Θεσσαλονίκη

SKG TIPS: Βρες στο Καπάνι το φυσικό γιατρικό για 5 κοινές παθήσεις!

Με μια βόλτα στην πολυσύχναστη αγορά, μπορείς να θωρακίσεις τον οργανισμό σου.

Parallaxi
skg-tips-βρες-στο-καπάνι-το-φυσικό-γιατρικό-γ-409878
Parallaxi

Λέξεις – Εικόνες: Ράνια Κουτσιαύτη

Η ελληνική γη είναι ευλογημένη. Παράγει αμέτρητες ποικιλίες βοτάνων, που είτε χρησιμοποιούνται στην ελληνική κουζίνα, είτε αποτελούν βασική πρώτη ύλη για την παρασκευή φαρμάκων και καλλυντικών.

Ένα βότανο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μορφή αφεψήματος και να συμβάλει στην καταπολέμηση καθημερινών διαταραχών και πόνων, που δυσκολεύουν την ημέρα μας. Για τους παραδοσιακούς και όσους θέλουν να αποφύγουν τα χάπια, τα παρακάτω βότανα είναι τα must have για το φυσικό «φαρμακείο» του σπιτιού.

Το Καπάνι κρατά την παράδοση έναν αιώνα τώρα, και πέρα από μερικές σύγχρονες προσθήκες, διατηρεί το pittoresque στοιχείο αλλοτινών εποχών. Υπενθυμίζει στους καταναλωτές την αξία της ελληνικής γης και συντηρεί το πνεύμα της παράδοσης. Ξηροί καρποί, φρέσκα λαχανικά, μπαχάρια, βότανα, είναι μερικά δώρα της μητέρας φύσης.

Στέκομαι στις επιγραφές. «Βότανα». Φυσικά και θα τολμήσω να μυρίσω, να ρωτήσω σε τι χρησιμεύει το ένα και το άλλο. Στη Χαλκέων, ένας ευγενικός κύριος, ο Γιώργος Παναγιωτίδης θα μου εξηγήσει κάποια πράγματα για τα ελληνικά βότανα. 

Το μυστικό του Γ. Παναγιωτίδη, ιδιοκτήτη καταστήματος στην αγορά, είναι η μαστίχα Χίου για ανακούφιση από τον πόνο. «Το φασκόμηλο, η μέντα και το χαμομήλι ανακουφίζουν τον κοινό στομαχόπονο, ως αφεψήματα».  Όμως, για την παρασκευή του θυμαριού, δενδρολίβανου, δυόσμου, μελισσόχορτου, μαντζουράνας και λουΐζας, απαιτείται μόνο βύθισμα σε καυτό νερό και κατάποση 3 φορές τη μέρα, μετά από γεύμα.

Όταν οι άμυνες του οργανισμού αρχίζουν να πέφτουν, το αντιλαμβανόμαστε μέσα από το αίσθημα κόπωσης, πόνου στις αρθρώσεις ή ακόμη και με έναν ελαφρύ πονόλαιμο. Η φυσική λύση για τη θωράκιση του οργανισμού από το κρυολόγημα, είναι το εκχύλισμα πρόπολης, για γαργάρες ή ψεκασμούς. Ακόμη, τσάι του βουνού και φασκόμηλο, αποτελούν διαχρονικό και αγαπημένο γιατροσόφι, ιδιαίτερα σε συνδυασμό. Τέλος, η ινδιάνικη εχινάκεια (ή και εχινάτσεα) ήρθε ως δώρο από τους ιθαγενείς της Αμερικής για την παγκόσμια υγεία. Ο Σταύρος, υπάλληλος του καταστήματος, την προτείνει για ενίσχυση ανοσοποιητικού, μαζί με το κυνόροδο, ένα βότανο όχι τόσο διαδεδομένο.

Η εχινάκεια

Νούμερο ένα πάθηση του 21ου αιώνα αποτελεί το άγχος. Σε παγκόσμια έρευνα, σύμφωνα με το American Psychological Association, με  κλίμακα μέτρησης 1-10 , το ποσοστό καθημερινού στρες στις γυναίκες αγγίζει το 5.3, ενώ στους άνδρες μόλις το 4.9 . Μια φυσική και βιολογική λύση είναι το διάσημο και αγαπημένο χαμομήλι. Επίσης, ένα αφέψημα βασιλικού ή μαντζουράνας μπορούν να έχουν τις ίδιες ευεργετικές ιδιότητες.

Η εναλλακτική ιατρική έχει κερδίσει πολλούς νέους οπαδούς, όσο αφορά την αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων. Τα αφεψήματα που προκύπτουν από φύλλα καρυδιάς / δεντρομολόχας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ξεπλυθεί η παθούσα περιοχή. Επιπλέον, ένα φυσικό κατάπλασμα από λάχανο ή φέτες αγγουριού μπορεί να απολυμάνει ή να ανακουφίσει την φαγούρα, αντίστοιχα. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει η καλέντουλα, στη φυσική της μορφή, από τη λίστα!

Extra tips

Ανακούφιση από κνησμό : Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε χαμομήλι με τα κοτσάνια του. Στραγγίζουμε και προσθέτουμε τον χυμό από ολόκληρο λεμόνι (χωρίς να το στραγγίσουμε) , και ανακατεύουμε καλά. Βουτάμε στο μείγμα καθαρό βαμβάκι ή γάζα και τοποθετούμε στα σημεία.

Σπιτική αλοιφή με θειάφι: Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε θειάφι, 15γρ. (  άνθος θείου από το φαρμακείο ) 30γρ αγνό κερί και 155γρ πράσινο σαπούνι. Τοποθετούμε το κατσαρολάκι σε μεγαλύτερη κατσαρόλα (τεχνική μπεν-μαρί) και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.

Οι χυμοί κρεμμυδιού, σκόρδου ή κοτσανιών μαϊντανού μπορεί να είναι δυσάρεστοι στην γεύση αλλά είναι παραδοσιακοί τρόποι αντιμετώπισης των αναπνευστικών προβλημάτων, όπως το άσθμα. Επιπλέον, ο ευκάλυπτος, η γλυκόριζα, το βήχιο (Tussilago Farfara) , η μολόχα και η ντάτουρα αποτελούν λύσεις για το άσθμα, προτείνει η Αναστασία, υπάλληλος σε άλλο κατάστημα, στην Σπανδώνη. 

Όσο για τα πιο διαδεδομένα βότανα στο Καπάνι, αυτά που προτιμούν να αγοράζουν οι Θεσσαλονικείς, σύμφωνα με την Αναστασία, είναι τα εξής: Αγριάδα, Μαντζουράνα, Μέντα, Χαμομήλι, Φλαμούρι, Ιβίσκος, ευκάλυπτος, Τσουκνίδα, Φασκόμηλο, Γαϊδουράγκαθο, Πασιφλόρα, Τσάι βουνού, Δίκταμο, Βαλεριάνα και Πράσινο τσάι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 10 πράγματα που κάθε Θεσσαλονικιός πρέπει να ξέρει για το Καπάνι

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα