5+1 φορές που η Θεσσαλονίκη έζησε καταστάσεις μεσοπολέμου τον τελευταίο χρόνο
Θυμόμαστε πέντε φορές που η Θεσσαλονίκη έζησε εξωφρενικές καταστάσεις που σίγουρα δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή πόλη του 21ου αιώνα.
Μπορεί η Θεσσαλονίκη να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Και μπορεί το ημερολόγιο να γράφει 2018. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το ξέρουν και όλοι στη «δευτερεύουσα» ώστε να την αντιμετωπίζουν αναλόγως, ούτε ότι της λείπουν οι πολυάριθμες καταστάσεις παραλόγου που καταλήγουν πολλές φορές να θυμίζουν μέχρι και σκηνικό Μεσοπολέμου. Γιατί σε μία πόλη που έχει μέσα σε λίγο παραπάνω από έναν χρόνο καταφέρει να βρεθεί σε κατάσταση εκκένωσης για βόμβα Β’ ΠΠ, ακινητοποιημένη από τις καιρικές συνθήκες, χωρίς αστικά, χωρίς νερό και γεμάτη σκουπίδια, μόνο έτσι το περιγράφεις. Θυμόμαστε πέντε συν μία φορές που η Θεσσαλονίκη έζησε εξωφρενικές καταστάσεις που σίγουρα δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή πόλη του 21ου αιώνα.
1. Το θρίλερ με την βόμβα Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Κορδελιό
Όλοι θυμόμαστε το περσινό “θρίλερ” της βόμβας Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην περιοχή του Κορδελιού, κατά την διάρκεια εργασιών αγωγού φυσικού αερίου. Η βόμβα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του στρατού, περιείχε 153 κιλά εκρηκτικών ενώ το μηχάνημα των εργασιών δεν την ακούμπησε κατά τύχη για 4 μόλις χιλιοστά. Από την ανακάλυψή της και μετά η πόλη έζησε κινηματογραφικό σενάριο, με πολυήμερες προετοιμασίες και ανακοινώσεις εκκένωσης περίπου 70.000 ατόμων από την ευρύτερη περιοχή. Ατόμων, τα οποία, σημειωτέον, αρνούνταν να φύγουν από τα σπίτια τους ή έστω να καταφύγουν σε ορισμένους χώρους φιλοξενίας πολιτών στους Δήμους Κορδελιού-Ευόσμου και Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Ευτυχώς, το τέλος ήταν αίσιο και η βόμβα εξουδετερώθηκε από το προσωπικό του ΤΕΝΞ, ενώ έσκασε σε ελεγχόμενη έκρηξη στο πεδίο βολής Ασκού – Προφήτη. Το περιστατικό ήταν πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα καθώς ουδέποτε δεν επιχειρήθηκε κάτι αντίστοιχο σε κατοικημένη περιοχή. Και το έζησε η Θεσσαλονίκη.
Φυσικά ξεσάλωσαν και τα social media για την βόμβα στο Κορδελιό
2. Η παγωμένη “χωρίς αλάτι” πόλη του παγετού
Δεν ξεχνιέται ο χιονιάς που έζησε η πόλη τον Ιανουάριο του 2017, καθώς ήταν ο πρώτος μετά από πολλά χρόνια που κράτησε τόσες μέρες, ακινητοποιώντας την πόλη και φέρνοντας άπειρα προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων. Από πού να το πρωτοπιάσεις; Από το γεγονός ότι πάγωσαν οι αλατιέρες(!) του Δήμου; Και συνεπώς όλη η πόλη παρέλυσε ακόμα και στις πιο κεντρικές αρτηρίες της, άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητα τους για ώρες ατέλειωτες με την απίστευτη κίνηση, ενώ πεζοί γλιστρούσαν σε διαβάσεις και πεζοδρόμια χωρίς ίχνος αλατιού; Υδρόμετρα και σωληνώσεις πάγωσαν και έσπασαν με αποτέλεσμα αρκετός κόσμος να μην έχει νερό για μέρες, ενώ άλλοι πολίτες έριχναν νερά στο μπαλκόνι, στις αυλές και στο πεζοδρόμιο μπροστά από τις επιχειρήσεις τους τις πρώτες μέρες, με αποτέλεσμα επικίνδυνοι σταλακτίτες να κρέμονται από τα μπαλκόνια και το δάπεδο να γίνεται ιδανικό για πατινάζ. Ένα αλλού συνηθισμένο και αντιμετωπίσιμο καιρικό φαινόμενο που, ενώ υπήρχαν οι προειδοποιήσεις από μετεωρολόγους, παρέλυσε την Θεσσαλονίκη. Το μόνο θετικό οι όμορφες εικόνες παγωμένου τοπίου που έφερε μαζί του, σε μια πόλη όπου το χιόνι σπανίζει.
3. Η άδεια πόλη της επίσχεσης του ΟΑΣΘ
Ο ΟΑΣΘ είναι ίσως το μόνο πράγμα στο οποίο συμφωνούν όλοι οι Θεσσαλονικείς (με εξαίρεση ίσως μόνο τους εργαζόμενούς του): Τον μισούν με πάθος. Ένας οργανισμός-αληθινή πληγή της πόλης, τι να του καταλογίσεις πρώτα; Τα ελαττωματικά λεωφορεία χωρίς κλιματισμό τα καλοκαίρια; Η μέχρι και μίας ώρας αναμονή στη στάση καθημερινά, ειδικά στις δυτικές συνοικίες; Η σαρδελοκατάσταση που επικρατεί αν είσαι τυχερός και χωρέσεις να μπεις μέσα; Οι συνήθεις βλάβες των αστικών του καθοδόν, με αποτέλεσμα ο κόσμος να κατεβαίνει και να περιμένει το επόμενο ή να παίρνει ταξί για να μην αργήσει στη δουλειά του; Ακόμα και όλα αυτά φάνηκαν να ωχριούν μπροστά στην επίσχεση των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, τον Μάιο του 2017, που άφησε μια πόλη χωρίς το μοναδικό της μέσο μετακίνησης για εννιά μέρες συνεχόμενες! Και σημειώνεται ότι αυτή ήταν απλά η πιο μακροσκελής από τις επισχέσεις που σημειώθηκαν εκείνον τον χρόνο. Το τι μισθοί χάθηκαν σε ταξί, το τι περπάτημα έριξαν οι Θεσσαλονικείς και το τι άδειες “κάηκαν” τζάμπα, γιατί πολύ απλά ο κόσμος δεν είχε τρόπο να πάει στη δουλειά του, δεν περιγράφεται. Μέχρι και carpooling απέκτησε η πόλη για να σωθεί, στην μόνη ίσως θετική πλευρά της υπόθεσης. Και μπορεί πλέον να έχει αναλάβει νέα διοίκηση με υποσχέσεις για επισκευές και αύξηση λεωφορείων, αλλά εμείς ακόμα σε κονσερβοκούτια μετακινούμαστε.
4. Η πόλη – σκουπιδότοπος του περσινού καλοκαιριού
Όλοι θυμόμαστε την “ευωδία” της πόλης τις αρχές του περσινού καλοκαιριού. Από τα τέλη Ιουνίου του 2017, οι συμβασιούχοι και οι εργαζόμενοι στους δήμους προχώρησαν σε κατάληψη όλων των αμαξοστασίων και γκαράζ των δήμων. Βασικό αίτημα της κινητοποίησης ήταν η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων τους. Εξαιτίας των καταλήψεων, τα απορριμματοφόρα δεν μπορούσαν να βγουν στους δρόμους της πόλης για την αποκομιδή των σκουπιδιών, με αποτέλεσμα η πόλη να γίνει ένας τεράστιος σκουπιδότοπος για τις δύο περίπου βδομάδες που κράτησαν οι κινητοποιήσεις. Και ο καύσωνας των ημερών δεν βοήθησε σίγουρα την κατάσταση, ούτε οι πολίτες που παρά τις εκκλήσεις να κρατήσουν όσο μπορούσαν τις σακούλες σκουπιδιών στα μπαλκόνια τους τις στοίβαζαν στους δρόμους με αποτέλεσμα όλη η πόλη να γεμίσει απορρίμματα σε κάθε γωνία. Όταν τελικά επιτεύχθηκε συμφωνία και οι κινητοποιήσεις έπαυσαν, ο απολογισμός έδειξε συνολικά 4.000 τόνους απορριμμάτων, οι οποίοι είχαν συσσωρευτεί στους δρόμους καθ΄ όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων της ΠΟΕ – ΟΤΑ και απομακρύνθηκαν. Γιατί πώς να ξεκινήσει καλύτερα ένα καλοκαίρι αν όχι με σκουπίδια;
5. Η άνυδρη πόλη της βλάβης του αγωγού της ΕΥΑΘ
Και φτάνουμε στον πρόσφατο παραλογισμό που έζησε η πόλη, που όπως οι πολίτες με τον ΟΑΣΘ, περνούσαν την κάθε μέρα αναρωτώμενοι αν θα υπάρχουν λεωφορεία την επόμενη, έτσι με την ΕΥΑΘ ξυπνούσαν κάθε μέρα σκεπτόμενοι αν θα τρέξει τίποτα από την βρύση μόλις την ανοίξουν. Για μια εβδομάδα ολόκληρη εν έτει 2018, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας έμεινε χωρίς νερό, καθώς λόγω βλάβης αγωγού στην Αραβησσό οι διακοπές ήταν συνεχείς στις περισσότερες περιοχές της πόλης. Ο όρος “μεσοπολεμικό” έρχεται στο νου. Και για να μην πούμε μόνο για τους πολίτες που δεν είχαν νερό να πιουν, να πλυθούν ή να μαγειρέψουν, η λειψυδρία προκάλεσε προβλήματα και σε νοσοκομεία που δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν όλες τους τις μικροβιολογικές εξετάσεις καθώς ο αναλυτής χρησιμοποιούσε νερό, σχολεία έκλεισαν, ενώ οι επιχειρήσεις της πόλης δεν είχαν νερό ώστε να εξυπηρετήσουν κόσμο και να λειτουργήσουν επαρκώς, πράγμα που σύμφωνα και με το ΕΕΘ έφερε πλήγμα στην αγορά. Και ακόμα κι αφού η βλάβη επισήμως αποκαταστάθηκε, οι περιοδικές διακοπές νερού συνεχίζονταν καθημερινά σε όλη την πόλη. Εις υγείαν!
Γλέντησε και το twitter την διακοπή νερού στην Θεσσαλονίκη
Δύσκολες ώρες για τους Θεσσαλονικείς.. #ΕΥΑΘ #SKG pic.twitter.com/A6s3VF4Jjg
— Souko (@souko_news) March 29, 2018
#Bonus: Όταν η Θεσσαλονίκη έγινε Βενετία με μια καταιγίδα
Επειδή, ως γνωστόν, σε μια “ευρωπαϊκή” πόλη εν έτει 2018 είναι φυσιολογικό με μια καταιγίδα να παραλύουν τα πάντα. Κι ενώ υπήρχαν προειδοποιήσεις για κακοκαιρία από την αρχή της εβδομάδας, με το που άρχισε χτες Πέμπτη 10 Μαΐου να βρέχει καταρρακτωδώς, όλη η Θεσσαλονίκη και οι δομές της πάτησαν στοπ. Το ρεύμα κόπηκε για πολλές ώρες και σε πολλά σημεία του κέντρου της πόλης (δεν είχε ρεύμα ούτε η ΔΕΗ!), κάτι που συνεχίζεται σήμερα, οι δρόμοι έγιναν ποτάμια και η κυκλοφορία αδύνατη, το μετρό μεταμορφώθηκε σε καταρράκτη, ενώ πλυμμύρισαν τα πάντα, από το Νέο Δημαρχείο, τον Λευκό Πύργο και την Αγία Σοφία, μέχρι τα υπόγεια και ισόγεια καταστημάτων και πολυκατοικιών. Τα τροχαία και οι κλήσεις στην Πυροσβεστική για απεγκλωβισμούς αμέτρητες, για να μην αναφέρουμε τα περιστατικά παράσυρσης πολιτών από τα ορμητικά νερά. Και φυσικά φτάνουμε στην συνέχεια της υπόθεσης, καθώς από χτες μέχρι και σήμερα πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης έχουν μείνει και θα παραμείνουν για άλλη μια φορά χωρίς νερό! Να χαιρόμαστε την Ρεζίλι-εντ city μας.
Διαβάστε ακόμα: 10 εικόνες για να δούμε με άλλο μάτι την πρωτοφανή καταιγίδα