Αγγελούδης για ΔΕΘ: «Έχουμε πει τις κόκκινες γραμμές μας, ως δήμαρχος πρέπει να λειτουργώ συνθετικά»
Tοποθέτηση του Δημάρχου στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Κριτική από τον ομότιμο καθηγητή Νικόλαο Παπαμίχο, δημοψήφισμα ζητά η Πόλη Ανάποδα
Τη στάση της δημοτικης αρχής του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ανάπλαση της ΔΕΘ ανέλυσε στην αποψινή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Στέλιος Αγγελούδης.
Αρχικά, εξέφρασε χαρά και ικανοποίηση για την ενεργό συμμετοχή από παρατάξεις και φορείς στο δημοτικό συμβούλιο. «Στις μεγάλες ρυθμίσεις για το δημόσιο χώρο επιδιώξαμε τη μέγιστη συζήτηση, και αυτό κάναμε και εδώ», δήλωσε.
«Από μία ευρύτερη άποψη, το πρόβλημα δεν είναι η ανάπλαση καθαυτή, αλλά το πόσα χρόνια πρέπει να συζητά η πόλη για ένα από τα βασικά της θέματα. Λίγο παραπάνω από 20 χρόνια μιλάμε για αυτό το πρόβλημα. Ήρθε η ώρα να καταλήξουμε κάπου. Προσωπική άποψη δική μου και της δημοτικής αρχής είναι να σταματήσει να ειναι η πολη διαιρετικων συζητησεων και ματαιωμενων σχεδιων».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου την τελευταία δεκαπενταετία περίπου, με επίκεντρο την παραμονή της ΔΕΘ στο κέντρο. «Ήρθαν τρεις πρωθυπουργοί που υπέδειξαν τη λύση της παραμονής για την επίλυση του ζητήματος».
Ακόμα, αναφέρθηκε και στην ιστορικότητα της ΔΕΘ και τη σύνδεσή της με την πόλη, η οποία πρέπει να προσμετρηθεί στην όποια απόφαση. «Αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει στο αντίστοιχο παράδειγμα της Metropolitan Expo της Αθήνας, που λειτουργεί εκτός πόλης», είπες.
Προσκόμισε μία εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου από το 2019, η οποία αναγνώριζε οτι η μετεγκατάσταση είναι μη βιωσιμη λόγω υψηλού κόστους. Ακολούθησε ένα νέο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο και εντέλει το Προεδρικό Διάταγμα, που «ξεκλείδωσε» το έργο, με σκοπό να βρεθεί η χρηματοδότηση για την ανάπλαση.
Πρόσθεσε ότι η παράταξή του και η Δημοτική αρχή δεν συμφωνούσαν με την ως τότε πρόταση, για αυτό και έφεραν στο τραπέζι τις δικές τους «κόκκινες γραμμές» Αυτές είναι:
- Μητροπολιτικό πάρκο 100 στρεμμάτων στο νότιο μέρος του ακινήτου με 4.000 φυτεύσεις δέντρων, από Αλεξάνδρου Σβώλου μέχρι ΄Γ Σεπτεμβρίου. Ως μελλοντικός στόχος τίθετια να διεκδικηθούν εκτάσεις από το ΄Γ Σώμα για επέκταση στα ανατολικά. Απέναντι, στο πάρκο του Ξαρχάκου υπάρχουν άλλα 100 στρέμματα, τα οποία ο κ. Αγγελούδης υποστήριξε ότι επιδέχονται ισχυρού φορτιόυ νέων φυτεύσεων. Στο βόρειο μέρος, στον πρώην συνοικισμό της Αγίας Φωτεινής, διεκδικούνται 12 στρέμματα από το ΥΠΕΘΑ για να γίνει και εκεί νέο δημοτικό πάρκο.
- Δημιουργία υπόγειων 1.500-2.000 θέσεων στάθμευσης, με απώτερο στόχο να πεζοδρομηθεί εκτεταμένα το κέντρο
- Η αφαίρεση 4-6 δομημένων στρεμμάτων από αυτό που προβλέπει το ΕΧΣ
- Ο φορέας λειτουργίας της ΔΕΘ να αναλάβει τη φύλαξη και συντήρηση του μητροπολιτικού πάρκου
- Για τις εκδηλώσεις που προκαλούν όχληση, αυτές να γίνονται σε κλειστούς χώρους οι εκδηλωσεις, ενώ θα πρέπει να υπάρχει και ειδική επιτροπή για αυτές, στην οποία θα συμμετέχει και ο Δήμος.
Προς όσους πολίτες ζητάνε τη μετεγκατάσταση απηύθυνε το ερώτημα: «Υπήρξε προσδιορισμός εδώ και 20 χρόνια πού ακριβώς να πάει η έκθεση, με ποιο ακριβώς κόστος, ποιοι θα το πληρώσουν, αν υπάρχουν υποδομές εκεί που θα πάει; Όλα αυτά τα χρόνια γινόταν μια γενική κουβέντα. Ας κάνουμε επιτέλους κάτι».
Τέλος, θύμισε ότι ως δήμαρχος καλείται να λειτουργήσει συνθετικά, ικανοποιώντας πολλές ανάγκες και προτεραιότητες ταυτόχρονα.
Η κριτική του ομότιμου καθηγητή αρχιτεκτονικής ΑΠΘ, Νικόλαου Παπαμίχου
Στις προτάσεις της δημοτικής αρχής άσκησε κριτική ο ομότιμος καθηγητής αρχιτεκτονικής ΑΠΘ, Νικόλαος Παπαμίχος. Χαρακτήρισε το Προεδρικό Διάταγμα «μήτρα όλων των κακών» και πρόσθεσε ότι «το ΕΧΣ δεν προήλθε από συνολικό πολεοδομικό σχεδιασμό αλλά έγινε για να εξυπηρετήσει ένα προαποφασισμένο σχέδιο ανάπλασης, υπερφίαλο κτιριολογικά. Το σχέδιο περιελάμβανε και ξενοδοχείο, επιχειρηματικό κέντρο, αγορές, κέντρα αναψυχής, με πάνω από 180 στρέμματα πολεοδομούμενα, στα οποία συμπεριλαμβανόταν μέχρι και επεκταση της ΔΕΘ προς τα πεζοδρόμια της Αγγελάκη.
» Το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προκάλεσε γενική κατακραυγή στην τοπική κοινωνία, όταν αντιλήφθηκε ότι θα χτιστεί ουσιαστικά το σύνολο του ακινήτου. Μετά ήρθε μια βελτιωμένη έκδοση, αλλά και πάλι πάλι πάνω από το μισό της έκτασης είναι καλυμμένο με κτίρια».
Σχετικά με τις «κόκκινες γραμμές» του Δήμου είπε:
- ακόμα και στα «μόλις 6 στρέμματα» που ζητάται να αποδοθούν από την οικοδομήσιμη περιοχή κυριαρχούν οι αδόμητοι χώροι. «Όμως, οι αδόμητοι χώροι δεν είναι απαραίτητα ούτε πράσινοι ούτε δημόσιοι». Για τη δημόσια πρόσβαση, ο Στέλιος Αγγελούδης δήλωσε ότι αυτή θα διασφαλίζεται με την προγραμματική σύμβαση που θα υπογραφεί με το Δήμο και οποιαδήποτε παραβίασή της θα καταγγέλλεται
- δεν έχει καθοριστεί επακριβώς πού θα είναι το ενιαίο πάρκο των 100 στρεμμάτων, μόνο κατά προσέγγιση
- με βάση τα ως τώρα δημοσιευμένα σχέδια, θα υπάρχουν μόνο δύο επιφάνειες πρασίνου σχετικά συμπαγείς: το πάρκο Αγγελάκη (στα αριστερά του οικοπέδου, περίπου 13.5 στρέμματα) και το πάρκο στο συνεδριακό κέντρο (περίπου 10 στρέμματα).
- Τα 4.000 δέντρα που υπόσχεται ο δήμαρχος θα έπρεπε να φυτευτούν πυκνά-πυκνά σε όλη την αδόμητη έκταση που προβλέπεται. Αυτό, όμως, δεν είναι εφικτό, αφού σε αυτόν τον αδόμητο χώρο προβλέπονται μετακινήσεις κόσμου, εκθετών αλλά και διοργάνωση εκδηλώσεων. «Πού θα κάθονται οι παρευρισκόμενοι; Στα κλαδιά;», είπε δηκτικά. «Εμείς με τη δική μας μέτρηση καταλήξαμε στο ότι θα φυτευτούν μόλις 1.511 δέντρα»
- Αν το πάρκινκ προορίζεται για επισκέπτες και όχι μόνιμους κατοίκους, αυτό είναι λάθος, γιατί η προσφορά πάρκινγκ θα προσελκύσει αυτοκίνητα στο κέντρο]
- Δεν έχει εξηγηθεί πώς θα λειτουργούν οι εκθέσεις για όσο διάστημα κατασκευάζεται η «νέα ΔΕΘ», με την αντίστοιχη όχληση, κατεδαφίσεις κτλ.
«Μετά από όλα αυτά, τελικά απομένουν μόνο κάποιες κατακερματισμένες νησίδες πρασίνου. Πάρκο δημόσιο και δημόσιος χώρος δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει με αυτό το σχέδιο», τόνισε.
Δείτε ολόκληρη την πρόταση του δήμου ΕΔΩ.
Υπεραμύνθηκαν της ανάπλασης Τζήκας, Ποζρικίδης και εργαζόμενοι ΔΕΘ
Εκ μέρους της ΔΕΘ-Helexpo, στο βήμα ανέβηκαν ο Πρόεδρος Τάσος Τζήκας και ο Διευθύνων Σύμβουλος Κυριάκος Ποζρικίδης. Αυτοί ανέλυσαν το ανανεωμένο πλάνο της ανάπλασης, ανακοινώνοντας ότι οι προτάσεις του Δήμου θα ενσωματωθούν στην ανάπλαση και τονίζοντας το πόσο απαρχαιωμένες είναι οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις.
Συμπληρώθηκε, δε πως η οικονομική δραστηριότητα στη φάση κατασκευής του νέου project θα ανέλθει σε 70 – 80 εκατ. ευρώ, ενώ θα φέρει 1.000 νέες θέσεις εργασίας τον χρόνο, με εξοικονόμηση ενέργειας κατά 70% και με μείωση κατά 40% – 50% της κατανάλωσης νερού. Υπογραμμίστηκε τέλος πως όταν το εκθεσιακό κέντρο λειτουργήσει, το οικονομικό προϊόν θα ανέρχεται σε 350 – 400 εκατ. ευρώ ετησίως, δημιουργώντας περισσότερες από 1.500 θέσεις εργασίας ετησίως.
Την παραμονή της ΔΕΘ στο κέντρο υποστήριξε και ο πρόεδρος εργαζομένων ΔΕΘ-Helexpo Παναγιώτης Χατζηϊωάννου, ζητώντας σε έντονο ύφος να μπει τέλος στην «έκθεση ιδεών» για τη μετεγκατάσταση.
Τοπικό δημοψήφισμα ζητά η Πόλη Ανάποδα
Το θέμα τοπικού δημοψηφίσματος ώστε να αποφασίσουν οι πολίτες για το μέλλον της ΔΕΘ έθεσε η επικεφαλής της Πόλης Ανάποδα, Μαρία Κέκη. Χαρακτήρισε την ανάπλαση «σχέδιο real estate, με οικοπεδοποίηση, εκποίηση κι εμπορική εκμετάλλευση του χώρου της ΔΕΘ. Μιλάμε φυσικά για το ξενοδοχείο, το εμπορικό κέντρο, τα υπόγεια πάρκινγκ και τις άλλες χρήσεις που θα δοθούν δωρεάν στον ιδιώτη επενδυτή, μέσα σε μια δημόσια έκταση, για την οποία δεν θα έχει δώσει ούτε ένα ευρώ».
Για το τοπικό δημοψήφισμα, είπε: «Τώρα, είναι η ώρα να πάρουν θέση και οι κάτοικοι αυτής της πόλης. Το νομοθετικό πλαίσιο, και συγκεκριμένα τα Άρθρα 133-151 του Νόμου 4555/2018 προβλέπουν σαφώς τη δυνατότητα τοπικών δημοψηφισμάτων για κρίσιμα τοπικά ζητήματα, με απόφαση των 2/3 του Δημοτικού Συμβουλίου ή με αίτηση των ίδιων των δημοτών και συγκεκριμένα του 10% του εκλογικού σώματος. Μάλιστα, την προηγούμενη τετραετία είχε ανασταλθεί αυτή η δυνατότητα κι επανήλθε με τη νέα περίοδο. Είναι ευκαιρία λοιπόν για το Δήμο μας να πρωτοπορήσει σε αυτό το πεδίο, διεξάγοντας το πρώτο τοπικό δημοψήφισμα».
Τέλος, αναφέρθηκε και στις περιβαλλοντικές διαστάσεις του έργου, τονίζοντας ότι σε εποχές ραγδαίας κλιματικής κρίσης αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία της πόλης για μεγάλο, μη τσιμεντοποιημένο ελεύθερο χώρο. Η όποια απόφαση θα επηρεάσει τις επόμενες γενιές, τόνισε.