«Δεν έχει λεφτά ο κόσμος»: Τελικά «κινείται» η αγορά στη Θεσσαλονίκη το Πάσχα;
Με μια σύντομη βόλτα στην αγορά ενόψει Πάσχα, καταλάβαμε πολλά πράγματα για την κατάσταση στην αγορά της πόλης
Τελικά κινείται ή όχι η αγορά στη Θεσσαλονίκη κατά την πασχαλινή περίοδο;
Με αφορμή την δήλωση του Παντελή Φιλιππίδη, προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου της Θεσσαλονίκης, σχετικά με την κίνηση στην πόλη και την αγορά της, προχωρήσαμε σε μια καταγραφή της κατάστασης για το πώς οι καταστηματάρχες και επιχειρηματίες βιώνουν αυτήν την περίοδο την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
Οι δρόμοι γεμάτοι, αλλά άσκοπα από αυτή την πλευρά. Συνήθως τα πεζοδρόμια και η ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί σε αυτά, εξαιτίας του κόσμου που κυκλοφορεί, μας κάνουν να νομίζουμε πως η αγορά βοηθιέται από αυτό και συντηρείται.
Η πραγματικότητα, όμως, που επικρατεί ανάμεσα στα μαγαζιά χαρακτηρίζεται από τους περισσότερους απελπιστική. Καταστήματα ρούχων και παιχνιδιών, η κρεαταγορά του Καπάνι, μαγαζιά με εποχικά είδη (λαμπάδες και είδη Πάσχα ) αλλά ακόμα και πάγκοι που πουλάνε βαμμένα αυγά, δεν βλέπουν κίνηση.
Πιο συγκεκριμένα, στην αγορά του Καπάνι οι πωλητές κρέατος κάνουν λόγο για το χειρότερο Πάσχα όλων τον εποχών, καθώς ο κόσμος δεν αγοράζει καθόλου.
Οι τιμές, συγκριτικά με πέρυσι είναι ελάχιστα πιο φθηνές σε ό,τι έχει να κάνει με το αρνί και το κατσίκι, οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ των 10 με 16 ευρώ το κιλό. Και πάλι αυτό δεν ελκύει τον κόσμο να αγοράσει. Ενώ σημειώνουν και ελπίζουν τις επόμενες μέρες να σωθεί το Πάσχα τους και να ενεργοποιηθούν έστω και λίγο σε ό,τι έχει να κάνει με τις πωλήσεις κρεάτων.
Σε ένα stand με λαμπάδες και βαμμένα αυγά στο Καπάνι, μου πρότειναν να καθίσω μαζί τους για να δω και μόνος μου την μιζέρια που επικρατεί – όπως το χαρακτήρισαν οι πωλητές – σχετικά με τις πωλήσεις λαμπάδων. Ενώ όταν τους ρώτησα τι πιστεύουν πως φταίει για αυτήν την κατάσταση που επικρατεί, μου είπαν : «Δεν έχει λεφτά ο κόσμος, και όποιος έχει, φροντίζει να πάρει τα απολύτως απαραίτητα για να βγάλει τις επόμενες μέρες». Ενώ υποστηρίζουν πως κάθε χρόνο είναι και χειρότερα.
Στην πορεία, η κυρία Αγγελική Ευτυχίδου, ιδιοκτήτρια μαγαζιού με εποχικά είδη, μου ανέφερε χαρακτηριστικά « Δεν κινείται τίποτα, δεν έπεσε χρήμα στην αγορά φέτος, εγώ στο μαγαζί μου δούλεψα λόγω των λαμπάδων που πουλάω, αλλιώς δεν θα είχα τίποτα. Η γειτονιά πλήττει, οι μαγαζάτορες κλαίνε, μαγαζιά κάνουν 20 ευρώ την ημέρα. Ο καιρός επηρεάζει αρκετά την κυκλοφορία στην αγορά. Αυγά, τσουρέκια και άλλα πασχαλινά είδη μόνο αυτά δουλέψαν, μέχρι ένα σημείο όμως».
Όσο περίμενα την κ. Ευτυχίδου, μια πελάτισσα δυσανασχέτησε για την τιμή μίας λαμπάδας με αποτέλεσμα να αγοράζει μια πιο φθηνή, καθώς έκανε παράπονα για 30 ευρώ που κόστιζε και σημείωσε πως προτιμά να τα δώσει αυτά τα λεφτά σε είδη μαγειρέματος για να κάνει το τραπέζι.
Ο Θοδωρής Γκότσης, ιδιοκτήτης καταστήματος με παιδικά παιχνίδια μεταξύ των οποίων είχε και είδη Πάσχα, εξήγησε πως η αγοραστική δύναμη είναι πεσμένη. Ενώ όταν ρωτήθηκε για το τι φταίει που ο κόσμος δεν ψωνίζει αρκετά λαμπάδες και άλλα είδη σημείωσε πως έχει να κάνει με την ακρίβεια αλλά όχι σε ό,τι έχει να κάνει με τα πασχαλινά είδη αυτές οι τιμές έχουν μείνει ίδιες, αλλά με τα τριγύρω ( σούπερ μάρκετ ).
«Έτσι, για τον κόσμο δεν περισσεύουν λεφτά. Επίσης ένα μεγάλο κριτήριο είναι το timing σχετικά με τους μισθούς και τις συντάξεις και το πότε πληρώθηκαν, φέτος το Πάσχα και η Μεγάλη Εβδομάδα έπεσε ενδιάμεσα οπότε αυτό τους δυσκόλεψε». σημειώνει.
Ο Ηλίας Καπράλος, ιδιοκτήτης καταστήματος με ρούχα, μου έδωσε να καταλάβω με το λεγόμενα του πως το φετινό Πάσχα είναι ίσως και το χειρότερο που θυμάται 20 χρόνια τώρα που βρίσκεται στον σε αυτόν τον χώρο.
«Τα πράγματα είναι τραγικά, και το τραγικά είναι το ελάχιστο που μπορώ να πω δεν ψωνίζει ο κόσμος σίγουρα οι συντάξεις και οι μισθοί του κόσμου και το timing με την εποχή δεν συμβάδισε φέτος και αυτό μας πείραξε πάρα πολύ ως κατάστημα. Δεν έχει να κάνει μόνο με εμένα αυτό, βλέπω εδώ και χρόνια τις εισόδους του Καπάνι και δεν έχω ξανά δει τόση “ξηρασία”. Παλιότερα, φορτηγά κατέβαζαν αμέτρητες ποσότητες κρέατος ( αρνιού και κατσικιού ) προμηθεύοντας έτσι την κρεαταγορά του Καπάνι, φέτος τίποτα , δεν έχω δει ούτε ένα φορτηγό, το μόνο που βλέπω είναι κάτι μηχανάκια να αφήνουν μικρές ποσότητες μια στο τόσο.»
Τελικά, το φετινό Πάσχα δεν άρεσε σε πολλούς καταστηματάρχες και πωλητές, ίσως οι επόμενες μέρες επιφυλάσσουν μια μικρή δόση ευτυχίας για τους ίδιους και μπορέσουν και δούνε τα πράγματα να αλλάζουν προς το καλύτερο.