Πρόσωπα… αλλιώς: Νίκος Λιογγάρης

Απαντά στο ερωτηματολόγιο του Στανισλάβσκι και φωτογραφίζεται.

Νόπη Ράντη
πρόσωπα-αλλιώς-νίκος-λιογγάρης-468017
Νόπη Ράντη

Εικόνες – συνέντευξη – σύλληψη ιδέας: Νόπη Ράντη

Κονσταντίν Στανισλάβσκι (1863-1938) | Σκηνοθέτης, ηθοποιός και θεωρητικός του θεάτρου.

(Σύμφωνα με τη μέθοδο Στανισλάβσκι, τα βασικότερα ερωτήματα που πρέπει ο κάθε χαρακτήρας να μπορεί να απαντήσει ώστε να θεωρείται ολοκληρωμένος και αληθινός, είναι: Ποιος είμαι, πού είμαι, τι κάνω, τι θέλω και το μαγικό Εάν που ορίζει μια φανταστική συνθήκη).

-Ποιος είσαι;

Είμαι ένα ‘’αιώνιο παιδί’’ που το όνειρο μου στο χωριό που μεγάλωσα, την Νέα Μάδυτο, ήταν να γίνω ευτυχισμένος και η ευτυχία στα μάτια μου περνάει μέσα από το να κάνω τους άλλους ευτυχισμένους πρώτα, δηλαδή μέσω της μαγειρικής ως τέχνη και τεχνική.

-Που είσαι;

Είμαι οπουδήποτε με χρειάζεται κάποιος που θέλει να γίνει κι αυτός ευτυχισμένος !  Είτε απολαμβάνοντας την μαγειρική μου είτε την παρέα μου. Η καθημερινοτητά μου μοιραζέται στα ΙΕΚ ΠΑΣΤΕΡ όπου διδάσκω κάθε μέρα την μαγειρική τέχνη και διδάσκομαι κι γω από τα παιδιά και όπως έλεγε η μεγαλύτερη προσωπικότητα στον χώρο μας που πέρασε τα τελευταία 50 χρόνια, καθηγητής μου και σεφ Ζήσης Κεραμέας …’’όταν διδάσκεις τα μαθαίνεις δύο φορές’’. Το υπόλοιπο της ημέρας επιμελούμαι μενού σε χώρους εστίασης όπου έχω την τύχη κυρίως να συνεργάζομαι με παλιούς σπουδαστές μου. Μία σχέση ζωής λοιπόν ανοίγεται σε μένα και σε αυτούς που μπαίνουν στην ζωή μου.

-Τι κάνεις;

Κάνω ότι δεν κάνουν οι άλλοι σεφ στην πραγματικότητα, ξυπνάω νωρίς το πρωί, μαγειρεύω στο σπίτι (κάθε Κυριακή), περνάω ώρες στο ίντερνετ ψάχνοντας τα νέα στην γαστρονομία, τρώω σε συναδέλφους μου, έχω τον εθελοντισμό ως βασική  ενασχόληση στην ζωή μου, λατρεύω τους vegan, vegetarian, gluten free κτλ πελάτες και δεν τους βρίζω όταν έρχεται μία ‘’ιδιαίτερη παραγγελία’’.

-Τι θέλεις;

Να συνεχίσω να σηκώνομαι νωρίς το πρωί με την ίδια ενέργεια και να λέω μέσα μου αυτό που έλεγε ο πατέρας μου όταν με έπαιρνε μικρό στην δουλειά μαζί του…’’Πουτάνα ζωή θα σε φάω !!!’’ . Μόνο έτσι θα εξελιχθεί το ανθρώπινο είδος, η μαγειρική και οτιδήποτε καταπιάνεται ο οποιοσδήποτε.

-Εάν…….θα…..

Εάν ήταν δυνατόν  θα  ήθελα να μεταφέρετε  στην γυναίκα μου πως…..’’ τρία  τόσα όμορφα παιδιά’’ δεν είναι αρκετά και παρόλο που τα βλέπω σχεδόν μόνο ξαπλωμένα να κοιμούνται, πάντα ελπίζω να μεγαλώσουμε το ‘’Λιογγαρέικο’’.

Selfie:
Ο Νίκος Λιογγάρης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στο χωριό της Νέας Μαδύτου. Περιτριγυρισμένος από τις γεύσεις των μπαχαρικών και τα αρώματα των μυρωδικών, τα χαμόγελα της οικογένειας στο μεσημεριανό και το σεβασμό στο απλό φαγητό, από μικρός αποφάσισε πως ήθελε να ασχοληθεί με την μαγειρική, επηρεασμένος απο μια φωτογραφία που είδε σ ένα βιβλίο, η οποία έδειχνε ένα σεφ να μαγειρεύει. Τα χρόνια πέρασαν, τα ταξίδια πολλά. Από την Χαλκιδική στη Σαντορίνη, από την Δράμα στην Γαλλία, την Ιταλία, την Βουλγαρία, την Γερμανία και από την Κύπρο στην Θεσσαλονίκη.  Κάθε ταξίδι και μια συνταγή κάθε σταθμός και χιλιάδες γαστρονομικές εμπειρίες. Τελευταίος σταθμός ήταν το εμβληματικό ΄Makedonia Palace΄ και η συνεργασία του με τον Δημήτρη Σκαρμούτσο  καθώς και τα σεμινάριά στην σχολή του μεγάλου Alain Ducasse. Αγαπά την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και τις καθαρές γεύσεις όσο και την υψηλή γαστρονομία. Δοκιμάζει τις νέες γευστικές τάσεις που επικρατούν κατά καιρούς και δεν διστάζει να τολμήσει και να τις υιοθετήσει στα πιάτα του. Πηγή έμπνευσης για τον ίδιο αποτελεί  ο Thomas Keller και το πάθος για τελειότητα. Από το 2011 είναι μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, καθηγητής στο Ι.Ε.Κ.Παστέρ, σέφ σύμβουλος στον σύλλογο ”Δράση για την κοιλιοκάκη” που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, δημιουργεί μενού και συμβουλεύει διάφορα εστιατόρια (consulting), είναι πατέρας τριών παιδιών και γράφει ακόμη με μολύβι.
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα