Στάβλοι Παπάφη: Συνάντηση κατοίκων με Νικηφορίδη και προσπάθεια τροποποίησης της ανάπλασης
Θεωρούν ότι η δόμηση που προβλέπεται στη Μελέτη Ανάπλασης είναι υπερβολική και ότι ο σχεδιασμός υποτιμά το ζήτημα του πρασίνου
Συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας, κ. Πρόδρομο Νικηφορίδη είχαν μέλη της Πρωτοβουλίας Κατοίκων για τους παλιούς Στάβλους Παπάφη, με θέμα τη σχεδιαζόμενη ανάπλαση και την επίδρασή της στην ποιότητα ζωής των κατοίκων στην περιοχή.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ομάδα κατοίκων, «εκτέθηκαν οι εύλογοι προβληματισμοί για τον μονοδιάστατο», όπως τον χαρακτηρίζουν, «σχεδιασμό της ανάπλασης, που καλύπτει όλη σχεδόν την επιφάνεια του οικοπέδου με κτίρια, χωρίς να φαίνεται ότι λαμβάνει υπόψη και τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, για ελεύθερο ζωτικό δημόσιο χώρο, ουρανό και πράσινο».
Και συνεχίζει:
«Με βάση τα παραπάνω και στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, προτάθηκε από την Πρωτοβουλία η τροποποίηση του Σχεδίου Ανάπλασης, στην κατεύθυνση της μείωσης της προβλεπόμενης δόμησης, με σκοπό τη δημιουργία πάρκου υψηλού πρασίνου για ανθρώπους και ζώα.
Αναλυτικά η τοποθέτηση της Πρωτοβουλίας περιλαμβάνει -καταδεικνύει τα εξής σημεία:
1)Την αδιαμφισβήτητη ανάγκη των κατοίκων της περιοχής, για δημιουργία πάρκου με δέντρα (οξυγόνο, μείωση του στρες, αναψυχή, κοινωνικοποίηση, ανακούφιση από την αστική θερμονησίδα, χώρος για τα ζώα της γειτονιάς).
2)Την διατήρηση προβλεπόμενων του σχεδίου ανάπλασης, κοινωφελών χρήσεων (βρεφονηπιακός σταθμός, κοινοτικό ιατρείο, χώροι φροντίδας και φιλοξενίας, γυμναστήριο).
3) Την αφαίρεση, από το προβλεπόμενο σχέδιο ανάπλασης, χώρων που η χρήση τους υφίσταται ήδη σε δομές πλησίον των Παλιών Στάβλων Παπάφη (π.χ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας), όπως γραφεία, συνεδριακό, βιβλιοθήκη.
4) Την πρόβλεψη χώρου ελεύθερης έκφρασης και δράσης των ανθρώπων της γειτονιάς, στα πρότυπα του “Δωματίου Γειτονιάς” , που λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στους χώρους των Παλιών Στάβλων.
5) Την εξισορρόπηση από τη μία των αναγκών του Δήμου Θεσσαλονίκης για χώρους κοινωφελών χρήσεων, αλλά και από την άλλη των λειτουργικών εξόδων που αυτός θα καλείται να καλύψει.
6)Την γρηγορότερη και οικονομικότερη αποπεράτωση τού έργου (εφόσον αυτό θα είναι μικρότερο), παράλληλα με ένα πιο περιορισμένο περιβαντολογικό αποτύπωμα για τη γειτονιά, όσον αφορά και τη μικρότερη διάρκεια της εκτέλεσης των εργασιών (ρύπανση, ταλαιπωρία των κατοίκων κλπ.).
Στις προαναφερόμενες θέσεις μας η ανταπόκριση του κυρίου Νικηφορίδη υπήρξε θετική.
Συμφώνησε ότι η δόμηση που προβλέπεται στη Μελέτη Ανάπλασης είναι υπερβολική και ότι ο σχεδιασμός υποτιμά το ζήτημα του πρασίνου. Ακόμα, συμφώνησε με την ανάγκη για σχέδιο συνολικής αναβάθμισης του πρασίνου στην πόλη.
Τέλος ανέφερε, ότι θα προσπαθήσει άμεσα να εξετάσει τη δυνατότητα τροποποίησης των σχεδίων της ανάπλασης.
Από τη δική μας πλευρά σαν Πρωτοβουλία για τους Στάβλους Παπάφη, ζητάμε να τεθεί άμεσα στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου η πρόταση μας για τροποποίηση και καλούμε όλες τις παρατάξεις και τους δημοτικούς συμβούλους να την υπερψηφίσουν».
Ο κ. Νικηφορίδης, από την πλευρά του, θα εξετάσει το και παρά το γεγονός πως υπάρχει εργολαβία μετά από διαγωνισμό από την προηγούμενη διοίκηση και συγκεκριμένη μελέτη, θα πραγματοποιήσει προσπάθεια τροποποίησης της σύμβασης. Αυτό βέβαια δε θα μπορούσε να προχωρήσει μονομερώς.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου
Οι υπογραφές για τη σύμβαση της ανάθεσης του έργου είχαν μπει στα τέλη Ιουνίου από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας του δήμου Θεσσαλονίκης κ. Πρόδρομο Νικηφορίδη και από την νόμιμη εκπρόσωπο της αναδόχου Ανώνυμης Τεχνικής Εταιρείας Παγώνη, Μαρία Παγώνη.
Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 16.492.128,91 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός προθεσμίας 60 μηνών από την ημέρα υπογραφής και ανάρτησης της σύμβασης. Η υπογραφή της σύμβασης για την πλήρη υλοποίηση του έργου όπως μελετήθηκε από τη βραβευθείσα στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ομάδα, επισφράγισε μια πολυετή προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2014 για την υλοποίηση ενός συνόλου κοινωφελών χρήσεων σε ένα από τα ελάχιστα δημοτικά ακίνητα με πλήρεις προϋποθέσεις αξιοποίησης.
Είχαν προηγηθεί:
• Αποφάσεις του ΔΣ για την αξιοποίηση του ακινήτου κατόπιν διαβούλευσης με τους κατοίκους της περιοχής και μετά από διαγωνισμό μελετών (686/2014 και 745/2014 ΑΔΣ)
• Διαβούλευση με κατοίκους της 4ης ΔΚ για το κτιριολογικό πρόγραμμα (διενεργήθηκε από ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ) • Τροποποίηση της ισχύουσας ρυμοτομίας (βάσει των 918/2015 και 1131/2016 ΑΔΣ, ΦΕΚ 164 ααπ-2017)
• Διενέργεια διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού (2018-2019) • Εξεύρεση χρηματοδότησης συνολικού ύψους 13 εκ € για τη μελέτη και το έργο (2020)
• Ανάθεση, εκπόνηση και παραλαβή της πλήρους μελέτης του έργου (2020 – 2023)
• Δημοπράτηση για την ανάθεση του έργου κατασκευής του (2023) Το παρελθόν του Το συγκρότημα ανήκει στην μεταοθωμανική περίοδο της πόλης και χρησιμοποιήθηκε ως χώρος στάθμευσης και συντήρησης των ιππήλατων αμαξιδίων (κάρα), τα οποία χρησιμοποιούνταν για την μεταφορά των σκουπιδιών της πόλης.
Ιστορικά στοιχεία
Το συγκρότημα ανήκει στην μεταοθωμανική περίοδο της πόλης και χρησιμοποιήθηκε ως χώρος στάθμευσης και συντήρησης των ιππήλατων αμαξιδίων (κάρα), τα οποία χρησιμοποιούνταν για την μεταφορά των σκουπιδιών της πόλης. Το βασικό κτιριακό συγκρότημα των πρώην Στάβλων Παπάφη ήταν αυθαίρετο, αλλά νομιμοποιήθηκε με την 489/12-4-1994 άδεια νομιμοποίησης αυθαιρέτων κτισμάτων προϋφιστάμενων του 1955, ενώ όλες οι μεταγενέστερες αυθαίρετες κατασκευές έχουν υπαχθεί στην 2725534/13-11-2014 δήλωση ένταξης, διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο 4178/2013 περί αυθαίρετων κατασκευών.
Λόγω του αυθαίρετου χαρακτήρα του κτιριακού συγκροτήματος άλλωστε, δεν έχει δοθεί σε αυτό ο χαρακτηρισμός διατηρητέο. Ωστόσο, εξαιτίας του εκσυγχρονισμού των μέσων καθαριότητας αλλά και της ανάπτυξης της πόλης τα συγκεκριμένα κτίρια έχασαν την αρχική τους λειτουργία και τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες από διάφορες υπηρεσίες του δήμου προκαλώντας μάλιστα φασαρία στην περιοχή και δημιουργώντας αναστάτωση στους κατοίκους.
Την δεκαετία του 2010, χρησιμοποιήθηκε ως φιλοξενείο Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο για πρόσφυγες, κάτι που ξεσήκωσε αντιδράσεις σε κατοίκους της περιοχής που δεν θέλανε το ιστορικό συγκρότημα να γίνει δομή. Το Φιλοξενείο Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο του δήμου Θεσσαλονίκης επί δημαρχίας Γιάννη Μπουτάρη, αποτέλεσε δομή που δημιουργήθηκε το 2015 από τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης ως τελικού δικαιούχου και συντονιστή του προγράμματος και εταίρους φορείς τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Άρσις» και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.
«Δωμάτια της γειτονιάς» λειτούργησε στους Στάβλους της Παπάφη ο Γιάννης Μπουτάρης πριν μερικά χρόνια στην προσπάθεια να πάρει ζωή το σημείο. Ήταν ένα πρόγραμμα της Διεύθυνσης Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από την Αστική Μη Κερδοσκοπική ΠΕΡΑ και το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ), με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της δωρεάς προς τον κεντρικό δήμο. Κεντρικός στόχος του προγράμματος ήταν να φέρει πιο κοντά τους κατοίκους της κάθε Κοινότητας ενισχύοντας την δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης και εν τέλει να συσφίξει τους δεσμούς της κοινωνίας των πολιτών.