Στα Συμμαχικά Κοιμητήρια το τελευταίο αντίο για τον φύλακα του Ζέιτενλικ

Στον χώρο που ο ίδιος αποκαλούσε σπίτι του για πάνω από 60 χρόνια ενταφιάστηκε το μεσημέρι η σορός του Γιώργου (Τζόρτζε) Μιχαήλοβιτς

Parallaxi
στα-συμμαχικά-κοιμητήρια-το-τελευταί-28440
Parallaxi

Στον χώρο που ο ίδιος αποκαλούσε σπίτι του για πάνω από 60 χρόνια, τα Συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ, και στον ίδιο τάφο όπου δεκαετίες αναπαύονται ο πατέρας του και ο παππούς του, ενταφιάστηκε το μεσημέρι η σορός του Γιώργου (Τζόρτζε) Μιχαήλοβιτς, του θρυλικού φύλακα του σερβικού τομέα των Κοιμητηρίων, ο θάνατος του οποίου, την περασμένη Κυριακή, σκόρπισε θλίψη.

Έχοντας «κληρονομήσει» τη θέση του φύλακα από τον πατέρα του Τζούρα, ο οποίος είχε διαδεχθεί στη θέση αυτή τον δικό του πατέρα, Σάββα, ο Γιώργος Μιχαήλοβιτς είχε μια τελευταία επιθυμία: να ταφεί μαζί με τους προγόνους του, φορώντας την παραδοσιακή σερβική στρατιωτική στολή. Η επιθυμία του εκπληρώθηκε και με ειδική άδεια των ελληνικών αρχών η ταφή της σορού του έγινε στο Ζέιτενλικ με τις δέουσες τιμές, παρουσία της συζύγου του και των λοιπών συγγενών, φίλων, ανθρώπων που ταξίδεψαν από τη Σερβία για να του πουν το τελευταίο αντίο αλλά και υψηλόβαθμων αξιωματούχων, όπως ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Σερβίας (αρμόδιος για θέματα βετεράνων πολέμου) Νίκολα Σελάκοβιτς καθώς και ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ.

Την εξόδιο ακολουθία έψαλε ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και Σέρβοι ιερείς, ενώ παρέστησαν επίσης ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Στάθης Κωνσταντινίδης αλλά και δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος είχε τιμήσει τον εκλιπόντα για την προσφορά του, σε ειδική τελετή, το 2016.

Με χώμα από τη Σερβία, τη Σερβική Δημοκρατία και το Μαυροβούνιο το τελευταίο αντίο

Αψηφώντας τον καυτό ήλιο, όλοι όσοι βρέθηκαν το μεσημέρι στα Συμμαχικά Κοιμήτηρια του Ζέιτενλικ για να πουν το τελευταίο αντίο στον θρυλικό φύλακα, άκουσαν με συγκίνηση τους επικήδειους από τον Σέρβο υπουργό και τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας. Λίγο αργότερα, το σκεπασμένο με τη σερβική σημαία φέρετρό του, το οποίο μετέφερε άγημα της προεδρικής φρουράς της Σερβίας στον χώρο της ταφής, σκέπασε χώμα από την ελληνική γη αλλά και από τη Σερβία, τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας και το Μαυροβούνιο, που επιμελώς είχε μεταφέρει σε τρία ξεχωριστά βάζα η σερβική αντιπροσωπεία.

«Ο Τζόρτζε Μιχαήλοβιτς ήταν υπάλληλός μας, φύλακας του σερβικού τομέα των Κοιμητηρίων για περισσότερες από έξι δεκαετίες, όπως ο πατέρας του και προηγουμένως ο παππούς του, ο οποίος ήταν Σέρβος από τον Κόλπο του Κότορ (Boka Kotorska) στο σημερινό Μαυροβούνιο (σ.σ. εξού και το βάζο με το χώμα από εκεί) […] Ήταν ένα ορόσημο, ένα σημείο αναφοράς για όλους όσοι έρχονταν εδώ για να αποτίσουν φόρο τιμής στους περισσότερους από 8.000 Σέρβους στρατιώτες που αναπαύονται σ’ αυτό το νεκροταφείο. Ο Τζόρτζε κρατούσε τη φλόγα της μνήμης ζωντανή και υποδεχόταν με χαρά τους νέους ανθρώπους από τη Σερβία για να τους μεταλαμπαδεύσει τη γνώση για ένα κομμάτι της ιστορίας τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά το πέρας της κηδείας, ο Σέρβος υπουργός Νίκολα Σελάκοβιτς χαρακτηρίζοντας τιμή το γεγονός ότι αξιώθηκε, όπως είπε, να εκπροσωπήσει τους Σέρβους στο κατευόδιο ενός ανθρώπου «που αποτελούσε σύμβολο». Ευχαρίστησε δε την ελληνική κυβέρνηση και ειδικά τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια για όλες τις διευκολύνσεις που παρείχαν ώστε να καταστεί δυνατή η ταφή στον χώρο των Συμμαχικών Κοιμητηρίων του Ζέιτενλικ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας χαρακτήρισε τον «θείο Τζόρτζε», όπως με τρυφερότητα τον αποκαλούν οι Σέρβοι, σύμβολο του λαού στη Σερβική Δημοκρατία και τη Σερβία και ανεξάρτητα που έφυγε πλήρης ημερών, ο θάνατος του αποτελεί θλιβερή είδηση, όπως είπε. «Βρίσκομαι εδώ», σημείωσε ο κ. Ντόντικ, «για να τον τιμήσω στο όνομα του λαού της Σερβικής Δημοκρατίας και να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του. Ο Τζόρτζε Μιχαήλοβιτς θα αποτελεί πάντα το σύμβολο της αιώνιας ύπαρξής μας εδώ, μέσα απ’ αυτό το κοιμητήριο, τον τάφο των στρατιωτών μας που έπεσαν αγωνιζόμενοι για την ελευθερία».

Κεντρική είδηση ο θάνατός του στη Σερβία

Η είδηση του θανάτου του Γιώργου (Τζόρτζε) Μιχαήλοβιτς, ο οποίος έλαβε τη σερβική υπηκοότητα το 2020, έγινε γνωστή μέσα από μια ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι έγινε κεντρικό θέμα στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης.

Μεταξύ άλλων, τον εκλιπόντα είχε τιμήσει το 2014, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, ο (τότε) Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος αποδίδοντάς του το μετάλλιο του Αγίου Σάββα της Σερβικής Εκκλησίας, ενώ το 2021, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας τού είχε απονείμει το βραβείο «Μητέρα Σερβία».

Ο νυν Πατριάρχης των Σέρβων Πορφύριος, σε ανάρτησή του μόλις έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του Μιχαήλοβιτς ανέφερε: «Σε όλη του τη ζωή, ο θείος Τζόρτζε ήταν ένα πολύτιμο παράδειγμα για κάθε άνθρωπο που αγαπά τον λαό του και δεν ξεχνά τις θυσίες του. Στην καθημερινή ζωή, αυτός ο ευσεβής γέροντας έδειξε σοφή κατανόηση των αληθινών αξιών, της φιλοξενίας και της αφοσίωσης. Η αναχώρησή του σίγουρα θα γίνει αισθητή, αλλά η ελπίδα ότι είναι στην αγκαλιά του Θεού, μας ενισχύει και μας ενθαρρύνει να ακολουθήσουμε τα φωτεινά παραδείγματα της γενιάς μας. Το στρατιωτικό νεκροταφείο Ζέιτενλικ απέκτησε έναν άλλο ήρωα, τον Τζόρτζε Μιχαήλοβιτς. Αιωνία του η μνήμη!».

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα