχώς αναμονές.

Στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής, όταν δημιουργήθηκε, υπήρχαν παιδιά που μπήκαν 10 χρονών και τώρα είναι 50 χρονών. Είναι σημαντικό ένα άτομο με νοητική αναπηρία, να ξέρει τι θα κάνει, όταν πάψουν να ζουν οι γονείς του.

Η αγωνία της χρηματοδότησης

Σημειώνεται πως ένα κοινό πρόβλημα για τους περισσότερους Συλλόγους είναι η χρηματοδότηση, καθώς στηρίζονται κατά βάση σε χορηγίες και δωρεές. Η κρατική επιχορήγηση είναι μικρή, τα έσοδα προέρχονται από τα νοσήλια μέσω ΕΣΠΑ και ΕΟΠΥΥ, όμως το νοσήλιο είναι 40 ευρώ εδώ και πολλά χρόνια, παρ’ ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά τα λειτουργικά έξοδα.

Ραντεβού στο Πάρκο

Η βόλτα στο Πάρκο για όλα αυτά τα παιδιά και η δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους αλλά και με άλλα άτομα της ηλικίας τους, είναι ζωογόνα. Δεν βλέπουν την ώρα να ανοίξει ο καιρός και τα ραντεβού τους στο πάρκο να είναι καθημερινά.

Πάρκο
Εικόνα: Αφροδίτη Μιχαηλίδου

Η απόφαση ότι θα γίνει πάρκο στο συγκεκριμένο σημείο είχε ληφθεί από το 1988, το έργο όμως άργησε, άρχισε το 2019 μέσω ΕΣΠΑ και ολοκληρώθηκε πριν από λίγο καιρό.

Η έκταση έγινε δωρεά από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Μεταποίησης και Εταιρειών Εμπορίας Καπνού προς τον Δήμο Καλαμαριάς.

Το νέο Αισθητηριακό Πάρκο της Καλαμαριάς

Το πάρκο είναι κατάλληλο για θεραπευτικά προγράμματα και δραστηριότητες, μέσα από την άμεση εμπειρία της φύσης. Παράλληλα είναι ένας ανοικτός, δημόσιος χώρος που απευθύνεται εξίσου, στους περιοίκους κάθε ηλικίας, χωρίς αποκλεισμούς, συμβάλλοντας στην κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία.

Η αλληλεγγύη πέριξ του Βαρδάρη

Ο Βαρδάρης, η δυτική είσοδος της Θεσσαλονίκης, μια τρύπα στη γεωγραφία της για χρόνια εμπεριέχει εκτός από χρόνια εγκατάλειψη σημάδια συμπερίληψης, φροντίδας και αλληλεγγύης.

Στους δρόμους του Βαρδάρη και τα πέριξ, οι κοινωνικά ευάλωτες ομάδες βρίσκουν χώρους που τους προσφέρουν απλόχερα το αίσθημα του ανήκειν, δίνοντας τους ένα «χέρι» βοηθείας και στήριξης στην καθημερινότητά τους, μέσα από ένα πλήθος υπηρεσιών.

Εκεί που βρίσκονται τα δίδυμα κτίρια της Θεσσαλονίκης, στις δωδεκαώροφες πολυκατοικίες επί της οδού Λαγκαδά, πρόκειται να δημιουργηθεί η πιο όμορφη γειτονιά φροντίδας. Με τη συνδρομή των Γιατρών του Κόσμου και της ομάδας «Εν Δυνάμει», η περιοχή του Βαρδάρη αποκτά ένα νέο χαρακτήρα.

Η ομάδα της Ελένης Δηµοπούλου και της Μαρίας Ιωαννίδου, «Εν Δυνάμει», που απαρτίζεται από μία κολεκτίβα καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία, με απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης, θα εδραιωθεί σε έναν καινούργιο, δημιουργικό και φωτεινό χώρο, στην οδό Λαγκαδά. Οι δράσεις της ομάδας, έχουν ως κύριο στόχο τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου τέχνης και ζωής, όπου το «ανοίκειο», το «περίεργο» και το «διαφορετικό» ενσωματώνονται στο σύνολο, ενδυναμώνοντάς το.

ΜΚΟ Γιατροί του Κόσμου: Πολυϊατρείο και Υπηρεσίες Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης

Το έργο των Γιατρών του Κόσμου, από την αρχή της δράσης του, το 1990, είναι συνώνυμο με τον εθελοντισμό, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και των κοινωνικών εμποδίων στην Υγεία. Αυτό ακριβώς αποσκοπεί να κάνει η ανεξάρτητη ανθρωπιστική οργάνωση, στο νέο Κοινωνικό Πολυϊατρείο στην οδό Λαγκαδά 57, όπου θα προσφέρει ιατρικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες για τους οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτους, που πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια.

Με κύριες αρχές, την αλληλεγγύη, τον εθελοντισμό και τη σύμπραξη, οι Γιατροί του Κόσμου σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης, δημιούργησαν τον μεγάλο, ασφαλή και πλήρως εξοπλισμένο χώρο του πολυϊατρείου, ο οποίος περιλαμβάνει ένα παθολογικό, ένα καρδιολογικό, ένα παιδιατρικό και ένα γυναικολογικό ιατρείο, καθώς και έναν χώρο στον οποίο οι εθελοντές θα περιποιούνται τους αστέγους που χρειάζονται ειδική φροντίδα. Στο πολυϊατρείο, είναι φυσικά δυνατή και η πρόσβαση ΑμΕΑ, με ράμπα και ειδικά διαμορφωμένη τουαλέτα.

Γιατροί του κόσμου
Γιατροί του κόσμου

Το εξειδικευμένο προσωπικό 12 ατόμων και οι 100 εθελοντές, για όλες τις υπηρεσίες, θα βρίσκονται στον νέο και εύκολα προσβάσιμο χώρο που φωτίζει πλέον τη γειτονιά Βαρδάρη, έτοιμοι να προσφέρουν φροντίδα σε όσους την έχουν ανάγκη, χωρίς διακρίσεις και προϋποθέσεις.

Στην οδό Μοναστηρίου, μπορεί να βρει κανείς ένα δίκτυο δομών, το οποίο παρέχει φροντίδα σε όποιον τη χρειαστεί. Συγκεκριμένα, στον αριθμό 53-55, ο δήμος Θεσσαλονίκης, έχει μεριμνήσει έτσι ώστε οι άνθρωποι που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και πληρούν τα οικονομικά κριτήρια, να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φαγητό, ιατρική περίθαλψη καθώς και συμβουλευτική ψυχο-κοινωνική υποστήριξη, σε χώρους, προσεγμένους και συνάμα προσβάσιμους.

Κοινωνικό Παντοπωλείο – Δομή Παροχής Συσσιτίου

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο στηρίζεται στην ευαισθητοποίηση και στην αλληλέγγυα δράση της τοπικής κοινωνίας, καθώς και των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, με στόχο τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων κατοίκων. Το κοινωνικό παντοπωλείο παρέχει εντελώς δωρεάν, σε σταθερή και τακτική βάση για την κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης, μία τεράστια ποικιλία από τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ατομικής υγιεινής και κατεψυγμένα προϊόντα, μέχρι είδη ένδυσης, υπόδησης, οικιακού εξοπλισμού, αλλά και ψυχαγωγίας, όπως παιχνίδια, βιβλία, CD και DVD!

Τα προϊόντα της δομής προέρχονται κυρίως από χορηγίες και δωρεές από επιχειρήσεις, συλλόγους, οργανωμένους φορείς, σχολεία και από συνεισφορές ατόμων που επιθυμούν να συμβάλλουν προσφέροντας εμπράκτως τη στήριξή τους, καθώς και από την προμήθεια προϊόντων από πόρους του Δήμου Θεσσαλονίκης και ΕΣΠΑ.

Δημοτικά Ιατρεία

Στον 3ο όροφο του ίδιου κτιρίου, μπορεί να βρει κανείς τα πλήρως ιατροτεχνολογικά εξοπλισμένα και στελεχωμένα δημοτικά ιατρεία του δήμου Θεσσαλονίκης.

Τα ιατρεία που βρίσκονται, όχι μόνο στη Μοναστηρίου αλλά και στην Τριανδρία, διαθέτουν παθολόγο, παιδίατρο, γυναικολόγο, ακτινοδιαγνώστη, καρδιολόγο, οφθαλμίατρο, ΩΡΛ, οδοντίατρο, μικροβιολόγο, ορθοπεδικό καθώς και φυσικοθεραπευτή, διαιτολόγο, μαία και επισκέπτρια υγείας.

Στους χώρους αυτούς, οι οικονομικά αδύνατοι ή ανασφάλιστοι κάτοικοι του δήμου, μπορούν να καλύψουν όλες τις παραπάνω ιατρικές τους ανάγκες, όποτε οι ίδιοι το επιθυμούν.

Κοινωνικό Φαρμακείο

Αφού επισκεφθούν τους ιατρούς, οι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν πολλά βήματα, για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, καθώς στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και το Κοινωνικό Φαρμακείο του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο χώρος, του οποίου τα ράφια είναι γεμάτα με κάθε είδους φάρμακα, είναι εκεί για να καλύψει τις ανάγκες φαρμακευτικής περίθαλψης των οικονομικά αδύνατων κατοίκων, με δωρεάν υγειονομικό υλικό πρωτοβάθμιας περίθαλψης, φαρμακευτικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα. Συμβουλευτικό Κέντρο Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Από το κτίριο στη Μοναστηρίου, δεν θα μπορούσε να λείπει η ψυχοκοινωνική υποστήριξη και για αυτόν τον λόγο, το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, φρόντισε να υπάρχει το Συμβουλευτικό Κέντρο Γενικής Γραμματείας και Ισότητας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΓΓΙΑΔ).

Από εκεί, παρέχεται στήριξη και σε θύματα βίας, τα οποία μπορούν να απευθυνθούν για βοήθεια στον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών. Στο ιδιόκτητο κτίριο του Δήμου, μία απόρρητη δομή, η οποία στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό, φιλοξενούνται γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, μαζί με τα παιδιά τους, με στόχο την παροχή ασφαλούς διαμονής, ενδυνάμωσης και επανένταξης στην κοινωνία, έτσι ώστε να μη νιώσουν ποτέ ξανά μόνες.

ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ: Κοινωνική Υπηρεσία Υποστήριξης Ευπαθών Κοινωνικά Ομάδων και Υπηρεσία Υποστήριξης αποφυλακιζομένων και κρατουμένων

Με μόλις πέντε λεπτά περπάτημα, στο νούμερο 12 της οδού Μοναστηρίου, θα βρει κανείς την Κοινωνική Υπηρεσία Υποστήριξης Ευπαθών Κοινωνικά Ομάδων της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, καθώς και την Υπηρεσία Υποστήριξης αποφυλακιζομένων και κρατουμένων.

Η ανοιχτή δομή της ΑΡΣΙΣ υποδέχεται καθημερινά κόσμο που έχει ανάγκη από βοήθεια και απευθύνεται σε όλα τα άτομα ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας και θρησκευτικών πεποιθήσεων που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην προσωπική και κοινωνική τους ζωή.

Η Κοινωνική Υπηρεσία Υποστήριξης Ευπαθών Κοινωνικά Ομάδων, αναπτύσσει δράσεις και προγράμματα, οργανώνει και προωθεί υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και ενδυνάμωσης, κινητοποιεί και ευαισθητοποιεί τους πολίτες, με στόχο τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού κοινωνικού πλαισίου, που βοηθάει τα άτομα στις δύσκολες συνθήκες ζωής που αντιμετωπίζουν και θα τους παρέχει τα απαραίτητα σε τρόφιμα, ρουχισμό, οικιακό εξοπλισμό και όχι μόνο.

ΑΡΣΙΣ
ΑΡΣΙΣ

Οι παρεμβάσεις της ΑΡΣΙΣ είναι εξατομικευμένες, ανάλογα με τις ανάγκες του ανθρώπου και το πλάνο δράσης, το οποίο συνδιαμορφώνει μαζί με τον ίδιο. Παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη και άμεση διασύνδεση με όποιον φορέα κριθεί απαραίτητος, υποστηρίζοντας ολοκληρωτικά τον άνθρωπο.

To Γραφείο Υποστήριξης Αποφυλακιζομένων και κρατουμένων δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018, με στόχο την προετοιμασία της κοινωνικής ένταξης των κρατούμενων που πρόκειται να αποφυλακιστούν, προσφάτως αποφυλακισμένων ατόμων καθώς και των οικογενειών ατόμων που είτε κρατούνται είτε έχουν προσφάτως αποφυλακιστεί. Η ΑΡΣΙΣ, μέσα από την πολύπλευρη ενίσχυση των ατόμων και των οικογενειών τους, εξασφαλίζει τους αναγκαίους όρους για μία αξιοπρεπή διαβίωση και ομαλή επανένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή, αποτελώντας σημείο αναφοράς στη Βόρεια Ελλάδα, με αρκετές παρεμβάσεις εντός των καταστημάτων κράτησης Διαβατών, Κασσάνδρας και Νιγρίτας.

Στην ίδια γειτονιά, λίγα βήματα δίπλα από τη στάση Δημοκρατίας του Μετρό, στην οδό Ειρήνης, οι άνθρωποι κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων, νιώθουν το αίσθημα της συμπερίληψης, με υπηρεσίες για την ενημέρωσή τους αλλά και για την φροντίδα τους.

Κέντρο Κοινότητας Δυτικού Τομέα

Το Κέντρο Κοινότητας Δυτικού Τομέα αποτελεί τοπικό σημείο αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση, παροχή υπηρεσιών αλλά και για τη διασύνδεση των κατοίκων του δήμου Θεσσαλονίκης με τους αρμόδιους φορείς, τις κατάλληλες δομές και προγράμματα κοινωνικής φροντίδας, που υλοποιούνται στην περιοχή. Μέσα από παραπομπές, τα άτομα διασυνδέονται με επιμέρους φορείς για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών τους και τους παρέχονται οι υπηρεσίες που χρειάζονται.

Το Κέντρο Κοινότητας, με τη βοήθεια Κοινωνικού Λειτουργού, Επαγγελματικού Συμβούλου, Δικηγόρου, Κοινωνιολόγου και Ψυχολόγου, παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες, από κοινωνική και νομική στήριξη, μέχρι και επαγγελματική συμβουλευτική, σε όσους τις έχουν ανάγκη.

Κοινωνικό Πλυντήριο και Κομμωτήριο

Ακριβώς δίπλα από το Κέντρο Κοινότητας, συναντά κανείς το Κοινωνικό Πλυντήριο και Κομμωτήριο του δήμου Θεσσαλονίκης, δύο κοινωνικές πρωτοβουλίες που διευκολύνουν βασικές δυσκολίες υγιεινής στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Το Κοινωνικό Πλυντήριο προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση στην καθαριότητα, με τρία πλυντήρια και στεγνωτήρια επαγγελματικής χρήσης, για την εξυπηρέτηση των πολιτών που ανήκουν σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, οικογένειες με παιδιά, καθώς και φοιτητές που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα.

Η λειτουργία της δομής του Κοινωνικού Κομμωτηρίου, που δημιουργήθηκε με την ευγενική χορηγία και υποστήριξη της FARCOMProfessional, στηρίζεται στη δύναμη του εθελοντισμού, με κομμωτές που προσφέρουν φροντίδα και περιποίηση στους ευάλωτους πολίτες. Όποιος έχει ανάγκη, μπορεί να επισκεφθεί το κομμωτήριο για ένα λούσιμο, κούρεμα και χτένισμα.

Συσσίτιο

Μετά την περιποίησή τους, οι κάτοικοι του δήμου που αδυνατούν να εξασφαλίσουν το γεύμα τους, μπορούν να χορτάσουν με ένα πιάτο ζεστό φαγητό, από το συσσίτιο του δήμου Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στο διπλανό κτίριο. Οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί, μοιράζουν τις μερίδες με πολλή αγάπη, αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση.

Στο ακριβώς επόμενο τετράγωνο, στην οδό Παπαρηγοπούλου και συγκεκριμένα στο νούμερο 7, μπορεί να βρει κανείς, ακόμα δύο κοινωνικές δομές που παρέχονται από το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του δήμου Θεσσαλονίκης.

Κοινωνικό Οδοντιατρείο

Το Κοινωνικό Οδοντιατρείο, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2016, σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Με τη βοήθεια εθελοντών οδοντιάτρων μέλη του συλλόγου, αλλά και με την ενίσχυση της λειτουργίας του από την ΑΡΣΙΣ, παρέχει υπηρεσίες όπως εξαγωγές, σφραγίσματα, απονευρώσεις και καθαρισμό, σε έναν πλήρως εξοπλισμένο και καθαρό χώρο.

Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων

Με στόχο την αποφυγή της ιδρυματικής περίθαλψης των ηλικιωμένων ατόμων και την παραμονή τους στο οικογενειακό τους περιβάλλον ο δήμος Θεσσαλονίκης, έχει δημιουργήσει το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η), όπου οι άνθρωποι τρίτης ηλικίας δεν μένουν ποτέ μόνοι!

Η σύγχρονη δομή φροντίζει καθημερινά ηλικιωμένα άτομα, που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα και το οικογενειακό περιβάλλον που τους φροντίζει, εργάζεται ή αντιμετωπίζει προβλήματα οικονομικής φύσεως ή υγείας και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα αυτά.

Στο Κ.Η.Φ.Η παρέχεται μία ολοκληρωμένη μέριμνα των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρίες (ΑμΕΑ), μέσα από συναισθηματική και συμβουλευτική στήριξη, νοσηλευτική φροντίδα, σίτιση με μεσημεριανό φαγητό και φυσικά προγράμματα κοινωνικοποίησης και ψυχαγωγίας.

Μέσα από τη συμμετοχή σε δραστηριότητες, με γνωστικές ασκήσεις μνήμης, κινητικές ασκήσεις για την ενδυνάμωση του σώματος και δημιουργικές παρεμβάσεις με ζωγραφική και προβολή ταινιών, οι ηλικιωμένοι, όχι μόνο περνούν την ημέρα τους ευχάριστα, αλλά δημιουργούν όμορφες αναμνήσεις, ενώ ταυτόχρονα καταφέρνουν να είναι λειτουργικά στην καθημερινότητά τους!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα