Στο ΣτΕ για τον ποδηλατοδρόμο προσφεύγουν οι κάτοικοι της Παπάφη
Υποστηρίζουν ότι από τις 631 θέσεις στάθμευσης θα χαθούν οι 428, γεγονός που θα επιβαρύνει κυκλοφοριακά την περιοχή
Αποφασισμένοι να εναντιωθούν με κάθε τρόπο στην δημιουργία ποοδηλατοδρόμου στην περιοχή τους, είναι κάτοικοι στην περιοχή Παπαφείου που ετοιμάζονται να προσφύγουν και στο Συμβούλιο της Επικράτειας, με αίτημα την ακύρωση του έργου.
Η Ένωση Κατοίκων της περιοχής έχει ήδη αναθέσει σε νομικούς να συντάξουν την προσφυγή ενώ έχουν παραγγείλει και συγκοινωνιολογική μελέτη για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των δρόμων, όπου σχεδιάζεται να περάσει ο ποδηλατοδρόμος. Το βασικό τους επιχείρημα είναι ότι η περιοχή, πυκνοκατοικημένη και επιβαρυμένη κυκλοφοριακά από την κίνηση των οχημάτων και χωρίς επαρκείς χώρους στάθμευσης, με την εγκατάσταση και λειτουργία του ποδηλατοδρόμου θα οδηγηθεί σε ένα κυκλοφοριακό αδιέξοδο καθώς συνολικά θα αφαιρεθούν περίπου 428 θέσεις στάθμευσης.
Επίσης η κατασκευή του ποδηλατοδρόμου θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής, καθώς θα πρέπει να κοπούν δεκάδες δένδρα που σήμερα υπάρχουν κατά μήκος της οδού Παπάφη. Υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία αντιδημοκρατική επιλογή που δεν λαμβάνει υπόψη της την καθημερινότητα των οικογενειών και των επαγγελματιών της περιοχής, αλλά ούτε σέβεται τις αποφάσεις των τοπικών κοινοτικών συμβουλίων, που σχεδόν ομόφωνα έχουν ταχθεί κατά της δημιουργίας του ποδηλατοδρόμου.
Να σημειωθεί ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δ’ Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης στις 26/11/2021, από τους 12 παρόντες κοινοτικούς συμβούλους, ούτε ένας ψήφισε υπέρ των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην οδό Παπάφη, από την οδό Καυτατζόγλου μέχρι την οδό Κλεάνθους, που πρότεινε η Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων για την βελτιστοποίηση του ποδηλατοδρόμου. Οι κοινοτικοί σύμβουλοι έκριναν ότι οι διαμαρτυρίες των κατοίκων είναι εύλογες καθώς υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στάθμευσης στην περιοχή και ο ποδηλατοδρόμος θα επιβαρύνει το κυκλοφοριακό πρόβλημα και την καθημερινότητα των κατοίκων. Δύο κοινοτικοί σύμβουλοι που διαφοροποιήθηκαν, ψήφισαν λευκό και παρών. Η σχετική απόφαση:ΑΠΟΦ. 60Η-26-11-2021
Αξίζει επίσης να επισημάνουμε ότι η τοπική κοινότητα ήταν αρνητική ακόμα και όταν τέθηκε και συζητήθηκε για πρώτη φορά, πριν μερικά χρόνια, το σχέδιο για τη λειτουργία ποδηλατοδρόμου κατά μήκος της οδού Παπάφη. Στη συνεδρίαση στις 14/4/2014 από τους 11 παρόντες κοινοτικούς συμβούλου της Δ’ Δημοτικής Κοινότητας, όλοι είχαν ταχθεί κατά του έργου, με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει επαρκής χώρος για τη λειτουργία ποδηλατοδρόμου. Η απόφαση είναι σαφής: SKMBT_36120121412400
«Οι επιφυλάξεις των κατοίκων είναι λογικές διότι πριν το έργο υλοποιηθεί πρέπει να γίνει σοβαρή διαβούλευση για όλες τις επισημάνσεις που θέτουν οι κάτοικοι, και κυρίως πριν τον ποδηλατοδρόμο, να προχωρήσει η δημιουργία των χώρων στάθμευσης αποκλειστικά για τους κατοίκους της περιοχής, που έχει υποσχεθεί ο δήμος, στο οικόπεδο Λεονταρίδη και στο παρκινγκ απέναντι από το 424», τονίζει ο κοινοτικός σύμβουλος, Κώστας Τσιαπακίδης, που όμως σημειώνει ότι ο δήμος φέρεται αποφασισμένος να υλοποιήσει το έργο το αμέσως επόμενος διάστημα.
Αντίθετα, ο αρχαιολόγος και πρόεδρος της Ένωσης Κατοίκων περιοχής Παπάφη, Ευάγγελος Παπαθανασίου, θεωρεί ότι οι θέσεις στάθμευσης που υπόσχεται ανταποδοτικά ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, καθώς από τις 631 θέσεις στάθμευσης που υπάρχουν κατά μήκος της Παπάφη, ο ποδηλατοδρόμος θα καλύψει τις 428 ενώ αυτές που θα δοθούν ανταποδοτικά δεν ξεπερνούν τις 75. «Τις έχουμε μετρήσει μία προς μία και ξέρουμε πολύ καλά τι πρόκειται να γίνει. Δεν είμαστε κατά του ποδηλάτου αλλά απλά λέμε ότι δεν υπάρχει χώρος. Είναι απλό, θα αλλάξει η λειτουργία της περιοχής προς το χειρότερο και σε βάρος των οικογενειών και της τοπικής οικονομίας», τονίζει και σημειώνει ότι οι κάτοικοι της περιοχής είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν με κάθε τρόπο στην επιβάρυνση της ζωής τους.
Δείτε επίσης: