Σαλούφα: Μία από τις πιο εντυπωσιακές μέδουσες της Μεσογείου εμφανίστηκε στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης
Η μέδουσα «τηγανητό αυγό», με επιστημονική ονομασία Cotylorhiza tuberculata είναι ενδημικό, και ένα από τα πιο κοινά είδη μέδουσας στη Μεσόγειο.
Αν και παρατήρησα ένα και μοναδικό άτομο στο παλιό λιμάνι, την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου, ο εντοπισμός μιας από τις πιο εντυπωσιακές μέδουσες της Μεσογείου αποτελεί πάντα ένα αξιοσημείωτο γεγονός.
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο που μας πέρασε την συνάντησα αρκετές φορές στον Θερμαϊκό, τόσο πλέοντας ανοιχτά του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, όσο και κολυμπώντας στις παραλίες της Νέας Καλλικράτειας στη Χαλκιδική.
Οι γνωστές σε όλους μας μέδουσες ή τσούχτρες είναι θαλάσσια ασπόνδυλα που ανήκουν στο φύλο Κνιδόζωα και στην τάξη Σκυφόζωα. Η Σαλούφα ή καφέ μέδουσα ή μέδουσα «τηγανητό αυγό», με επιστημονική ονομασία Cotylorhiza tuberculata είναι ενδημικό, και ένα από τα πιο κοινά είδη μέδουσας στη Μεσόγειο.
Η «ομπρέλα» της που φτάνει τα 30 εκατοστά σε διάμετρο είναι επίπεδη, με ένα εντυπωσιακό θολωτό κίτρινο κέντρο που μοιάζει με κρόκο τηγανητού αυγού εξ ου και η ονομασία της. Το καφέ-πρασινωπό χρώμα της οφείλεται σε συμβιωτικά φύκη (ζωοξανθέλλες).
Παρουσιάζει ανάμεσα στους οκτώ στοματικούς βραχίονες, πολλά εξαρτήματα που καταλήγουν σε μικρά, χαρακτηριστικά, μπλε-ιώδη ή υπόλευκα εξογκώματα. Τρέφεται κυρίως με ζωοπλαγκτόν και με μικρά θαλάσσια είδη, ενώ αποτελεί καταφύγιο για μικροοργανισμούς (όπως φύκη) και νεαρά ψάρια (μικρά σαφρίδια, γόπες ή μαγιάτικα), τα οποία «κρύβονται» ανάμεσα στα πλοκάμια της. Χαρακτηρίζεται από αυτόνομη κίνηση στο νερό, επομένως είναι ικανή να κινείται χωρίς να επηρεάζεται από τη ροή της θάλασσας. Η αναπαραγωγή πραγματοποιείται συνήθως μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου.
Η σαλούφα δεν αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τον άνθρωπο, καθώς το τσίμπημά της είναι σχετικά ήπιο σε σύγκριση με άλλα είδη μεδουσών. Ωστόσο, όπως και με κάθε μέδουσα, συνιστάται να αποφεύγεται η άμεση επαφή για να αποφευχθούν τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις σε πιο ευαίσθητα άτομα.
Με πληροφορίες από wikipedia