Θεσσαλονίκη

Σε διαρκή παρακμή το κτίριο που φιλοξενεί το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Χωρίς ρεύμα και θέρμανση μαθητές και εκπαιδευτικοί - Οργή γονέων που θα διαμαρτυρηθούν στο δημαρχείο - «Μπαλάκι» οι ευθύνες μεταξύ των αρμόδιων

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
σε-διαρκή-παρακμή-το-κτίριο-που-φιλοξε-977003
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Ανάστατοι, για μια ακόμα φορά, είναι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, επί της οδού Εγνατίας.

Για μια ακόμα φορά έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα που έχουν να κάνουν με το ιστορικό μεν, αλλά ιδιαίτερα ταλαιπωρημένο, κτίριο που φιλοξενεί το σχολείο.

Προβλήματα τα οποία βάζουν μεγάλα εμπόδια στην ομαλή καθημερινή λειτουργία ενός ομολογουμένως από τα πιο δραστήρια σχολεία της πόλης.

Ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει το περιστατικό που σημειώθηκε πριν από έναν χρόνο, όταν στα μέσα Φεβρουαρίου, από θαύμα αποφεύχθηκαν τα χειρότερα σε μία από τις τάξεις του σχολείου.

Ένα από τα παλιά κουφώματα που βρίσκεται σε αίθουσα τάξης, έπεσε εν ώρα μαθήματος, όταν ένας μαθητής πήγε να ανοίξει το παράθυρο.

Σαν κακόγουστη φάρσα, έναν χρόνο μετά, δάσκαλοι και μαθητές, έρχονται αντιμέτωποι με ένα ακόμα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα, που παρά τις εκκλήσεις τους, παραμένει άλυτο τους τελευταίους μήνες.

Από τον Σεπτέμβριο η διεύθυνση του σχολείου έχει ενημερώσει όλες τις αρμόδιες αρχές για την αναγκαιότητα που υπάρχει για έλεγχο των ηλεκτρολογικών του σχολείου.

Και αυτό γιατί παρατηρήθηκε ότι με μια ψιλή βροχή ή υγρασία, πέφτει η τάση του ρεύματος, με αποτέλεσμα το σχολείο να μην έχει φως.

Εξαιτίας βέβαια της παραπάνω κατάστασης σοβαρές βλάβες προκαλούνται στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό του σχολείου, καθώς «καίγονται» υπολογιστές και ηχεία που είναι απαραίτητα στους δασκάλους για τη διδασκαλία, αλλά και στους μαθητές για την παρουσίαση κάποιας εργασίας.

Σα να μην έφταναν τα παραπάνω, το σχολείο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και με τη θέρμανσή του.

Και αυτό γιατί η βάνα του αερίου ανοίγει χειροκίνητα, με τη διευθύντρια του σχολείου να πηγαίνει κάθε πρωί και να βάζει τα χέρια της σε γυμνά καλώδια, προκειμένου όταν έρθουν οι συνάδελφοί της και φυσικά τα παιδιά, οι χώροι να είναι ζεστοί.

Η βάνα ωστόσο χάλασε, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί πλέον ούτε χειροκίνητα να ανοίξει και έτσι το σχολείο, μέχρι να επισκευαστεί η βλάβη, θα μείνει χωρίς θέρμανση.

«Γινόμαστε… μπαλάκι ανάμεσα στους αντιδημάρχους, την σχολική επιτροπή και τον πάροχο του φυσικού αερίου, καθώς ο ένας επιρρίπτει τις ευθύνες στον άλλον, αλλά λύση δεν μας δίνουν, παρά τις αναφορές που έχουμε κάνει εδώ και μήνες για την κατάσταση που επικρατεί. Από τον Σεπτέμβριο έχουμε ενημερώσει τους αρμόδιους του Δήμου. Το σχολείο έμεινε σήμερα χωρίς ρεύμα για 3 ώρες. Πώς θα ανοίξουμε το σχολείο αύριο χωρίς θέρμανση;» σημειώνει στην parallaxi η διευθύντρια του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου, κυρία Γεράνη.

Οργισμένοι οι γονείς για την κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο που στέλνουν τα παιδιά τους, ζητούν άμεσα λύσεις και όχι άλλες καθυστερήσεις.

Γι’ αυτό το λόγο μάλιστα και θα βρεθούν το πρωί της Παρασκευής στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης και θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας προς την αρμόδια αντιδήμαρχο.

Στο μεταξύ, γονιός μαθητή που επικοινώνησε με την parallaxi, σημείωσε ότι τον Ιανουάριο, το παιδί έπεσε σε μια τρύπα στον αύλειο χώρο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να βάλει γύψο για δύο εβδομάδες. Την επόμενη μέρα, κατόπιν ενημέρωσης της διεύθυνσης του σχολείου, ο Δήμος έσπευσε να κλείσει τις τρύπες στην αυλή.

Όπως σημειώνει, το κτίριο είναι ακατάλληλο και αδυνατεί να κατανοήσει για ποιο λόγο δεν προχωρά η μετεγκατάσταση. «Χαρήκαμε που κληρωθήκαμε να πηγαίνουν τα παιδιά μας σε ένα τόσο καλό σχολείο, αλλά πλέον σκεφτόμαστε να τα πάρουμε από εκεί λόγω της ακαταλληλότητας του χώρου. Μέχρι πότε θα συνεχίζεται η κατάσταση αυτή; Μέχρι να συμβεί κάτι μοιραίο;»

Ποιο είναι το κτίριο που φιλοξενεί το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο

Γνωστή στους περισσότερους ως Οικοκυρική σχολή μιας και την φιλοξενούσε για χρόνια το διατηρητέο κτίριο επί της Εγνατία 132 σε σχέδια του Ε. Τσίλλερ και Κ. Κοκκινάκη χτίστηκε το 1892 για να λειτουργήσει ως σχολείο.

Πράγματι στη μακρά του ιστορία στέγασε δεκάδες σχολεία Θηλέων, Αρρένων, μικτά, το 13ο Γυμνάσιο, το 17ο Λύκειο το 1ο Πειραματικό Δημοτικό. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1893 για να στεγάσει το Ελληνικό Γυμνάσιο.

Μετά την λιγότερο γνωστή αλλά το ίδιο καταστροφική πυρκαγιά τον Αύγουστο του 1890 στη Θεσσαλονίκη (την μεγαλύτερη σε γεωγραφική έκταση, καθώς κατέστρεψε την περιοχή ανατολικά της σημερινής Οδού Αριστοτέλους) που δεν άφησε ανέπαφο κανένα σχολικό ίδρυμα της περιοχής, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα αγόρασε το οικόπεδο του Νικολάου Μαυρουδή για την ανέγερση γυμνασίου.

Λόγω έλλειψης χρημάτων το κόστος ζητήθηκε να καλυφθεί από πλούσιους ομογενείς. Πράγματι στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκε ο τραπεζίτης, πολιτικός και εθνικός ευεργέτης Ανδρέας Συγγρός με δωρεά του οποίου καλύφθηκε το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης για την αγορά του οικοπέδου και την ανέγερση του κτιρίου, που έφτασε σε κόστος τις 2.369,67 οθωμανικές λίρες.

Το κτίριο οικοδομήθηκε στα αρχικά σχέδια του Έρνστ Τσίλλερ και θεωρείται το «δίδυμο» του οικοδομήματος στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα πρώην Ελληνικό προξενείο. Νέα σχέδια έγιναν από το μαθητή του Τσίλλερ, τον αρχιτέκτονα Π. Καμπανάκη, τα οποία στην πορεία απορρίφθηκαν λόγω του μεγάλου κόστους κατασκευής.

Ο αρχιτέκτονας Κ. Κοκκινάκης ανέλαβε τα νέα σχέδια, που προέβλεπαν οίκημα με ημιυπόγειο, ισόγειο και έναν όροφο, 12 αίθουσες διδασκαλίας και αρκετούς βοηθητικούς χώρους.

Ο θεμέλιος λίθος μπήκε τον Σεπτέμβριο του 1892 και σε ένα χρόνο το κτήριο ήταν κιόλας έτοιμο.

Κατά το σχολικό έτος 1893-1894, λειτούργησε για πρώτη φορά το «Ελληνικόν Γυμνάσιον» στο οποίο φοιτούσαν τα αγόρια της Ελληνικής Κοινότητας της πόλης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα