Όταν η Θεσσαλονίκη έμπαινε στον «φούρνο»
Το «καυτό» 2007, ο αξέχαστος και «μαύρος» καύσωνας του 87' και τα 43άρια το 1958
38 την Παρασκευή, 41 Σάββατο και Κυριακή, 37 Δευτέρα, 40 Τρίτη.
Κάπως έτσι θα κυλήσει το επόμενο πενθήμερο η κατάσταση στην πόλη, με τις προβλέψεις να θέλουν τον καύσωνα να μας… ταλαιπωρεί μέχρι και την επόμενη Πέμπτη.
Ο Ιούλιος επιβεβαιώνει παραδοσιακά την… λατρεία του για τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι ο Αύγουστος πάει πίσω.
Θυμόμαστε άλλωστε αρκετοί το καλοκαίρι του 2021 που ο υδράργυρος άρχισε να χτυπάει κόκκινο από τα τέλη Ιουλίου για να φτάσουμε στις αρχές Αυγούστου, όταν και καταγράφηκαν 47,1 βαθμοί Κελσίου στο Λαγκαδά.
Παρόμοιο σκηνικό, ίσως και χειρότερο, από αυτό που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες, ήταν αυτό του 2007, από όπου και η κεντρική φωτογραφία του άρθρου.
Τότε μέσα σε διάστημα λίγων ωρών η πόλη έσπαγε τα ρεκόρ υψηλότερων θερμοκρασιών της με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 44 βαθμούς.
Ήταν γενικότερα μία «καυτή» περίοδος για όλη τη χώρα στο διάστημα 23-26 Ιουλίου εκείνης της χρονιάς.
Στις αρχές Ιουλίου του 2000 η Θεσσαλονίκη έβλεπε τον υδράργυρο στα θερμόμετρα να ξεπερνά τους 42 βαθμούς.
Επτά χρόνια νωρίτερα, τον Αύγουστο του 1993 η θερμοκρασία άγγιζε τους 41,5 βαθμούς.
Το αξέχαστο και «μαύρο» καλοκαίρι του 1987
Ιστορικός και άκρως φονικός ο καύσωνας του 1987 που μνημονεύεται έως και σήμερα.
Η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα και οι άλλες μεγάλες πόλεις άρχισαν να μοιάζουν με καζάνι. Οι άνθρωποι άρχισαν να κοιμούνται στα μπαλκόνια, στις ταράτσες, στις αυλές, τα παιδιά βουτούσαν στα σιντριβάνια, στις κοντινές παραλίες γινόταν το αδιαχώρητο αργά τη νύχτα, μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα.
Σε συνθήκες Αφρικής αφού τα σαραντάρια δεν υποχωρούσαν τη μέρα και τη νύχτα η θερμοκρασία σταθερά πάνω από 30. Στις οκτώ μέρες που κράτησε το κακό μετρήσαμε 1300 νεκρούς επίσης ενώ ανεπίσημα λένε για 1500 θύματα.
Η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη έφτανε τους 42 βαθμούς κελσίου
Η Θεσσαλονίκη είχε ζήσει και μία πενταετία πριν τον φονικό καύσωνα του 87, θερμοκρασίες που «φλέρταραν» με τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Ιδιαίτερα αξιοσημείωτος και ο πρώτος ισχυρός αυγουστιάτικος μεταπολεμικός καύσωνας τον Αύγουστο του 1958, όταν για έξι ημέρες η χώρα μπήκε στο… φούρνο και η Θεσσαλονίκη κατέγραψε θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 43 βαθμούς.
*με πληροφορίες από το αρχείο του μετεωρολόγου Μ. Σιούτα (δείτε σχετικά ΕΔΩ) και του μετεωρολόγου Δ. Ζιακόπουλου (δείτε σχετικά ΕΔΩ)