Τ. Τζήκας: Η ανάπλαση θα τελειώσει το 2028, με τη ΔΕΘ σε λειτουργία

Εντός του μηνός η μελέτη για τη χρηματοδότηση μέσω ΣΔΙΤ – Το 2026 τα εγκαίνια του περιπτέρου 1 για τα 100 χρόνια της Έκθεσης.   

Φίλιππος Δεργιαδές
τ-τζήκας-η-ανάπλαση-θα-τελειώσει-το-2028-μ-265453
Φίλιππος Δεργιαδές

Μέσα σε μία πενταετία, με καθυστέρηση δύο ετών, δηλαδή το 2028, αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με τα έργα κατασκευής να υλοποιούνται, ενώ ο Εκθεσιακός φορέας θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε λειτουργία.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Εκθεσιακού Φορέα Τάσος Τζήκας μιλώντας προχθές σε εκδήλωση για τα έργα της πόλης, σχετικά με την ανάπλαση της ΔΕΘ, ανέφερε ότι εκκρεμεί ακόμη το θέμα της χρηματοδότησης καθώς το πακέτο θα πρέπει να εγκριθεί από το κύριο μέτοχο του οργανισμού, που είναι η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ), το λεγόμενο Υπερταμείο.

Από την πορεία εξασφάλισης της χρηματοδότησης, δηλαδή την εξεύρεση ενός ποσού κοντά στα 300 εκατομμύρια, που εκτιμάται ότι θα κοστίσει η ανάπλαση, θα εξαρτηθεί και η πορεία των οριστικών μελετών, οι οποίες να σημειωθεί ότι ακόμη βρίσκονται στο στάδιο της προμελέτης, αλλά και η δρομολόγηση του ίδιου του έργου, η κατασκευή δηλαδή των νέων περιπτέρων και των νέων εγκαταστάσεων αλλά και η διαμόρφωση του χώρου.

Το πώς όμως θα βρεθεί αυτή η χρηματοδότηση; Η γενική εικόνα είναι ότι το project της ανάπλασης «ConFEx Park» θα υλοποιηθεί με τη σύμπραξη δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων (ΣΔΙΤ). Δηλαδή από δημόσιους πόρους θα καταβληθεί ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων ενώ τα υπόλοιπα θα αντληθούν από ιδιωτικές επενδύσεις με το δέλεαρ της εκμετάλλευσης ενός επιχειρηματικού – εμπορικού κέντρου, της ξενοδοχειακής μονάδας και του υπόγειου πάρκινγκ .

«Θα λειτουργούμε παράλληλα με την κατασκευή»

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ Ηelexpo Τάσος Τζήκας μιλώντας στην Parallaxi, τόνισε πως χρονικά ο στόχος υλοποίησης του έργου έχει πάει δύο χρόνια πίσω, για το 2028, γιατί έχει ληφθεί η απόφαση, όσο διαρκούν τα έργα ανάπλασης, η ΔΕΘ να παραμείνει σε λειτουργία.

«Οσον αφορά τη χρηματοδότηση αυτή τη στιγμή έχουμε κάνει τη μελέτη με την Deloit και έχουμε πει ότι θα είναι μία συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μία συγχρηματοδότηση. Πως ακριβώς θα είναι περιμένουμε να κάνουμε την επικαιροποίηση του κόστους επειδή άλλαξαν οι τιμές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η μελέτη τελειώνει τέλος του μήνα και θα έχουμε νέα στις αρχές Μαρτίου», τονίζει και εξηγεί πως «ένα ποσό θα προέρθει από το ελληνικό δημόσιο και το υπόλοιπο από ιδιώτη ή ενός επενδυτικού σχήματος, μετά από διαγωνισμό που θα αναλάβει το επιχειρηματικό κέντρο, το ξενοδοχείο και το υπόγειο παρκινγκ που θα γίνει στην γωνία Αγγελάκη με Εγνατία».

Το σχέδιο για τη νέα ΔΕΘ

Όπως σημειώνει «το μοντέλο χρηματοδότησης έχει παρουσιαστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και εμείς έχουμε κάνει την πρόταση και περιμένουμε την απάντηση από την ΕΕΣΥΠ, διότι μέτοχος είναι το Υπεραταμείο». Σχετικά με τους χρόνους κατασκευής, τόνισε πως «το έργο όπως το έχουμε χρονολογήσει, έχουμε πάει δύο χρόνια πίσω σε σχέση με το 2026  και έχουμε πει δημόσια πως θα κάνει μία πενταετία δηλαδή μέχρι το μέχρι το 2028».

Εξηγεί δε πως «έχουμε αποφασίσει να λειτουργήσουμε παράλληλα με την περίοδο της κατασκευής και αυτό είναι ένα σύνθετο θέμα. Επομένως θα κατεδαφίζονται κτήρια και εμείς να δουλεύουμε ως Έκθεση. Το να κτίζονται καινούργια κτίρια και να λειτουργούμε, αυτό είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και γι αυτό πήγαμε δύο χρόνια επιπλέον».

Εγκαίνια του περιπτέρου 1 το 2026

Ωστόσο αναφέρει πως «είπαμε όμως ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε τα εγκαίνια του περιπτέρου 1 το 2026, που είναι το πιο εμβληματικό και το πρώτο περίπτερο προς την μεριά της Εγνατίας, δίπλα στο Παλαί Ντε Σπόρ, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε συνεπείς με αυτό που είπαμε να γιορτάσουμε την επανέναρξη της Έκθεσης 100 χρόνια μετά την πρώτη λειτουργία».

Σε ότι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς τόνισε πως δεν αλλάζει. Όπως εξηγεί «η Έκθεση μένει στο ελληνικό δημόσιο. Απλώς θα είναι δύο φορείς, το εκθεσιακό κέντρο θα μείνει στη ΔΕΘ και το επιχειρηματικό κέντρο και το ξενοδοχείο θα πάνε στον ιδιώτη. Το αρχικό επιχειρηματικό σχέδιο μιλά για παραχώρηση για 35 χρόνια αλλά όλα θα ξεκαθαρίσουν από την επικαιροποίηση».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η ανάπλαση θα ολοκληρωθεί το 2031 τόνισε πως προφανώς υπάρχει κάποιο μπέρδεμα με την η πενταετία του έργου. «Πάμε για το 2028 και αυτό είναι το πλάνο μας» τόνισε.

Τι προβλέπει η ανάπλαση

Σύμφωνα με το σχεδιασμό η νέα ΔΕΘ δεν θα έχει καμία σχέση με την παλιά. Η  ΔΕΘ- Helexpo, από τα 165 στρέμματα του εκθεσιακού χώρου θα παραχωρήσει 90 στρέμματα στην πόλη εκ των οποίων τα 77 στρέμματα θα χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου ενώ 13 στρέμματα θα δοθούν περιμετρικά της Έκθεσης κυρίως για την διαπλάτυνση των πεζοδρομίων.

Ο νέος εκθεσιακός φορέας, θα διαθέτει 4 περίπτερα, τα οποία μαζί με το Συνεδριακό Κέντρο θα είναι συνολικής δόμησης 47.000 τ.μ.. Επίσης θα κατασκευαστεί χώρος στάθμευσης 1.100 αυτοκινήτων όπως και επιχειρηματικό εμπορικό κέντρο και ξενοδοχειακή μονάδα.

Τα νέα κτίρια θα είναι βιοκλιματικά σχεδιασμένα καθώς η κατανάλωση ενέργειας θα είναι μειωμένη κατά 70% και του νερού κατά 50%, σε σχέση με σήμερα ενώ θα συνδέονται με υπέργειους διαδρόμους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα