Πέγκας: «Κανένα εργοτάξιο την πρώτη χρονιά διοίκησης Αγγελούδη»

Σε μια πρώτη αποτίμηση του πρώτου χρόνου Αγγελούδη στο Δήμο Θεσσαλονίκης προχωρά ο Σπύρος Πέγκας

Parallaxi
πέγκας-κανένα-εργοτάξιο-την-πρώτη-χρ-1066317
Parallaxi

Σε ανακοίνωση προχώρησε η παράταξη Θεσσαλονίκη Για Όλους και ο Σπύρος Πέγκας, με αφορμή και τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

«Η επικοινωνιακή και αφηγηματική… καταιγίδα της νέας διοίκησης στον δήμο Θεσσαλονίκης συγκρούεται πια ολομέτωπα με την πραγματικότητα της πόλης. Μια πραγματικότητα που πέρα από την κάπως πιο συνεπή αποκομιδή των απορριμμάτων με αποκλειστική αξιοποίηση του δυναμικού του δήμου στα κεντρικά της σημεία, δεν παρουσιάζει καμία ουσιαστική βελτίωση.

Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, όπου η περισσότερη ώρα της συνεδρίασης αναλώθηκε στην εμπέδωση της «Aλήθειας», -έτσι όπως αυτή εκφέρεται από τον ίδιο τον δήμαρχο κατά τις φιντελικές του ομιλίες και στις υποδείξεις για το πως πρέπει να ασκείται η αντιπολίτευση στη διοίκηση- ψηφίστηκε από την πλειοψηφία η απόσυρση πόρων από όλα τα σημαντικά έργα προς κάλυψη τρίτων αναγκών και η παράταση παράδοσης-παραλαβής τεσσάρων έργων της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά -πέρα από τα έργα της διοίκησης Μπουτάρη της προηγούμενης δεκαετίας- δεν υπάρχει καμία νέα ιδέα και κανένα νέο έργο που να έχει ανακοινωθεί από τον δήμο. Όλον αυτόν τον χρόνο δεν έχουμε δει κανένα εργοτάξιο από τη νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης. Ήδη από το καλοκαίρι, τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως «η δημοτική αρχή επιδιώκει να στηθεί το εργοτάξιο στην πλατεία Ελευθερίας και να ξεκινήσουν οι εργασίες, με ενδεχόμενες καθυστερήσεις που μπορεί να παρουσιαστούν, έως το τέλος Νοεμβρίου ή το αργότερο έως τον Δεκέμβριο».

Αυτό που έκαναν καλά εννέα μήνες είναι να αναμασούν τα θέματα και τα προβλήματα που παρέλαβαν, λες και υπάρχει τοπική διοίκηση χωρίς συνέχεια, λες και η νέα διοίκηση θα ξεκινούσε με λευκή σελίδα χωρίς τις συσσωρευμένες δυσκολίες που ενέχει η άσκηση δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα.

Μικρο-διαχείριση, μικρο-τροποποιήσεις στις υπάρχουσες κανονιστικές για τα τραπεζοκαθίσματα, τις υπαίθριες αγορές και τα νεκροταφεία. Η αναγγελθείσα μεγάλη… μεταρρύθμιση για τη διαφύλαξη του δημόσιου χώρου παραπέμπεται στις καλένδες. Οι δημότες κουράστηκαν με τις δικαιολογίες που χρησιμοποιούν για κάθε ζήτημα που απαιτεί τόλμη και καινοτόμες λύσεις: «Τιέκαναν οι προηγούμενοι», «Κληρονομήσαμε προβλήματα», «Δεν υπάρχουν λεφτά», «Είναι δεμένα τα χέρια μας», «Να αναλάβουν την ευθύνη τους», «Δεν θα επωμιστούμε εμείς την ευθύνη».

Ο δήμαρχος και η εκάστοτε δημοτική αρχή είναι πολιτική αρχή. Οφείλει μέσω της νομιμότητας/εξουσιοδότησης που της παρέχει η λαϊκή εντολή και ετυμηγορία να παράγει αυτόνομο πολιτικό έργο και πράξη. Δεν είναι ούτε μεσάζων ούτε ρυθμιστής και διεκπεραιωτής εντολών άλλων παρακείμενων ή προϊστάμενων αρχών. Ο δήμαρχος δεν είναι ούτε νομικός ούτε διαχειριστής αποφάσεων τρίτων. Είναι πολιτικός!

Η διαχείριση και η ικανοποίηση μικρο-αιτημάτων και επιμεριστικών συμφερόντων δεν συνιστά μακρόπνοη άσκηση αναπτυξιακής και βιώσιμης δημοτικής πολιτικής. Η πόλη της Θεσσαλονίκης χρειάζεται άλμα μπροστά για να μπορέσει να σταθεί και πάλι επάξια στον σκληρό ανταγωνισμό των πόλεων. Και αυτό το άλμα δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα!».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα