Στη Βουλή το περιβαλλοντικό «έγκλημα» που συντελείται στο Σέιχ Σου λόγω του Flyover
Ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί τι προτίθενται να πράξουν ως προς την αναστολή των εργασιών του Flyover και την αποτροπή της οικολογικής καταστροφής.
Με πρωτοβουλία της Ράνιας Θρασκιά, Βουλευτή Α Θεσσαλονίκης και Αν. Τομεάρχη Παιδείας – αρμόδιας για την Ειδική Αγωγή, κατατέθηκε στη Βουλή ερώτηση, που συνυπογράφουν 17 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με θέμα το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στο Σέιχ Σου λόγω του flyover.
Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης αντικρίζουν καθημερινά έναν «κρανίου τόπο» λόγω των εργασιών του Flyover που συνεχίζονται ακάθεκτα, καταστρέφοντας το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου. Ενός δάσους που αποτελεί τον μοναδικό πνεύμονα οξυγόνου της πόλης, η οποία έχει τη χειρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο σε όλη την Ευρώπη. Κι όλα αυτά, ενώ η συζήτηση στο ΣτΕ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αφού με μεθόδευση της κυβέρνησης η συζήτηση της υπόθεσης αναβλήθηκε για να προσκομίσει δήθεν το Υπουργείο μία διαβούλευση που δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα. Μέχρι τότε όμως η καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη αφού η υλοτόμηση προχωράει με εντατικούς ρυθμούς.
Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί τι προτίθενται να πράξουν ως προς την αναστολή των εργασιών του Flyover και την αποτροπή της τεράστιας οικολογικής καταστροφής που συντελείται, καθώς κι ως προς την προστασία του Σέιχ Σου, του μοναδικού και πολύτιμου πνεύμονα της Θεσσαλονίκης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
1) Περιβάλλοντος και Ενέργειας
2) Υποδομών και Μεταφορών
ΘΕΜΑ: «Μη αναστρέψιμο το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στο Σέιχ Σου λόγω του Flyover»
Από τον Ιούνιο του 2024 που ξεκίνησε η Β’ φάση της κατασκευής της Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου (Flyover) πάνω από την ανατολική περιφερειακή της Θεσσαλονίκης, τεσσάρων συνεχόμενων χιλιομέτρων που περιλαμβάνουν τμήμα της υφιστάμενης Περιφερειακής, καταστρέφεται αναδασωτέο τμήμα του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου).
Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες του καταστροφικού αυτού έργου, όσοι διασχίζουμε τον περιφερειακό δρόμο αντικρίζουμε έναν «κρανίου τόπο» αφού το κόψιμο των δέντρων έχει πλέον οξυνθεί περαιτέρω δημιουργώντας στους διερχόμενους οδηγούς μία εικόνα αποκαρδιωτική. Όλο αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας προκλητικής μεθόδευσης.
Για να κερδίσει την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης στο ΣτΕ η κυβέρνηση επικαλέστηκε μία “οικειοθελή διαβούλευση” για το Fly Over, διαδικασία εκτός θεσμικού πλαισίου. Έχουν ήδη τροποποιήσει παράτυπα τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου – τους οποίους εκ των υστέρων θέλει να διαβουλευθούν-! Διαβούλευση για τα μάτια του κόσμου, αφού δεν συνοδεύεται με παύση των εργασιών.
Στις 16/4/24, μία μέρα μετά την απόρριψη από το ΣτΕ της αναστολής εργασιών, προχώρησαν σε αναθεώρηση της ΑΕΠΟ με υπερδιπλάσια έκταση υλοτόμησης στο Σέιχ Σου από την αρχική άδεια, χωρίς διαβούλευση.
Η κυβέρνηση, επικαλούμενη δικό της έλλειμμα, μεθόδευσε τη συνέχιση της κατασκευής και τον εγκλωβισμό της πόλης σε τετελεσμένα, και άρα αναντίστρεπτων και καταστροφικών επιπτώσεων στο περιβάλλον και στη ζωή των πολιτών της Θεσσαλονίκης και πιθανό νέο κόστος εις βάρος του δημοσίου.
Επειδή η ανωτέρω μεθόδευση του ΥΠΕΝ αποτελεί παραδοχή ότι η εκδοθείσα ΑΕΠΟ ήταν ελλιπής.
Επειδή η νέα ΑΕΠΟ, προβλέπει 187,7 στρέμματα δασικής έκτασης τα οποία θα απαλλοτριωθούν για τις ανάγκες του έργου και τα οποία είναι υπερδιπλάσια αυτών που είχαν αρχικά εκτιμηθεί στην προηγούμενη Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ 2022) για το έργο, καθώς σε αυτήν ο αντίστοιχος αριθμός προέβλεπε την απαλλοτρίωση 75 στρεμμάτων γης.
Επειδή είναι παράνομο και επιφέρει τόσο αστικές όσο και ποινικές ευθύνες, να συνεχίζεται ένα έργο, με άδειες υλοτομίας που εκδόθηκαν σύμφωνα με απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που δύναται να τροποποιηθεί.
Επειδή είναι ακόμα πιο εγκληματική η καταστροφή του δάσους αυτού, σε μία πόλη όπως η Θεσσαλονίκη που κατέχει τη χειρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στην Ευρώπη, αφού αντιστοιχούν 2,5 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, όταν η αντίστοιχη αναλογία στην Ευρώπη είναι τετραπλάσια, 10 δηλαδή τ.μ. ανά κάτοικο.
Ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:
Σε ποια διάταξη νόμου προβλέπεται η διαδικασία της “οικειοθελούς διαβούλευσης” που επικαλείσθε; Τι προτίθενται να πράξουν ως προς την αναστολή της υλοτόμησης του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης και την ακύρωση όλων των αδειών υλοτόμησης που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την οποία δεν ολοκληρώθηκε ακόμα η διαδικασία τροποποίησής της; Πώς θα διασφαλίσουν την προστασία του Σέιχ Σου, του μοναδικού και πολύτιμου πνεύμονα της Θεσσαλονίκης;
Φωτογραφία: Μιχάλης Τρεμόπουλος