Πανελλαδικό ενδιαφέρον για τους αδέσποτους σκύλους Εμίρη και Σάμμυ
Πάνω από 400 πολίτες υπογράφουν υπέρ της παραμονής τους στο πάρκο της Γ. Κλινικής – Παρέμβαση της Ομοσπονδίας Φιλοζωικών Οργανώσεων
Πανελλαδική διάσταση με παρέμβαση της Ομοσπονδίας Φιλοζωικών Οργανώσεων, προσλαμβάνει το θέμα της «εκδίωξης» δύο αδέσποτων σκύλων, του Εμίρη και του Σάμμυ, από το χώρο που φιλοξενούνται δίπλα στο πάρκο των Ήχων, στην Νέα Παραλία, ενώ 400 κάτοικοι της περιοχής υπογράφουν κείμενο υπέρ της παραμονής των ζώων.
Την ίδια ώρα, μετά το σχετικό ρεπορτάζ της Parallaxi, πολίτες από όλη τη Θεσσαλονίκη, επισκέπτονται συχνά το τελευταίο διάστημα, το χώρο της Νέας Παραλίας, όπου φιλοξενούνται οι δύο σκύλοι, προκειμένου να γνωρίσουν τα ζώα και να διαπιστώσουν οι ίδιοι, αν πρόκειται για δύο επιθετικά και επικίνδυνα σκυλιά.
Την μη παραμονή των δύο σκύλων στον συγκεκριμένο χώρο, ζητούν περίπου 15 κάτοικοι της περιοχής, που με επιστολή τους προς το δήμο Θεσσαλονίκης, υποστηρίζουν ότι οι δύο σκύλοι είναι επιθετικοί και πρέπει να απομακρυνθούν, αναφέροντας διάφορα περιστατικά επιθέσεων.
Ωστόσο, εκατοντάδες άλλοι κάτοικοι στην συγκεκριμένη περιοχή της Νέας Παραλίας, που γνωρίζουν και φροντίζουν τα ζώα εδώ και 9 χρόνια περίπου, μιλούν για δύο ζώα ήρεμα και απόλυτα εξοικειωμένα στο περιβάλλον στο οποίο ζουν.
Να σημειωθεί πως τα δύο ζώα, είναι εμβολιασμένα, στειρωμένα και σημασμένα και φιλοξενούνται σε σπιτάκι που έχει τοποθετήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης, που φέρει και τη σχετική ενημερωτική πινακίδα.
Όπως αναφέρει η Ελισάβετ Ορφανίδου, από τους «Εθελοντές Φιλόζωους της Ν. Παραλίας», «έρχονται μικροί και μεγάλοι και επισκέπτονται τον Εμίρη και τον Σάμμυ για να δουν οι ίδιοι τι γίνεται. Προχθές ήρθε μία ολόκληρη οικογένεια, ένα ζευγάρι με το μικρό τους παιδί και τον παππού, για να δουν τα δύο σκυλιά. Είναι συγκινητικό γι’ αυτά τα δύο ζωάκια ».
«Μετά το δημοσίευμα της Parallaxi, το θέμα έχει ξεφύγει από τα όρια της περιοχής μας. Έρχεται κόσμος, από όλη τη Θεσσαλονίκη που κάνει τη βόλτα του στην παραλία, και επισκέπτεται το πάρκο για να δει τα δύο σκυλιά και να διαπιστώνει πόσο ήρεμα και δεκτικά είναι στην ανθρώπινη επαφή», τονίζει η Ρένα Τέντου, μέλος επίσης των «Εθελοντών Φιλόζωων της Ν. Παραλίας», που όπως αναφέρει «οι Εθελοντές εκτός από τα δύο σκυλιά, φροντίζουν όλα τα αδέσποτα της περιοχής».
«Εμείς οι κάτοικοι της περιοχής καλούμε το δήμο Θεσσαλονίκης, να συνεχίζει να εφαρμόζει το νόμο και να προστατεύει τα δύο αδέσποτα, και γι αυτό το σκοπό έχουμε συλλέξει 400 υπογραφές. Έχουμε μάλιστα καταθέσει και προτάσεις προς την αρμόδια αντιδημαρχία ώστε να διαμορφωθεί καλύτερα το πάρκο και να προστατευτεί», τονίζει η κ. Τέντου.
Ως προς τις διαφωνίες κάποιων εκ των κατοίκων της περιοχής, οι «Εθελοντές Φιλόζωοι της Ν. Παραλίας» σε επιστολή που έστειλαν στον δήμο Θεσσαλονίκης και στην Κτηνιατρική Υπηρεσίας, αναφέρουν πως τα «δύο αδέσποτα σκυλιά, ο Εμίρης και ο Σάμμυ, που ζουν πάνω από 9 χρόνια στο πάρκο της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη κοντά στο Μέγαρο Μουσικής, έγιναν πεδίο εκλογικής εκμετάλλευσης» καθώς «στην παραλία έχει διαμορφωθεί από παιδιά και γονείς ένα παράνομο εν τοις πράγμασι γήπεδο ποδοσφαίρου ανηλίκων. Χωρίς καμία ασφάλεια, με τα παιδιά και τις μπάλες στο δρόμο, με γέροντες, περαστικούς, ποδηλάτες, δεσποζόμενα ζώα. Τα 2 ταλαίπωρα σκυλάκια έγιναν στόχος συγκεκριμένων γονέων ότι δήθεν επιτίθενται αναίτια με κατασκευασμένες αναφορές και όχι εγκλήσεις, χωρίς έγγραφα δημοσίων νοσοκομείων, χωρίς ταυτοποίηση ζώου».
Ομοσπονδία Φιλόζωων: Να κριθούν αντικειμενικά
Από την πλευρά της, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Φιλοζωικών Οργανώσεων, μία οργάνωση που έχει καίρια παρέμβαση στο θέμα της προστασίας των αδέσποτων ζώων στην χώρα μας, απευθύνει έκκληση προς τον δήμο Θεσσαλονίκης, να εξετάσει με αντικειμενικό τρόπο το πρόβλημα και να μη ενδώσει σε πιέσεις ανθρώπων που δεν τρέφουν φιλικά αισθήματα προς τα ζώα.
Όπως τόνισε στην Parallaxi, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Νατάσα Μπομπολάκη, υπάρχουν αντικειμενικές διαδικασίες, βάσει της νομοθεσίας και των υπουργικών εγκυκλίων, ώστε να κριθεί αν αυτά τα δύο ζώα είναι επικίνδυνα και επιθετικά. «Επειδή αυτά τα δύο ζώα ζουν εκεί 9 χρόνια, θα πρέπει να αποδειχτεί με αντικειμενικές γνωματεύσεις από ειδικούς, οι οποίοι δεν είναι προσκείμενοι στους καταγγέλλοντες ή σε κάποιους άλλους, ότι είναι επικίνδυνα», τονίζει η κ. Μπομπολάκη και αναφέρει ότι σε πολλές περιοχές υπάρχουν άνθρωποι που προφασίζονται επιθέσεις για να απομακρυνθούν ζώα ή για να δικαιολογήσουν κακοποιήσεις ζώων.
Όπως επίσης σημειώνει, θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα έγγραφα από δημόσιους φορείς που να καταγράφουν και να αποδεικνύουν αυτές τις επιθέσεις, ενώ επισημαίνει ότι δυστυχώς το 75% των δήμων στη Ελλάδα, η οποία μόλις το 2004, για πρώτη φορά απέκτησε νομοθεσία για τα αδέσποτα, υποκύπτουν με ευκολία σε προφορικές καταγγελίες, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, διότι αφενός δεν υπάρχει η ανάλογη πολιτική κουλτούρα για τα αδέσποτα, αλλά και γιατί οι δήμοι δεν διαθέτουν το κατάλληλο και επαρκές προσωπικό, αλλά ούτε και τους ανάλογους πόρους. «Εύχομαι και ζητώ ο δήμος Θεσσαλονίκης να κρίνει αντικειμενικά» τονίζει.
Στην πενταμελή επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης
Το θέμα έχει πάρει και νομικές διαστάσεις, μετά την προσφυγή των κατοίκων που αντιδρούν στην αρμόδια εισαγγελέα, ενώ ήδη η αρμόδια πενταμελής επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης έχει ασχοληθεί με το ζήτημα και θα συνεδριάσει εκ νέου την 1η Νοεμβρίου.
Όπως τονίζει στην Parallaxi, η Ελένη Γραμματοπούλου, που εκπροσωπεί τα φιλοζωικά σωματεία στην πενταμελής επιτροπή του δήμου, «έχουμε αποφασίσει τα δύο ζώα να εξεταστούν από κτηνίατρο αλλά και ειδικό εκπαιδευτή που γνωρίζει από συμπεριφορές των σκύλων, ώστε να διαπιστωθεί αν τα δύο ζώα είναι επικίνδυνα και επιθετικά. Θα εξετάσουμε το θέμα λεπτομερώς κατά την επόμενη συνεδρίαση και ίσως θα χρειαστεί τα δύο ζώα να απομακρυνθούν για 15 μέρες, προκειμένου να εξεταστεί η συμπεριφορά τους».
Επίσης όπως ανέφερε, η αντιδημαρχία Πρασίνου οφείλει να ερευνήσει το θέμα της χρήσης του πάρκου και των αθλοπαιδιών, όπως το ποδόσφαιρο των παιδιών στο πάρκο, που ενδεχομένως μπορεί να προκαλεί προβλήματα, αλλά και το κόψιμο των δένδρων και την καταστροφή των δενδροδόχων.
Η επιστολή προς το δήμο Θεσσαλονίκης
Σε ότι αφορά τη νομική διάσταση της υπόθεσης η δικηγόρος, Ιωάννα Φωτιάδου, που εκπροσωπεί τους «Εθελοντές Φιλόζωους της Νέας Παραλίας», τονίζει στην Parallaxi πως «οι έγγραφες αποδείξεις των λεγομένων μας είναι στη διάθεσή σας και η σχετική νομοθεσία είναι προσβάσιμη σε όλους».
Τονίζει δε, πως υπάρχουν «υποτιθέμενες καταγγελίες» καθώς είναι «ουσιωδώς ανύπαρκτες και πάντως ανυποστήρικτες», διότι υπάρχει «έλλειψη πραγματικών περιστατικών στις περιγραφές».
Υποστηρίζει δε πως η παρουσία των σκύλων ενοχλεί αυτούς που θέλουν την ανεξέλεγκτη χρήση του πάρκου και σημειώνει πως «τα σκυλιά δεν θέλουν να διώξουν τα παιδιά. Σκυλιά και άνθρωποι, που θέλουν να απολαύσουν κι αυτοί το δημοτικό πάρκο, δικαιούνται να μην τραυματίζονται από μπάλες».
Τέλος αναφέρει πως σε “αυτά τα πλαίσια, τα νομικά, απευθύναμε αρμοδίως στο Δήμο Θεσσαλονίκης, και στην Κτηνιατρική Υπηρεσία του, λαμβάνοντας αριθμούς πρωτοκόλλου 293575 και 293486 από 20/10/2022 την ακόλουθη επιστολή”, την οποία παραθέτουμε αυτούσια εδώ.