Περί χρηματοδότησης της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, 14 Μαΐου, με αφορμή την 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που θα διεξαχθεί στις 16-19 Μαΐου, αναφέρθηκε το θέμα της χρηματοδότησης.
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, 14 Μαΐου, με αφορμή την 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που έλαβε χώρα στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε το θέμα της χρηματοδότησης.
Ο πρόεδρος Ελληνικού ιδρύματος και Πολιτισμού, Νίκος Κούκης, αναφέρθηκε στην χρηματοδότηση της Έκθεσης και τις παρεμβάσεις της Διαχειριστικής Αρχής: «Μπορώ να απαντήσω, σε ό,τι αφορά στην χρηματοδότηση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Εδώ πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στην Περιφέρεια, που με ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, εξασφάλισε την χρηματοδότηση της Έκθεσης, για τέσσερα ακόμα χρόνια. Άρα λοιπόν, αξίζουν συγχαρητήρια και στις υπηρεσίες, αλλά και στον επικεφαλή, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα γιατί εμπράκτως, η Περιφέρεια, στηρίζει την Έκθεση. Σχετικά με τα κονδύλια, πρέπει να ξέρετε πως, τα κονδύλια αυτά, είναι περίπου της τάξεως του 1.600.000 ευρώ και μοιράζονται σε τέσσερα χρόνια, Άρα υπολογίστε, ότι κάθε χρόνο, η Έκθεση κοστίζει 400.00 ευρώ. Συγκριτικά με το 2007, η Έκθεση κόστιζε 900.000 ευρώ.
Αυτό σας το λέω, γιατί αυτό το έργο γίνεται με συγκεκριμένους πόρους. Επίσης, επειδή υπάρχουν απορίες, σας λέω ότι κάθε οργανισμός είναι εντολοδόχος μιας Αρχής. Εμείς είμαστε της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στην πραγματικότητα λύνει όλα τα θέματα, μέσω της Κεντρικής Υπηρεσίας, η οποία ονομάζεται Διαχειριστική Αρχή. Τίποτα δεν γίνεται, χωρίς την έγκριση ή την παρέμβαση της Διαχειριστικής Αρχής. Που σημαίνει πως αυτό που βλέπεται ως αποτύπωμα, είναι η παρέμβαση της Διαχειριστικής Αρχής. Διαχειριστική Αρχή θα πει ότι θα γίνουν “1, 2, 3, 5, 15… διαγωνισμοί”. Θα σπάσει αυτός ο διαγωνισμός σε “1, 2, 3, 5… κομμάτια”. Κατά συνέπεια εμείς ακολουθούμε, κατά γράμμα την Διαχειριστική Αρχή, από την οποία ελεγχόμαστε και οφείλουμε να μην κάνουμε το παραμικρό λάθος. Έχει πολύ μεγάλη σημασία, ο έλεγχος των οικονομικών δεδομένων, γιατί οποιοδήποτε λάθος, έχει ως αποτέλεσμα, το ίδρυμα, ή ο διαχειριστής να πληρωθεί υπέρογκα ποσά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει λάθη κατά το παρελθόν. Θα μπορούσα να αναφερθώ σε περιπτώσεις, αλλά εμείς δεν έχουμε κάνει ούτε ένα λάθος.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Διαχειριστική Αρχή, θέτουν ασφυκτικούς όρους. Άρα, αυτό σημαίνει ότι εμείς δεν μπορούμε να προσλάβουμε προσωπικό πριν τους διαγωνισμούς. Το νέο ΕΣΠΑ εγκρίθηκε στις 15 Φεβρουαρίου και ξεκίνησε η συζήτηση με την Διαχειριστική Αρχή, για να γίνουν οι διαγωνισμοί.
Αυτό που θέλω να ξέρετε, είναι πως ο τεράστιος αγώνας που γίνεται, ώστε να μην γίνουν λάθη, να προλάβουμε και να λύσουμε όλα τα θέματα, είναι ένας μαραθώνιος. Για να είμαστε ειλικρινείς, κάνουμε λάθη, και υπάρχουν παρεξηγήσεις. Προσωπικά, και το καταθέτω αυτό, επειδή λήγει η θητεία μου και θα παραδώσω σε έναν άλλον το ίδρυμα, νιώθω ότι υπήρξα πάντοτε ο άνθρωπος του διαλόγου και της μετριοπάθειας. Εγώ είμαι άνθρωπος του διαλόγου και ξέρω να αναγνωρίζω τα λάθη μου και τις παραλείψεις μου και μέσα από αυτά γίνομαι καλύτερος. Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε, όχι μόνο εμείς, αλλά όλες οι διοικήσεις διαχρονικά».
Ο Τάσος Τζήκας, πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, ανέφερε με την σειρά του: «Αυτή είναι μια πάρα πολύ σημαντική Έκθεση. Πρώτον, είμαστε υπερήφανοι σαν Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, σαν Περιφέρεια, σαν Δήμος και σαν Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, που έχουμε καταφέρει να την κάνουμε την αγαπημένη της πόλης και της χώρας. Δεύτερον, αυτή είναι μια χρηματοδοτούμενη Έκθεση, από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και πρέπει να σας πω, πως την χρηματοδοτούμε κι εμείς σαν ΔΕΘ-HELEXPO. Για αυτό τα πρώτα χρόνια, και μέσα στα χρόνια των μνημονίων, αλλά ακόμα και τώρα, μας ενδιαφέρει να διεξάγεται η Έκθεση και κάνουμε τα αδύνατα, δυνατά. Είδαμε τις ανακοινώσεις των εκδοτών. Είναι συνεργάτες μας. Σε μια περίοδο, δύσκολη για το βιβλίο, κατανοούμε την ευαισθησία για τις τιμές, αλλά πρέπει να σας πούμε, πως οι τιμές είναι πολύ πιο κάτω από ότι θα έπρεπε να είναι γιατί είναι μια χρηματοδοτούμενη Έκθεση, από την Περιφέρεια και την ΔΕΘ-HELEXPO. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να ελαφρύνουμε τους εκδότες μας. Πρέπει να σας πω, πως υπάρχει μια αντιπαλότητα. Ζούμε σε μια δύσκολη περίοδο. Η ακρίβεια των πρώτων υλών είναι δεδομένη κι εμείς έχουμε βρεθεί με τους εκδότες κι έχουμε συζητήσει. Έχουμε κανονίσει μια συνάντηση, κατά τη διάρκεια της Έκθεσης. Είμαστε όλοι μαζί. Ό,τι ζητήματα υπάρχουν μπορούμε να τα λύσουμε και πιστεύω πως αξίζει να υπάρχει αυτή η μεγάλη έκταση του βιβλίου, σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη και μάλιστα με διεθνή υποστήριξη».