Σήμερα βγαίνουμε στα Λαδάδικα και στον παλιό Φραγκομαχαλά

Εικόνες: Χριστίνα Παρασκευοπούλου, Θανάσης Σταθόπουλος Στην περίπτωση των Λαδάδικων το εντυπωσιακό σκηνικό που παραδόθηκε στην πόλη αναπλασμένο και τράβηξε σα μαγνήτης κοινό και μαγαζάτορες δεν άργησε να εξελιχθεί σε μια Θεσσαλονικιώτικη Πλάκα. Στην βόρεια πλευρά της Τσιμισκή πάλι, στον ιστορικό Φραγκομαχαλά, η κρίση που έπληξε τις βιοτεχνίες τη δεκαετία του 1990 είχε ως αποτέλεσμα τον […]

Parallaxi
σήμερα-βγαίνουμε-στα-λαδάδικα-και-στο-40032
Parallaxi
olg_4074.jpg

Εικόνες: Χριστίνα Παρασκευοπούλου, Θανάσης Σταθόπουλος

Στην περίπτωση των Λαδάδικων το εντυπωσιακό σκηνικό που παραδόθηκε στην πόλη αναπλασμένο και τράβηξε σα μαγνήτης κοινό και μαγαζάτορες δεν άργησε να εξελιχθεί σε μια Θεσσαλονικιώτικη Πλάκα. Στην βόρεια πλευρά της Τσιμισκή πάλι, στον ιστορικό Φραγκομαχαλά, η κρίση που έπληξε τις βιοτεχνίες τη δεκαετία του 1990 είχε ως αποτέλεσμα τον οικονομικό μαρασμό της περιοχής και τη μετατροπή του σε τόπο ψυχαγωγίας, με τα βιοτεχνικά κτίρια να μετατρέπονται σε μπαρ και εστιατόρια. Ήταν κοντά στο 2008 που η σχεδόν έρηµη περιοχή µε τα χαµηλά ενοίκια προσέλκυσε το ενδιαφέρον μιας άλλης ομάδας επιχειρηματιών. Ο Φραγκομαχαλάς, πλέον εδώ και δεκαετίες είναι ευρύτερα γνωστός ως “περιοχή της οδού Βαλαωρίτου” και πόλος έλξης της για τους νυχτόβιους της πόλης.

15 xρόνια ιστορία…

Πιάνοντας την πρόσφατη ιστορία του Φραγκομαχαλά, με τη μορφή που έχει σήμερα, δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι, η ευρύτερη περιοχή της Βαλαωρίτου δεν θα υπήρχε όπως είναι εάν, 15 χρόνια πριν, το 2000, δεν είχαν ανοίξει οι «4 Εποχές». Με την ανακαινισμένη του πλέον μορφή το όμορφο καφενείο, που είναι από τα πιο γνωστά της Θεσσαλονίκης και αγαπητό σε ντόπιους και μη, Έλληνες και ξένους επισκέπτες, εκτός από καφέ, μεζέδες και άλλα πιάτα και … οινοπνεύματα, σερβίρει πλέον και cocktails, έχοντας πάρει και τη μορφή ενός κανονικού μπαρ.Για το φετινό καλοκαίρι, μας περιμένουν με φουλ καλοκαιρινή διάθεση, cocktail bar στο πίσω μέρος του ανοιχτού τους χώρου – με 8 τουλάχιστον δικά τους cocktails και πιάτα εποχής – καλοκαιρινά και δροσερά. Και φυσικά, με κάθε είδος ποιοτικής μουσικής, που κάθε τόσο θα είναι ζωντανή. Από τον πρωινό καφέ, μέχρι το χάραμα . Όποιος περάσει από εκεί, θα δει το μικρό πλαϊνό σοκάκι να επεκτείνεται σε μια… άλλη εποχή. Ήδη αρχίζει και το καλοκαιρινό μενού του μαγαζιού, με υλικά και πιάτα που «δροσίζουν» σιγά – σιγά. Με προτεραιότητα στην ποιότητα, σε φυσικά υλικά και μικρούς παραγωγούς και με μια σύγχρονη ματιά στις παλιές συνταγές της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, μαζί με αρώματα ανατολής – και όχι μόνο: πιτούλες, σκορδόψωμα, φάβα, μανιτάρια, φαλάφελ, λαδοτύρι Μυτιλήνης, φέτα, γαλοτύρι, ομελέτες, ντάκοι κι άλλες πλούσιες σαλάτες, αλλά και πολλά και διάφορα κρεατικά. Μαζί τα κρασιά, τα τσίπουρα, τα ούζα και διάφορες παγωμένες ελληνικές μπύρες. Α! Και σπιτική λεμονάδα «4 Εποχές», *4 Εποχές, Πάικου 1, τηλ: 2310 540913, 12.00 – 04.00

Στο παραδοσιακό μεζεδοπωλείο

Αν είστε λάτρεις της παράδοσης, ένα φιλικό μεζεδοπωλείο σας περιμένει στην οδό Αιγύπτου πάνω στο πλακόστρωτο. Στεγασμένο σε ένα όμορφο διώροφο κτίριο με προσεγμένη αισθητική, στην καρδιά των Λαδάδικων από το 2012, ο Βασιλικός παντρεύει αγνά παραδοσιακά υλικά σε ζεστά πιάτα, δίνοντας τη δική του νότα σε συνταγές από όλη την Ελλάδα. Μια ιδιαίτερη κουζίνα που αποτελείται από ποικιλία μεζέδων και πιάτα ημέρας με κρεατικά, ψάρια και θαλασσινά, μαγειρεμένα πάντα με φρέσκα υλικά. Δεν ξεχνάμε την άφθονη τσικουδιά από την Κρήτη, αλλά και το τσίπουρο και την πληθώρα κρασιών από ολη την Ελλάδα. Ανοικτό από τις 12 το μεσημέρι έως αργα το βράδυ.

*Βασιλικός, Αιγύπτου 3, Λαδάδικα, Τηλ. 2314009474

Στο ατμοσφαιρικό rock bar

Για τους λάτρεις της ροκ, ένα είναι το μέρος που αποτελεί σταθερή αξία στα Λαδάδικα. Το Dizzy Dolls μετράει 20 χρόνια στο νεοκλασικό διώροφο κτίριο στον αριθμό 5 της οδού Αιγύπτου και συνεχίζει να υποδέχεται κάθε βράδυ τους φανατικούς θαμώνες του. Και είναι πολλοί και κάθε ηλικίας. Κοινός τους τόπος η λατρεία για την ροκ μουσική και την μπύρα στον ιδιαίτερα διαμορφωμένο του χώρο. Από τα δερμάτινα σκαμπώ μέχρι την ατμοσφαιρική παρουσία του ξύλου, το μπαρ σου δίνει αμέσως μια ιδέα για τις αξίες που το αντιπροσωπεύουν. Και σίγουρα δεν απογοητεύει με την μεγάλη ποικιλία από μπύρες που προσφέρει, με ετικέτες από ελληνικές μικροζυθοποιείες μέχρι τα πιο γνωστά ξένα brands. Ένα από τα παλιότερα ροκ μπαρ της πόλης, σας περιμένει κάθε μέρα και κάθε νύχτα μέχρι πρωίας.

*Αιγύπτου 5, Λαδάδικα, Fb: Dizzydolls Rockbar

«Στο Σάρωθρον μπορεί να ξαναζήσω»

Τα Λαδάδικα μοιάζουν μ’ εκείνες τις άφθαρτες γυναίκες, που αντέχουν στο χρόνο, κουβαλούν την τρέλα της νιότης τους, αλλά δεν ακκίζονται σαν μεγαλώνουν, μόνο ξεπερνούν τον εαυτό τους κι απολαμβάνουν τη φυσική φθορά με χάρη. Μεταμορφώνονται σε κάτι καλύτερο μέσα από προσωπικές αναζητήσεις και «παρέες που γράφουν ιστορία». Κι εκεί που λες πως ξεμπέρδεψες με δαύτες, πως «τα έφαγαν τα ψωμιά τους», εκείνες απλώς σηκώνουν με χάρη το φουστάνι τους, φορούν το κόκκινο κραγιόν τους κι απολαμβάνουν μικρές στιγμές ευτυχίας.

Σε ένα διατηρητέο κτίριο, από τα πολλά που στέκονται αντρειωμένα στην περιοχή, κι επίμονα κοντράρουν τον καιρό, βρίσκεται το Σάρωθρον. Κάποτε στο μαγαζί φτιάχνανε σάρωθρα, σκούπες δηλαδή, και σήμερα κελαηδάνε από το πρωί ίσα με αργά το βράδυ τραγούδια με στιχάκια αλλοπαρμένα. Κι όσοι μαζεύονται στο μπαράκι «πίνουν από της νιότης τους το φως», «φυτεύουν αναστεναγμούς» και ξημερώνονται με ανθρώπους και ιστορίες πολύ προσωπικά βγαλμένες. Το Σάρωθρον είναι μια κατηγορία από μόνο του. Δε μπαίνει σε καλούπια, δε χωρά πουθενά. Είναι οι άνθρωποι που το ζουν, είναι οι φίλοι που ξεχνιούνται μαζί του, είναι η ιστορία του, είναι το προσωπικό του χνάρι στη νυχτερινή διασκέδαση της πόλης. Μοναδικό, δε μοιάζει με κανένα άλλο.

*Σάρωθρον, Kατούνη 17, Tηλ. 2310 538282

Γεύση από Ελλάδα

Με το χαρακτηριστικό προσδιορισμό εδώδιμα μη αποικιακά και προσαρμοσμένο στην ελληνική παράδοση. Με την καλύτερη αναζήτηση στην Ελλάδα σε παραγωγούς αλλαντικών, τυριών, βιολογικών λαχανικών, κρασιών και τσίπουρων, σε ένα σκηνικό που θυμίζει τα παλιά μπακάλικα της γειτονιάς, μενού βασισμένο σε παραδοσιακές συνταγές που κυμαίνεται ανάλογα με την εποχή και βασίζεται σε ότι τοπικοί παραγωγοί παράγουν σε μικρές ποσότητες, θυμίζει τα στέκια που μαζεύονταν οι παρέες στα χρόνια του εξήντα μετά τη δουλειά. Φάβα, μπάτζος, τηγανιά ανάμεικτη, Σύκλινο Μάνης, φασόλια πιάζ, φάβα, πιτάκια με παστουρμά, τηγανιά, χυλοπίτες με γαρίδες. και ότι άλλο έφτιαχνε η μαμά πριν η nouvelle cuisine σαρώσει τα πάντα, ενώ στα ηχεία τα κλασικά τραγούδια της παρέας που έπαιζε παλιά το δεύτερο πρόγραμμα έξι με επτά. Τίποτε καλύτερο.

*Πανελλήνιον, Σαλαμίνος 4, Tηλ. 2310567220

All time classic

Ο δρόμος για ένα νέου τύπου μπαρ-εστιατόριο που σέβεται την παράδοση, την αρχιτεκτονική και την ελληνική κουζίνα και την εξελίσσει άνοιξε στη Θεσσαλονίκη πριν από πολλά χρόνια, το 1988 με την άφιξη του Ερμή, που τότε διέθετε και μπάκαλικο. Πανέμορφο παραδοσιακό εστιατόριο σε ένα παλιό διώροφο διατηρητέο. Με σπιτικό φαγητό άπαιχτο, θεαματικό πατάρι που θυμίζει μια Ελλάδα αρχοντική, σκηνικό μεσοπολέμου που επιβίωσε των διαρκών αλλαγών και φυσικά all day cafe και το βράδυ bar. Και το ατού του πεζόδρομου της Ρογκότη και μιας στοάς από τις ωραιότερες στην πόλη. Εδώ οι συνταγές έχουν δοκιμαστεί στο χρόνο. Ωραία επιλογή κρασιών, τσίπουρων και ετικέτες από εξαιρετικές μπίρες που ταιριάζουν ωραία με τα μαγειρευτά και τους μεζέδες, όπως η πολίτικη λακέρδα, το η παντρεμένη σαρδέλα στη σχάρα, τα παϊδάκια με δενδρολίβανο και πουρέ από φρέσκες πατάτες, ταλιατέλες με μπρόκολο και κουνουπίδι και πολλά άλλα αγαπημένα πιάτα. Το βράδυ οι μουσικές δυναμώνουν και η ατμόσφαιρα αλλάζει.

*Ερμής, Ρογκότη 4, Θεσσαλονίκη, Tηλ. 2310-224962, 270783

Το «λιμάνι» στη στοά

Ένα λιμάνι στην ολλανδική γλώσσα αποτελεί και το λιμάνι για τους ψαγμένους της στοάς που περικλείεται από τον πεζόδρομο της Ρογκότη και τη Βενιζέλου. Στο νου φέρνει ένα Αργεντίνικο καφέ και μαζί με το άρωμα του Μπουένος Άιρες που αποπνέει το σκηνικό συμπληρώνει η σπάνια συλλογή από υπέροχα έπιπλα και φωτιστικά. Από τα ομορφότερα καφέ μπαρ της πόλης Η στοά έξω προσφέρει την απόδραση σε ένα κήπο που γεννήθηκε στο πουθενά. Προορισμός το haven και για τις μουσικές του: Electro jazz, soul, funk, house, deep house και ότι άλλο σε ταξιδεύει ψηλά πάνω από τα υπέροχα κτίρια του δρόμου. Από τα λίγα μέρη στην πόλη που το καλοκαίρι του πάει όσο και ο χειμώνας, καθώς ο πεζόδρομος είναι σκηνικό.

*Haven, Ρογκότη 4, τηλ 2310 261271

H πιο διάσημη pizza της πόλης

Για όλους μας υπάρχει μια γεύση πίτσας που θυμόμαστε πάντα με νοσταλγία και αγάπη. Που κάπου τη δοκιμάσαμε και μας έμεινε. Για αυτή τη σπάνια γεύση πάλεψαν και τα κατάφεραν τα τελευταία χρόνια, έξι φίλοι που έστησαν μια όμορφη ιστορία γεύσης που έγινε talk of the town, διαδόθηκε στόμα με στόμα και αποτελεί προορισμό μέρας και νύχτας. Ο Μανώλης Νίκας, ο άνθρωπος που τη γέννησε κέρδισε το στοίχημα με καθαρές ωραίες γεύσεις, τη φρεσκάδα που δίνουν τα λαχανικά, τη ρόκα που τόλμησαν να βάλουν στην κορυφή της, τα φλεξ αυθεντικής παρμεζάνας, ακόμα και το λάδι τρούφας, που ανακάλυψαν σε τοπικούς παραγωγούς στη Φλώρινα. Δημιούργησαν έναν ολόκληρο νέο κόσμο γεύσης. Με ιδέες που υπάρχουν στην Ιταλική κουζίνα και πινελιές που προστέθηκαν στο υπέροχο κτίριο της Στοάς Μαλακοπή που τη στεγάζει. Ο φούρνος της ανάβει από τις 12 το μεσημέρι και όποτε και να περάσεις κάποιος ζυμώνει το λεπτό ψωμάκι της, σε όλη τη διάρκεια της μέρας, μέχρι αργά τα μεσάνυχτα, κάποιος άλλος στολίζει τα φρέσκα υλικά και οι περισσότεροι, από την μπροστινή πλευρά του πάγκου περιμένουν υπομονετικά για ένα κομμάτι ταρτούφο, μπολονέζ, καπριτσιόζα, διάβολα, κασιατόρε, γκρέκα και όλα τα υπόλοιπα μαγικά ονόματα που κρύβουν γευστικούς θησαυρούς.

*Πίτσα Poselli, Βηλαρά 1, Tηλ. 2314019687

Νυχτερινό σκηνικό

Η ιστορία της γειτονιάς του Ladoze είναι μια ιστορία δόξας για τη Θεσσαλονίκη. Μια γειτονιά ένδοξη που στις μέρες μας γνωρίζει ξανά δόξες με άλλο μανδύα. Το μπαρ που δεσπόζει όχι μόνο για τη διαφορετικότητά του αλλά και για την επιλογή του να φιλοξενεί εντός του μια υπέροχη γκαλερί, την Toss. Φτιαγμένο με απίστευτο μεράκι, αξιοποιεί τους τέσσερις στην πραγματικότητα εντελώς διαφορετικούς χώρους και το στενό της Βηλαρά για να δημιουργεί σκηνικά νύχτας. Μουσικές που ακούς μόνο εδώ, κοκτέιλ-δυναμίτες, πάρτι με θέματα που συναντάς μόνο σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, εκθέσεις και projects σαν την Μαρμελάδα, που το κάνουν να βρίσκεται έτη φωτός μπροστά από όσα συμβαίνουν όχι μόνο στη γειτονιά αλλά και στη νύχτα της πόλης.

*La doze, Βηλαρά 1, Τηλ. 2310532986

Η Κεφαλλονιά στην πόλη

Το σχέδιο του Γιάννη και του Λάμπρου, φίλων καρδιακών, έγινε εστιατόριο τον Δεκέμβριο του 2009. Ο Γιάννης, Θεσσαλονικιός, είναι σεφ από κούνια. Καλοφαγάς που έκανε την κουζίνα τρόπο ζωής. Έφαγε και τις θάλασσες με το κουτάλι, 17 χρόνια στις Κυκλάδες, τον ξέρουν όλοι σε Σαντορίνη, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Σέριφο… Τον Λάμπρο στην Κεφαλλονιά τον ξέρουν όλοι ως τον «Μπενετάτο του Πασά». «Πασάς» ήταν το παρατσούκλι του παππού του, παλιός λοστρόμος που πέθανε στα 100 του. Και η Μάντολα; Ιόνιο εστιατόριο, μεσογειακό, ο αέρας στη Μάντολα μοσχοβολάει τσίπουρο, ψαρομεζέδες, αμέτρητες ελληνικές παραδοσιακές λιχουδιές κι απίθανες γαστρονομικές εκπλήξεις, που νοστιμίζουν ουρανίσκο, ψυχή και σώμα. Σαλάτα σπανάκι με ψητό χαλούμι και αχλάδι, υπέροχη σπαλομπριζόλα, μπρουσκέτες με γάβρο ή σαρδέλα μαρινάτη και αβοκάντο, τηγανιτό ρύζι με κοτόπουλο, ένας κατάλογος με επτανησιακές λιχουδιές και για μετά το επιδόρπιο εδώ λέγεται σεμιφρέντο και είναι ακαταμάχητο.

*Mandola, Λαδάδικα, Κατούνη 19, Tηλ. 2310523136

Στην gallery των νέων εικαστικών

Η Toss Gallery βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και στεγάζεται στον πρώτο όροφο στην οδό Βηλαρά 1, γωνία με Συγγρού, στην καρδιά του παλιού Φραγκομαχαλά. Δημιουργήθηκε το 2010 από μια ομάδα ανθρώπων που αγαπά κάθε μορφή τέχνης, με στόχο την προβολή και την παρουσίαση των τάσεων της σύγχρονης τέχνης και την προώθηση νέων καλλιτεχνών και επιμελητών. Οργανώνοντας πολιτιστικές εκδηλώσεις ευρείας κλίμακας δεν έπαψε ποτέ να ανανεώνει τις προτάσεις της στο φιλότεχνο κοινό. Βασικός στόχος της γκαλερί Toss είναι να εκπαιδεύσει τους επισκέπτες της, να δημιουργήσει κοινό, να χτίσει σχέσεις και να ενθαρρύνει νέους εικαστικούς.

*Toss gallery, Βηλαρά 1, Τηλ. 6981034496

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα