Θεσσαλονίκη

«Σε αναγκάζουν να παρανομήσεις»: Οδηγοί, επιβάτες, ασθενείς σε απόγνωση στην Ε. Ζωγράφου

«Έχεις τον πόνο σου με τον άνθρωπο σου στο νοσοκομείο, βλέπεις και την κλήση στο παρμπρίζ - Είναι προτιμότερο να μας τιμωρούν ή να βρουν επιτέλους μια λύση;»

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
σε-αναγκάζουν-να-παρανομήσεις-οδηγ-1071176
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Στην επιφάνεια ήρθε ξανά τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση που επικρατεί καθημερινά στην πολύπαθη οδό της Ελένης Ζωγράφου.

Τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, σε συνδυασμό με τον τρόπο με τον οποίο είναι διαμορφωμένο το οδόστρωμα, αποτελούν έναν καθημερινό «πονοκέφαλο» για τους διερχόμενους οδηγούς.

Ένας δρόμος που περνάει από νοσοκομείο της πόλης, συνδέει την Άνω Πόλη με την «καρδιά» της Θεσσαλονίκης και από αρκετούς χρησιμοποιείται για να κατευθυνθούν προς τον Περιφερειακό.

Αυτοκίνητα, ασθενοφόρα, λεωφορεία που με το ζόρι ανεβοκατεβαίνουν για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Όλοι συμφωνούν ότι η ανάπλαση που έγινε στο σημείο, εικαστικά είναι εξαιρετική μιας και αναδεικνύει το παλιό πλακόστρωτο με την χρήση νέων κυβολιθικών επιστρώσεων, δίνοντας ξανά στο δρόμο εκείνη την παλιά νοσταλγική ατμόσφαιρα του καλντεριμιού, αλλά πρακτικά δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

Ένα μεγάλο ζήτημα έχει να κάνει φυσικά με τη μεταφορά των ασθενών στο νοσοκομείο «Αγ. Δημήτριος».

Η διαδρομή που καλείται να διανύσει ένα ασθενοφόρο ή ένα απλό όχημα είναι ιδιαίτερα επίπονη για ασθενείς που μεταφέρονται με κακώσεις, αιμορραγίες ή οποιαδήποτε άλλη πάθηση. Ζητήματα που οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Αγ. Δημήτριος» είχαν επισημάνει με επιστολές τους προς τους αρμόδιους φορείς.

Ανάλογες ήταν και οι επισημάνσεις τους για την αλλαγή του πεζοδρομίου και τους κινδύνους που εγκυμονεί για πεζούς και ηλικιωμένους, αλλά και για το γεγονός ότι ο δρόμος είναι αδιαπέραστος από συμπολίτες μας ΑμεΑ που χρησιμοποιούν ηλεκτρικά αμαξίδια για την μετακίνηση τους.

«Οι ασθενείς ταρακουνιούνται. Ασθενοφόρα και αυτοκίνητα έχουν ζημιές και φθορές. Αλλά κυρίως οι ασθενείς που καταπονούνται. Δεν έρχονται να κάνουν τουρισμό. Έρχονται άνθρωποι με εγκεφαλικά και κατάγματα σε αυτές τις συνθήκες» ανέφερε εργαζόμενη του νοσοκομείου Αγ. Δημήτριος με δηλώσεις της στην parallaxi τον Φεβρουάριο του 2022, όταν είχαμε ασχοληθεί ξανά με την κατάσταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο δρόμο.

1,5 χρόνο μετά και παρά τις επισημάνσεις από κατοίκους, εργαζόμενους του νοσοκομείου, αλλά και από πλευράς ΟΑΣΘ και ΟΣΕΘ, τίποτα δεν έχει αλλάξει στο σημείο.

Και τα πράγματα καθημερινά γίνονται και χειρότερα.

Τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα κατά μήκος του δρόμου, τον μετατρέπουν κατά κάποιον τρόπο από διπλής σε μονής κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να πρέπει να κάνουν… σλάλομ ανάμεσα τους για να συνεχίσουν το δρομολόγιο τους, χωρίς να λείπουν οι καθυστερήσεις.

Ο τρόπος με τον οποίο είναι τώρα διαμορφωμένο το οδόστρωμα προκαλεί μεγάλους κραδασμούς στα λεωφορεία, με τους οδηγούς να επισημαίνουν ότι όσο καλά και να είναι τα αμορτισέρ, οι κραδασμοί μεταφέρονται σε όλο το όχημα. Οι επιβάτες φυσικά και εκφράζουν τα παράπονά τους, με τους οδηγούς (χωρίς να φταίνε) να γίνονται οι αποδέκτες.

Έντονες ενστάσεις υπάρχουν και σε οδηγούς ταξί που καθημερινά μεταφέρουν ασθενείς ή επισκέπτες στο νοσοκομείο «Αγ. Δημήτριος». Όπως τονίζουν μπορεί το αποτέλεσμα αισθητικά να είναι όμορφο και να «δένει» με την γύρω εικόνα των κάστρων, ωστόσο επί της ουσίας δημιουργεί μόνο προβλήματα. Γι’ αυτό το λόγο και πολλοί επαγγελματίες αποφασίζουν να μην πηγαίνουν καθόλου από το συγκεκριμένο δρόμο για να μην ακούν την… μουρμούρα των πελατών τους.

Η άλλη όψη του νομίσματος για το θέμα, έχει αυτούς που παρανομούν. Βέβαια, όπως λένε οι ίδιοι αναγκάζονται να το κάνουν όσο και αν δε το θέλουν.

«Έχεις πάει τον άνθρωπό σου στα επείγοντα του νοσοκομείου. Δε σ’ αφήνουν να μπεις μέσα με το αμάξι. Τι να κάνεις; Θα κάνεις κύκλους με άρρωστο άνθρωπο μέχρι να βρεις πάρκινγκ; Θα τον αφήσεις μέσα στο κρύο να σε περιμένει έξω μέχρι εσύ να πας να αφήσεις κάπου το αυτοκίνητο και να πας με τα πόδια ως το νοσοκομείο για να τον συνοδεύσεις μιας και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί μόνος του;

Έχεις τον πόνο σου, έχεις και την κλήση στο παρμπρίζ σου για παράνομο παρκάρισμα. Φυσικά και παρανομώ, αλλά το κάνω επειδή με αναγκάζουν. Δεν το θέλω να το κάνω. Αυτοί που διπλοπαρκάρουν στην Τσιμισκή και κατεβαίνουν για καφέ και τσαντίζονται κιόλας όταν τους κάνουν υποδείξεις από την Τροχαία γιατί δεν τους γράφουν;» σημειώνει άνθρωπος που χρησιμοποιεί το δρόμο για να πάει συγγενικό του πρόσωπο ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο νοσοκομείο «Αγ. Δημήτριος».

Ενώ άλλος οδηγός προσθέτει:

«Ας έκαναν εσοχές για να μπορούμε να παρκάρουμε. Δεν περνάνε και τόσοι πεζοί πια από το σημείο. Άσε και έτσι όπως είναι τα πεζοδρόμια είναι από μόνα τους επικίνδυνα. Αντί να μας τιμωρούν και να μας κόψουν κλήση να βρουν επιτέλους μία λύση. Τι να κάνουμε όταν σε μία περιοχή που γύρω γύρω έχει τρία νοσοκομεία, σχολεία και τα πανεπιστήμια και ξέρεις ότι δε θα βρεις ποτέ πάρκινγκ για να κάνεις τη δουλειά σου. Το αφήνεις εκεί και ελπίζεις ότι δε θα σε γράψουν ή ότι δε θα δημιουργήσεις πρόβλημα. Επίσης, το λεωφορείο καθυστερεί πολύ για να περάσει από εκεί. Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος που έρχεται μόνο και μόνο για το νοσοκομείο να έρθει με τον ΟΑΣΘ. Αναγκαστικά θα καταφύγει στη λύση του ΙΧ ή του ταξί».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα