Πιτόγυρο από «χρυσάφι» στη Θεσσαλονίκη – 5 ευρώ για ένα σάντουιτς, 10 ευρώ η μερίδα
«Πικρή» συνήθεια για παρέες, απλησίαστο για οικογένειες - Έρευνα αγοράς στα γυράδικα της πόλης - Ένα ευρώ πάνω μέσα σε 2 χρόνια η τιμή
Σε τιμές… μερίδας κοντεύει πλέον να χρεώνεται το αγαπημένο πιτόγυρο των Θεσσαλονικέων από τα fast food στο κέντρο, τα ανατολικά, αλλά και τα δυτικά της πόλης.
Τον Μάρτιο του 2022 είχαμε ανοίξει για πρώτη φορά το θέμα κάνοντας μια καταγραφή των τιμών που «έπαιζαν» στην πόλη. Επανήλθαμε, τον Οκτώβριο του 2023 καταγράφοντας την αύξηση που είχε πλέον σημειωθεί με τα σάντουιτς να ξεπερνούν πλέον τα 4 ευρώ.
Έναν χρόνο μετά κάνουμε μια νέα καταγραφή στα μενού γνωστών fast food της πόλης και με λύπη διαπιστώνουμε ότι πλέον οι τιμές στα σάντουιτς φλερτάρουν με τα 5 ευρώ!
Επιλέξαμε ενδεικτικά τους τιμοκαταλόγους από γνωστά μαγαζιά από τη δυτική Θεσσαλονίκη, το κέντρο, αλλά και τα ανατολικά της πόλης.
Πριν πάμε στις συγκρίσεις με το τι τιμές είχαμε καταγράψει το 2022 και το 2023, ας δούμε ποια είναι τώρα η τιμή του σάντουιτς στο… χρηματιστήριο των γυράδικων της πόλης.
«Ταρίφα» το 4,90
Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι ότι πλέον δεν υπάρχει… φτηνή περιοχή για πιτόγυρο στη Θεσσαλονίκη, βάζοντας πάντα στο μικροσκόπιο τα γνωστά fast food της πόλης.
Δυτική Θεσσαλονίκη
Το απλό σάντουιτς με γύρο χοιρινό, αλλά και γύρο κοτόπουλο κοστίζει αυτή τη στιγμή 4,90. Αντίστοιχα, οι μερίδες στα δύο αυτά είδη… φλερτάρουν με το 10ευρο, καθώς τιμολογούνται στα 9,80 ευρώ.
Βέβαια, εάν προσθέσεις και κάποια αλοιφή/σαλάτα (δε θα ανοίξουμε τώρα το beef σχετικά με την ορθή ονομασία) το κόστος για το σάντουιτς ξεπερνάει το 5ευρο.
Όσον αφορά το σουβλάκι (χοιρινό και κοτόπουλο, οι τιμές κινούνται στα σάντουιτς στα 4,5 ευρώ.
Σε πιο… συνοικιακά γυράδικα μπορεί κάποιος να βρει το γύρο χοιρινό/κοτόπουλο στα 4,5 ευρώ σε σάντουιτς, στα 7,70 τον γύρο σε τορτίγια και στα 9,5 ευρώ τη μερίδα.
Κέντρο
Τις τιμές από γνωστά γυράδικα της δυτικής Θεσσαλονίκης θα συναντήσουμε πάντως και σε fast food του κέντρου της πόλης.
Ο γύρος σε απλό σάντουιτς κοστίζει 4,90 ευρώ, ενώ σε διάφορες… παραλλαγές μπορεί να φτάσει και τα 5,6ο ευρώ. Οι μερίδες βρίσκονται και εδώ μια «ανάσα» από το 10ευρω, καθώς κοστολογούνται στα 9,90.
Και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το σουβλάκι σε σάντουιτς θα το βρει κανείς στα 4,5 ευρώ.
Ανατολική Θεσσαλονίκη
Ανάλογη η κατάσταση και σε γνωστά γυράδικα στην ανατολική πλευρά της πόλης. Το απλό σάντουιτς με γύρο χοιρινό ή κοτόπουλο κοστίζει 4,90 ευρώ.
Στην περίπτωση κάποιων fast food στα ανατολικά μας έκανε εντύπωση και το γεγονός ότι προσφέρουν πλέον μισή μερίδα γύρου χοιρινού ή κοτόπουλου στα 6 ευρώ, την ώρα που η κανονική μερίδα προσφέρεται έναντι 10 ευρώ.
«Φωτιά» για παρέες – Απλησίαστο για τις οικογένειες
Όπως καταλαβαίνουμε από τα παραπάνω το πιτόγυρο έχει μετατραπεί σε είδος… πολυτελείας για οικογένειες και παρέες.
Μια τετραμελής οικογένεια εάν παραγγείλει 4 σάντουιτς με γύρο και πάρει από ένα αναψυκτικό θα πρέπει να πληρώσει σχεδόν 25 ευρώ (!!!) για ένα πρόχειρο γεύμα που δεν ξέρεις καν αν σε χορτάσει.
Οι τιμές αυτές έχουν αλλάξει τις συνήθειες και στις παρέες, που εάν παραγγείλουν ένα σάντουιτς μαζί με αλοιφή/σαλάτα θα πληρώσουν μόνο για αυτό κοντά στα 5,5 ευρώ και αν το συνοδεύσουν με αναψυκτικό το κόστος μπορεί να φτάσει στα 7 ευρώ!
Εάν σε αυτά προστεθεί και το κόστος delivery που βάζουν οι γνωστές πλατφόρμες τότε το όλο κόστος μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 8 ευρώ!
8 ευρώ για ένα σάντουιτς και ένα αναψυκτικό, όταν πριν λίγα χρόνια με 8 ευρώ θα έπαιρνες σίγουρα δύο σάντουιτς, θα χόρταινες και με το παραπάνω και ίσως να σου έμεναν και ρέστα!
Αδιανόητο επίσης το γεγονός ότι πλέον μια πατατόπιτα φτάνει να κοστίζει 3,70 ευρώ (!!!) όσο κόστιζε δηλαδή ένα πιτόγυρο το 2022.
Αποκούμπι πλέον για τις οικογένειες και τις παρέες αποτελούν οι προσφορές που κάνουν τα καταστήματα ή οι γνωστές πλατφόρμες παραγγελιών, προκειμένου να γλιτώσουν ότι μπορούν από τον τελικό λογαριασμό.
Η σύγκριση… ζαλίζει με τα δύο προηγούμενα χρόνια
Πάμε να δούμε τι τιμές είχαμε καταγράψει το 2022 και το 2023.
Γύρος χοιρινό/Γύρος κοτόπουλο σε σάντουιτς
2022: 3,90 ευρώ
2023: 4,50 ευρώ
2024: 4,90 ευρώ
Γύρος χοιρινό/Γύρος κοτόπουλο σε σάντουιτς σε μερίδα
2022: 8,20 – 8,50 ευρώ
2023: 9,30 ευρώ
2024: 9,80 – 9,90 ευρώ
Σουβλάκι χοιρινό/Σουβλάκι κοτόπουλο
2022: 3,90 ευρώ
2023: 4,10-4,20 ευρώ
2024: 4,50 ευρώ
Πού θα φτάσει το… ράλι του γύρου
Στις ερωτήσεις μας πάντως προς τους ιδιοκτήτες fast food σχετικά με την αύξηση των τιμών στα σάντουιτς τα τελευταία χρόνια η απάντηση που λαμβάνουμε -και αυτή τη φορά- είναι ότι γίνεται με «βαριά καρδιά».
«Προσπαθούμε να κρατήσουμε και την ποιότητα και την ποσότητα την ίδια. Στην ίδια κοινωνία ζούμε με τους πελάτες μας. Δεν είμαστε κάτι διαφορετικό από αυτούς. Όπως ψωνίζουν και αυτοί πράγματα για το ψυγείο τους πολύ πιο ακριβά σε σχέση με το παρελθόν, το ίδιο ισχύει και για εμάς που πρέπει να αγοράσουμε ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες για τις επιχειρήσεις μας» μας λέει ιδιοκτήτης γυράδικου στον Εύοσμο.
«Σε αυτή τη τιμή που βλέπετε δεν είναι μόνο οι πρώτες ύλες. Είναι να πληρωθεί και το ρεύμα, το φυσικό αέριο, οι υπάλληλοι, τα λοιπά έξοδα» προσθέτει.
«Τα λειτουργικά κόστη, οι πρώτες ύλες έχουν φτάσει στα ύψη. Και για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε την ίδια ποιότητα στους πελάτες μας αναγκαζόμαστε και εμείς να ανεβάζουμε τις τιμές» μας λένε για μια ακόμη χρονιά.
Οι επαγγελματίες αναφέρουν ότι οι τιμές που αγοράζουν πλέον τα κρέατα δεν αυξάνεται μόνο από χρόνο σε χρόνο, αλλά από μήνα σε μήνα λέγοντας μας χαρακτηριστικά ότι το αρνί και το κατσίκι από τα 11 ευρώ το κιλό στις αρχές του καλοκαιριού, στο ξεκίνημα του φθινοπώρου μπορεί πλέον να το βρεις και στα 14 ευρώ.
Ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει με το λάδι, αλλά και τα λαχανικά, εξαιτίας και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν με τις καιρικές συνθήκες οι παραγωγοί.
Όλα αυτά επομένως δημιουργούν ένα ντόμινο και οδηγούν στην τελική τιμή που διαμορφώνεται το πιτόγυρο που όσο και αν παραμένει λαχταριστό για τον ουρανίσκο μας. αποδεικνύεται… πικρό για την τσέπη μας.