Περάσαμε μία μέρα στην «γιορτή της Κρήτης» στη καρδιά της Θεσσαλονίκης

Ρακί, τσικουδιά, μέλι, λάδι, γραβιέρες, σκαλτσούνια, ξεροτήγανα στήθηκαν σε πάγκους από τους παραγωγούς στον υπαίθριο χώρο της ΔΕΘ.

Νίκος Γκάγιας
περάσαμε-μία-μέρα-στην-γιορτή-της-κρή-1005212
Νίκος Γκάγιας

Με γεύσεις, μυρωδιές και αρώματα από την Κρήτη έχει «πλημμυρίσει» εδώ και λίγες μέρες ο χώρος της ΔΕΘ, καθώς από τις 6 μέχρι τις 14 Μάϊου επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη η 34η έκθεση «Κρήτη: Η Μεγάλη Συνάντηση – Τοπικά Προϊόντα και Γεύσεις Ελλάδας».

Ρακί, τσικουδιά, μέλι, λάδι, γραβιέρες, σκαλτσούνια, ξεροτήγανα και πολλά άλλα τοπικά προϊόντα στήθηκαν σε πάγκους από τους παραγωγούς στον υπαίθριο χώρο της ΔΕΘ, στο τόξο της ΧΑΝΘ.

Παράλληλα θα λάβουν χώρα και εκδηλώσεις και το παρών θα δώσουν 1.500 χορευτές και 70 πολιτιστικά σωματεία.

Στην έκθεση συμμετέχουν δεκάδες παραγωγοί, οικογενειακές επιχειρήσεις και μικρά ελληνικά brands από κάθε γωνιά της κρητικής γης – από το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, το Λασίθι, τα Χανιά, αλλά και από πολλές άλλες περιοχές της χώρας.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που και φέτος καταφέραμε να έρθουμε στη Θεσσαλονίκη. Είναι μια μεγάλη γιορτή για εμάς» αναφέρει ένας παραγωγός.

«Ελάτε να σας κεράσουμε», «Δοκιμάσατε από την γραβιέρα μας;», «Αν δεν πιείτε μια ρακί μας μαζί μας, δεν φεύγετε από την έκθεση».

Με χαμόγελο στα χείλη και όλη την θετική τους ενέργεια οι παραγωγοί καλωσορίζουν τον κόσμο και τους «ξεναγούν» στην μαγική γαστρονομία της περιοχής τους. Άνθρωποι ωραίοι, απλοί που αγαπούν αυτό που κάνουν και σε σταματούν για να δοκιμάσεις τα καλούδια που έχουν φέρει μαζί τους.

Είναι η δεύτερη φορά που βρίσκομαι στην συγκεκριμένη έκθεση, οπότε συναντώ οικεία πρόσωπα. Η χαρακτηριστική φιγούρα του κ. Μιχάλη είναι το πρώτο πράγμα που διακρίνω μόλις φτάνω στον υπαίθριο χώρο της έκθεσης. Ο αγαπητός παραγωγός με το που με βλέπει με φωνάζει και με σταματάει για να με κεράσει κεφαλογραβιέρα. Δεν θα μπορούσα να του αρνηθώ. Έχει την ίδια απίστευτη γεύση με την τελευταία φορά που δοκίμασα και ας έχουν περάσει μερικοί μήνες. Μου βάζει

«Υπάρχει κόσμος που έρχεται απλώς για βόλτα αλλά και άλλοι που το περιμένουν πως και πως, μας γνωρίζουν και έρχονται για να ψωνίσουν στοχευμένα» τονίζει ένας παραγωγός.

Αν βρεθείτε στον χώρο αφεθείτε και γνωρίστε μέσα από δοκιμές την Κρητική και την Ελληνική φύση μέσα από την δύναμη των γεύσεων που θα σας αφήσουν τα αυθεντικά προϊόντα, όπως το αγνό ελαιόλαδο, οι ελιές, η πάστα ελιάς, το τυρί, τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, το μέλι και τα προϊόντα μελιού, ο βασιλικός πολτός, η γύρη, τα παστέλια, οι μπάρες, το κρασί, η τσικουδιά – ρακί και το ρακόμελο, η ρακί με ρόδι, το χαρουπόμελο τα προϊόντα χαρουπιού, το κρασί, το λικέρ, τα παξιμάδια, τα κριτσίνια, τα κουλουράκια, η αλόη, οι σταφίδες, τα όσπρια, τα βότανα της Κρητικής και Ελληνικής γης, πασίγνωστα από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Επιπλέον, οι επισκέπτες θα γνωρίσουν και θα γευτούν αγαπημένες Κρητικές γεύσεις όπως παραδοσιακά κρητικά γλυκίσματα, πίτες, ξεροτήγανα, σφακιανόπιτες και καλιτσούνια καθώς και μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακά καπνιστά κρέατα, απάκι, λουκάνικα και αλλαντικά.

Επίσης, μια πλούσια γκάμα φυτικών αλειμμάτων για μικρούς και μεγάλους από τις παραδοσιακές μαρμελάδες και το χαρουπόμελο, το φιστικοβούτυρο και την πραλίνα από φιστίκι Αιγίνης και το Κρητικό αλειφωτό τυρί!

Ένας… Σασμός προϊόντων με πρωταγωνιστές παραγωγούς από κάθε γωνιά της Κρήτης, από το Ηράκλειο, τα Χανιά το Ρέθυμνο το Λασίθι αλλά και άλλες περιοχές της χώρας.

Η είσοδος στους χώρους της ΔΕΘ είναι ελεύθερη, με δωρεάν πάρκινγκ. Η έκθεση θα υποδέχεται κόσμο καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 9:30 το βράδυ.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα