Επικαιρότητα

Οι σημερινές δηλώσεις του Νίκου Ταχιάου ενόψει του β’ γύρου των εκλογών

Σε δημοσιογράφους μίλησε σήμερα το μεσημέρι ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Νίκος Ταχιάος.

Parallaxi
οι-σημερινές-δηλώσεις-του-νίκου-ταχιά-448781
Parallaxi

Σε δημοσιογράφους μίλησε σήμερα το μεσημέρι ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Νίκος Ταχιάος, σε μια συνάντηση, κατόπιν της πρωτιάς του στα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής των εκλογών και την συνέχειά του στην δεύτερη:

Μεταξύ όσων ανέφερε, σημείωσε, “Αν και εφόσον εκλεγώ δήμαρχος, που θεωρώ ότι είναι το πιθανότερο, πρέπει να προσαρμόσω το σχέδιό μου στη σημερινή σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου, έτσι όπως αυτό διαγράφεται. Εγώ ξεκινάω από τους 11 συμβούλους, άλλοι από τους 7, είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα.

Βεβαίως δεν έχω εικόνα αυτή τη στιγμή, γιατί αν εξαιρέσουμε τον αριθμό των εδρών, δεν ξέρουμε και τα πρόσωπα. Πλέον και τα πρόσωπα έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία γιατί είναι προφανές ότι οποιαδήποτε διοίκηση του Δήμου πρέπει να εμπλέκει περισσότερες από μία παρατάξεις.

Σήμερα πλέον, είμαστε σε εκείνη την φάση, που το ζητούμενο δεν είναι τι γίνεται στη διοίκηση του Δήμου, αλλά τι γίνεται μεταξύ των δύο προσώπων που θα διεκδικήσουν τη δημαρχία. Προφανώς ένας είμαι εγώ και ο άλλος είναι ο Κωνσταντίνος Ζέρβας”.

Όπως σημείωσε στη συνέχεια, “Υπάρχει μια συγκυρία η οποία μου επιτρέπει να ξεφύγω από το αυστηρά πολιτικό περιεχόμενο της υποψηφιότητάς μου και των εκλογών, γιατί η άποψή μου είναι ότι ο δήμαρχος δεν είναι αποστειρωμένος, ο δήμαρχος εκ των πραγμάτων έχει έναν πολιτικό ρόλο και κάθε αναμέτρηση έχει κι έναν χαρακτήρα. Η αναμέτρηση αυτή του πρώτου γύρου είχε σίγουρα κάποια πολιτικά χαρακτηριστικά, διότι είχα την υποστήριξη ενός κόμματος και αυτό το κόμμα σε έναν μεγάλο βαθμό κινδύνευε να δει να μετατρέπονται οι δημοτικές εκλογές σε μία εσωτερική σύρραξη. Αυτό, υπό την στενή έννοια, βλέπετε ότι δεν υπάρχει πλέον ως θέμα, δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα. Και βεβαίως, από την άλλη μεριά, τα χέρια μου είναι λυμένα και είναι πιο αυτοδιοικητική αυτή η μάχη, για τον πολύ απλό λόγο ότι η αποδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεπεράσει πια το επίπεδο των δημοτικών εκλογών, το επίπεδο των περιφερειακών εκλογών και ήταν κραυγαλέα στις ευρωεκλογές. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν εννοώ τον ΣΥΡΙΖΑ με την έννοια του ψηφοφόρου του, αλλά την λογική ΣΥΡΙΖΑ που έχει εγκατασταθεί σε ένα μεγάλο μέρος πληθυσμού. Έχει εγκατασταθεί συνειδητά από την ομάδα που διοικεί το ΣΥΡΙΖΑ και η οποία θέλει την μεσαία τάξη φτωχοποιημένη, να σύρεται πίσω από επιδόματα, και κυρίως να κρύβεται πίσω από τη μαύρη εργασία, όπου αυτό είναι εφικτό.

Το λέω αυτό με πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα του ΟΑΣΘ, όπου προχθές επισκέφθηκα τον ΟΑΣΘ. Μου είναι πρωτόγνωρο, δεν έχω ξαναδεί ποτέ ΔΣ δημοσίου οργανισμού να λειτουργούν σαν μια κομματική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Έβγαλαν μια ανακοίνωση, πριν εγώ προλάβω να ανακοινώσω την επίσκεψή μου στον ΟΑΣΘ, σχολίαζαν την κουβέντα που κάναμε, διαστρεβλώνοντας τα όσα είπα και μιλώντας με τρόπο που δεν αρμόζει σε ανθρώπους που διαχειρίζονται εκ των πραγμάτων δημόσιο χρήμα. Αυτό που τους είπα ευθύτατα είναι ότι, κατά την γνώμη μου, πρέπει να ελεγχθούν από την επόμενη διοίκηση του Οργανισμού για το γεγονός ότι δεν κάνουν ελέγχους στα εισιτήρια. Θεωρώ ότι αυτό είναι μια πολύ συνειδητή προσπάθεια, η συγκυριοδιαφυγή, να καλλιεργήσουν αυτή την εικόνα ότι μπορεί ο ΟΑΣΘ να είναι σε αυτό το χάλι, αλλά περνάμε μια χαρά. Και σε ότι αφορά την κάρτα ανέργου, η άποψή μου είναι ξεκάθαρη, ότι εφόσον ο ΟΑΕΔ θέλει να επιδοτήσει, και καλά κάνει, την μετακίνηση των πραγματικά ανέργων, αυτό θα πρέπει να γίνεται ονομαστικά και να αποτιμάται εις χρήμα και να αποδίδεται στον Οργανισμό.

Κι αυτό το λέω με ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα. Κάρτα ανεργίας έχει η γυναίκα μου, την οποία δεν έχουμε καμία ανάγκη, να μην πληρώσουμε το ένα ευρώ στο λεωφορείο του ΟΑΣΘ, στα οποία της έχω απαγορεύσει να την χρησιμοποιεί. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύς κόσμος που κινείται έτσι. Αυτό δείχνει πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδίαζε για την μεσαία τάξη αυτού του είδους την εξάρτηση από επιδόματα και από ευνοϊκές συνθήκες από το κράτος.”

Συνέχισε λέγοντας, “Το μοντέλο ότι υπάρχουν λεφτά για επαναδιανομή στον κόσμο ακούστηκε και στις δημοτικές εκλογές. Αλλά στην πραγματικότητα αυτό είναι απολύτως ανεύθυνο και πάρα πολύ επικίνδυνο για τα οικονομικά του Δήμου. Γιατί δεν υπάρχει ένας άνθρωπος που θέλει να διοικήσει τον Δήμο, πρέπει να ξέρει να διαβάζει προϋπολογισμό, πρέπει να ξέρει να διαβάζει κι έναν ισολογισμό.”

Σημείωσε επίσης, “Σε ότι αφορά τα του Δήμου, θα εμμείνω σε αυτά που είχα πει εξαρχής, ότι δεν πρόκειται να μπω σε λογική συνδιαλλαγής με τις υπόλοιπες παρατάξεις, ή συναλλαγής. Εδώ έχω μια διαφορά με τον Μπουτάρη, ο Μπουτάρης αν θυμάστε είχε πει ότι πρέπει να τα βρουν οι παρατάξεις, δεν συμφωνώ με αυτό εγώ. Δεν είναι ΔΣ ενός συλλόγου ή ενός συνδικαλιστικού φορέα. Είναι Δήμος, ο δήμαρχος είναι ο ίδιος ένα όργανο εξουσίας, ένας φορέας εξουσίας, έχει ευθύνη και κατά συνέπεια δεν είναι δυνατόν να εξαρτάται από συναλλαγές, ειδικά όταν θέτει τον εαυτό του ενώπιον της κρίσης των δημοτών.”

Ο Νίκος Ταχιάος έκλεισε την ομιλία του με την αισιοδοξία του για την δεύτερη Κυριακή, ενώ την εβδομάδα που διανύουμε έως την Κυριακή, 2 Ιουνίου, σημείωσε πως θα είναι μια ευκαιρία για ίδιο να μιλήσει περισσότερο για την πόλη και πως την οραματίζεται.

“Είμαι πολύ αισιόδοξος για τη β’ Κυριακή. Δεν είναι ένα ενδεχόμενο που δεν το έχω μετρήσει, το δίδυμο με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα. Και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό για εμάς. Δεν μένω όμως στις δημοσκοπήσεις. Από σήμερα ξεκινάει μια διαφορετική μέρα και μια διαφορετική εκλογή”, είπε ο Νίκος Ταχιάος.

Επίσης, ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους για τη συνεργασία κατά την προεκλογική περίοδο λέγοντας χαρακτηριστικά: “Σας ευχαριστώ για το τρελοκομείο των έξι μηνών, προφανώς είναι δύσκολο να πρέπει να παρακολουθήσεις 25 – 30 υποψηφίους, όσοι ξεκίνησαν στην αρχή”.

Τέλος, έκανε γνωστό πως επικοινώνησε τηλεφωνικά μετά τα εκλογικά αποτελέσματα με τους Κωνσταντίνο Ζέρβα και Σπύρο Βούγια, ενώ επιχείρησε να συνομιλήσει και με τον Γιώργο Ορφανό και δεν κατέστη δυνατό.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα