Θεσσαλονίκη

Στο παραπέντε, πριν βάλουμε τα χεράκια μας και βγάλουμε τα ματάκια μας

«Ξεψαχνίζοντας» τα αυτοδιοικητικά του δήμου Θεσσαλονίκης και προσπαθώντας να διαγνώσουμε πού πάει το πράμα.

Parallaxi
στο-παραπέντε-πριν-βάλουμε-τα-χεράκια-1030113
Parallaxi

Λέξεις: Νίκος Φωτίου

Καθώς ο κόσμος μετράει τις οικονομίες του και, όσοι τους περισσεύει κάτι, ετοιμάζονται για τις ολιγοήμερες διακοπές τους, τα κομματικά επιτελεία συνεδριάζουν πυρετωδώς και κάθιδρα προκειμένου να επιλέξουν τους υποψήφιους δημάρχους που θα χρίσουν, θα στηρίξουν ή θα τους κλείσουν το μάτι για τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Η κατάσταση στην πόλη μας

Αυτή την περίοδο ξεψαχνίζω τα αυτοδιοικητικά τεκταινόμενα του Δήμου Θεσσαλονίκης προσπαθώντας να διαγνώσω πού πάει το πράμα. Δεν αναμιγνύομαι στα εσωκομματικά από τακτ αλλά και επειδή, ως κομματικά άστεγος, «δεν δικαιούμαι διά να ομιλώ». Διατυπώνω, όμως, τις εκτιμήσεις μου ως ενεργός πολίτης και εκ πεποιθήσεως αυτοδιοικητικός, με κριτήριο το συμφέρον της πόλης και των ανθρώπων της. Στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, ο Κ. Μητσοτάκης, δήλωνε το 2018: «Στην αυτοδιοίκηση 1ου βαθμού οι δημότες πρέπει να είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τοπικούς άρχοντες. Η Ν.Δ. δεν πρόκειται να δώσει χρίσματα στις εκλογές 1ου βαθμού» (15/10/18, aftodioikisi.gr). Σήμερα, ανακρούει πρύμναν και δηλώνει: “Η Ν.Δ. υποστηρίζει τις υποψηφιότητες του Κ. Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων, του Κ. Ζέρβα στον Δήμο Θεσσαλονίκης, του Γ. Μώραλη στον Δήμο Πειραιά (1/8/23, Εφ. Μακεδονία). Ατυχής η παλινωδία, ατυχέστερη η επιλογή του προσώπου στο οποίο ποντάρει ο πρωθυπουργός να εκπροσωπήσει τη Ν.Δ. στην πόλη μας.

Στον ίδιο χώρο κινούνται και οι υποψηφιότητες των Δ. Τσαβλή, Σ. Καλαϊτζίδη και Σ. Τζακόπουλου, οι οποίοι συμμετείχαν προσφάτως σε μια συνάντηση προκειμένου να διερευνήσουν τη δυνατότητα κοινής καθόδου (Parallaxi, 4/8/23).

Ο «ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.» αποφάσισε τελικά να μην κατεβάσει δικό του κομματικό υποψήφιο και να ενισχύσει τη σύμπραξη της Δημοτικής Κίνησης «Θεσσαλονίκη Για Όλους», του ανεξάρτητου υποψήφιου δημάρχου, Σπύρου Πέγκα με την παράταξη «Οικολογία-Αλληλεγγύη-Μιχάλης Τρεμόπουλος». Θετική και καλοδεχούμενη η άνευ χρισμάτων στήριξη!

Στον χώρο του «ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝ.ΑΛ.» πληροφορούμαι ότι υπάρχει τριχοτόμηση των δυνάμεών του, καθώς τα τοπικά αυτοδιοικητικά του πρόσωπα είναι διαμοιρασμένα μεταξύ των υποψηφιοτήτων των Σ. Πέγκα, Σ. Αγγελούδη και Κ. Ζέρβα (ναι, υπάρχουν και τέτοιοι, μερικοί εκ των οποίων είναι αγκυροβολημένοι ήδη σε πόστα της νυν διοίκησης!). Ακούγεται, μάλιστα, ότι προκειμένου να μην αναδευτούν και σπάσουν τα εσωκομματικά νερά, σκέφτονται τη σολομώντεια λύση να αφεθούν οι ψηφοφόροι τους (7,45% στις βουλευτικές εκλογές) να ψηφίσουν ό,τι τους φωτίσει ο Θεός των παραλυτικών ισορροπιών.

Οι επιλογές

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης, λοιπόν, με τη μια ντουζίνα υποψηφίων δημάρχων, και τις ακροδεξιές δυνάμεις ενισχυμένες (συνολικά 17-18%), οι πολιτικές επιλογές που εστιάζουν στη διατήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών και αδιαφορούν για την τύχη της Θεσσαλονίκης δεν επαπειλούν μόνον το τοπικό «ΠΑ.Σο.Κ.-ΚΙΝ.ΑΛ.» με ήττα και υποκαταγραφή των δυνάμεών του (συνολικά 9.521 ψήφοι). Ενισχύουν, επιπλέον, και τις πιθανότητες, στην αναμέτρηση της Β’ Κυριακής, οι μόνες επιλογές να είναι μεταξύ δύο υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας, του Κ. Ζέρβα και του Γ. Ορφανού, με τον δεύτερο ενισχυμένο από την πιθανή σύμπραξη και άλλων υποψηφίων του χώρου, η χωριστή κάθοδος των οποίων δύσκολα θα αποδώσει εκλόγιμες θέσεις.

Το απευκταίο

Θυμίζω ότι το -όχι πολύ μακρινό- 2019, η τότε διαπαραταξιακή διαβούλευση (με προτροπή του απερχόμενου δημάρχου Γ. Μπουτάρη) κατέληξε σε αποτυχία, λόγω προσωπικών φιλοδοξιών και στενών κομματικών επιλογών. Με συνέπεια, οι επιλογές της Β’ Κυριακής να διαμορφωθούν μεταξύ του κεχρισμένου νεοδημοκράτη Ν. Ταχιάου (22,40%) και του μετέπειτα τεκνοθετηθέντος από τη Ν.Δ., Κ. Ζέρβα (14,93%). Με τρίτον, σε απόσταση αναπνοής (14,52%), τον επίσης νεοδημοκράτη Γ. Ορφανό (ο οποίος, ομολογουμένως, άσκησε σθεναρή και σοβαρή τετραετή αντιπολίτευση έναντι του απερχόμενου και πλήρως αποτυχόντα δημάρχου). Η κατάληξη είναι γνωστή, και ακόμη κυκλοφορούν στην πόλη προοδευτικοί με ένα χέρι, γιατί είχαν ψηφίσει τη Β’ Κυριακή τον ανεξάρτητο (γέλια!) κ. Ζέρβα και μετά το έκοψαν.

Η πρόταση

Τούτων τεθέντων, ιδού η -κατά την εκτίμησή μου- ορατή επιλογή, που θα αύξαινε κατά πολύ τις πιθανότητες να ηττηθεί, όχι η Νέα Δημοκρατία και ο Κ. Μητσοτάκης, ούτε καν ο Κ. Ζέρβας ως πρόσωπο, αλλά η αποτυχημένη και καταστροφική για την πόλη διοίκησή του. Και θα έδινε τη δυνατότητα να αναδειχτεί μια άλλη διοίκηση, ελπιδοφόρα και ικανή να ξεκολλήσει το κάρο από τη λάσπη και να πάει τη Θεσσαλονίκη μπροστά:

Μια ευρύτατη σύγκλιση των δυνάμεων που νοιάζονται πραγματικά για τους πολίτες και την προκοπή της πόλης. Δίπλα στη σύμπραξη της Δημοτικής Κίνησης «Θεσσαλονίκη Για Όλους»-Σπύρος Πέγκας και της παράταξης «Οικολογία-Αλληλεγγύη» -Μιχάλης Τρεμόπουλος και, πρόσφατα, τη στήριξη των τοπικών δυνάμεων του «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα είχε σημαντικό και θετικό ρόλο η συμβολή του αυτοδιοικητικού «ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ» μαζί με άλλες κοινωνικές δυνάμεις και πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Πόρτες υπάρχουν και είναι ανοιχτές! Χρόνος, θα ήταν ευκταίο να υπάρχει αλλά φτάσαμε ήδη στο παραπέντε…

*O Νίκος Φωτίου είναι πρώην αντιδήμαρχος Δήμου Θεσσαλονίκης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα