Τα 2 Υπαίθρια Μέρη στη Θεσσαλονίκη όπου μπορείς να κάνεις πολιτικό γάμο έξω!
(Μόνο) Δημαρχείο, last year...
Όταν ένα ζευγάρι προγραμματίζει τον γάμο του, επιθυμεί τα πάντα να βρίσκονται στην εντέλεια ώστε η νύχτα να μείνει αξέχαστη όχι μόνο σε εκείνους, αλλά και στους καλεσμένους φίλους και συγγενείς που παρευρίσκονται στο χαρμόσυνο event.
ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: 6 πολύτιμα tips για να επιβιώσεις ως καλεσμένος σε γάμους
Τα ζευγάρια που σκέφτονται να παντρευτούν με πολιτικό γάμο στη Θεσσαλονίκη συχνά πέφτουν στο εξής εμπόδιο: δεν μπορούν να απολαύσουν την τέλεση του γάμου τους σε έναν υπαίθριο χώρο, παρά μόνο πίσω από τις κλειστές πόρτες του εκάστοτε Δημαρχείου.
ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Τι δεν πρέπει με τίποτα να φορέσεις σε ένα γάμο
Ωστόσο, υπάρχουν δύο δήμοι στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης που σπάνε την εν λόγω γαμήλια ρουτίνα και δίνουν στους μελλοντικούς νεόνυμφους μια διαφορετική επιλογή.
Στους δήμους Θεσσαλονίκης και Παύλου Μελά, τα ζευγάρια που σκέφτονται να προχωρήσουν στο μεγάλο βήμα και δε θέλουν να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας μπορούν να κάνουν τον πολιτικό τους γάμο σε εξωτερικό χώρο, μακριά από τους τέσσερις τοίχους ενός Δημαρχιακού Μεγάρου.
-Στο δήμο Παύλου Μελά
«Μια ξεχωριστή εμπειρία σε όσα ζευγάρια επιθυμούν να πραγματοποιήσουν πολιτικό γάμο, προτείνει ο Δήμος Παύλου Μελά, με το Βοτανικό Κήπο Σταυρούπολης, ο οποίος προσφέρεται και για γαμήλιες τελετές.
Η Δημοτική Αρχή, υποδεικνύει τη χρήση ενός καλαίσθητου χώρου, δείγμα αστικού πρασίνου μέσα στον πυκνοκατοικημένο αστικό ιστό. Ο Βοτανικός Κήπος διαθέτει την κατάλληλη υποδομή για μία ρομαντική τελετή, αρμόζουσα στην πιο ευτυχισμένη στιγμή ενός ζευγαριού. Δεκάδες δέντρα, αρωματικοί θάμνοι και πολύχρωμα άνθη, υπόσχονται έναν μοναδικό γάμο, ξεχωριστό από τα καθιερωμένα».
Ο δήμος Παύλου Μελά προσκαλεί τα ζευγάρια μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του να επισκεφθούν τον Βοτανικό Κήπο και να τον επιλέξουν για τον πολιτικό γάμο τους. Μάλιστα, στον Κήπο μπορεί να υπάρξει catering ενώ παράλληλα προσφέρεται και για φωτογράφηση.
Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης είναι σημείο αναφοράς όχι μόνο για τον Δήμο Παύλου Μελά, αλλά και για τη Θεσσαλονίκη συνολικά, μιας και στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν μόνο 10 Βοτανικοί Κήποι (ολοκληρωμένοι).
Στα χρόνια λειτουργίας του, έχουν ξεναγηθεί πάνω από 60.000 μαθητές, περιβαλλοντικές ομάδες, σύλλογοι και άτομα κάθε ηλικίας, αποκομίζοντας βασικές γνώσεις για τον κόσμο των φυτών.
Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης εγκαινιάστηκε στις 4 Ιουνίου του 2002 επί Δημαρχίας Σπύρου Μπαρούτα. Η δημιουργία του είχε ξεκινήσει από το 1996. Σχεδιάστηκε από τη γεωπόνο Χατζηαθανασιάδου Αθηνά και τον αρχιτέκτονα Γιάννη Μήρτσιο και υλοποιήθηκε από το τμήμα πρασίνου και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Σταυρούπολης και συνεχίζει να συντηρείται αποκλειστικά από πόρους του Δήμου Παύλου Μελά.
Καταλαμβάνει ένα χώρο πέντε στρεμμάτων στην περιοχή Άνω Ηλιούπολης του Δήμου Σταυρούπολης και περικλείεται από τις οδούς Κ. Κωνσταντινίδη – Ολύμπου – Περικλέους. Φιλοξενεί 1.000 είδη χαρακτηριστικά της ελληνικής χλωρίδας, αυτοφυή και ξενικά. Η συνολική περιοχή έκτασης 27 στρεμμάτων ήταν παλιά το ρέμα Περικλέους, παραπόταμος του Δενδροποτάμου και μετατράπηκε σε άξονα πρασίνου. Εκεί κατασκευάστηκαν παιδικές χαρές, γήπεδα, αναψυκτήριο, αμφιθέατρο που αποτελούν συμπληρωματικούς χώρους του Βοτανικού κήπου.
ΔΕΙΤΕ το ΑΦΙΕΡΩΜΑ της Parallaxi στον Βοτανικό Κήπο Σταυρούπολης ΕΔΩ
*Για πολιτικό γάμο στον Βοτανικό Κήπο, στο δήμο Παύλου Μελά: 2313 302987 ή 863 | Περισσότερα ΕΔΩ
-Στο Δήμο Θεσσαλονίκης
Η Βίλα Μπιάνκα, ή αλλιώς Κάζα Μπιάνκα, εκεί όπου στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, είναι ένα από τα ομορφότερα αρχοντικά της Θεσσαλονίκης και ο αύλειος χώρος της μπορεί να γίνει το ιδανικό σκηνικό για τον πολιτικό γάμο ενός ζευγαριού. Σύμφωνα με το αρμόδιο τμήμα του δήμου Θεσσαλονίκης, το συγκεκριμένο μέρος είναι ο μόνος ανοιχτός υπαίθριος τόπος που μπορεί να τελεστεί γάμος μακριά από τις κλειστές αίθουσες του Δημαρχείου.
Η Βίλα Μπιάνκα είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής στην Θεσσαλονίκη. Συγκεντρώνει στοιχεία από πολλά αρχιτεκτονικά ρεύματα, ενώ ξεχωρίζει για τους όμορφους εξώστες και ανοιχτούς χώρους της. Κυριαρχείται από Μπαρόκ, Αρτ Νουβώ (Art Nouveau) και Αναγεννησιακά στοιχεία ενώ η έλλειψη συμμετρίας στην κάτοψη της προσδίδει μια πολύ ιδιαίτερη, ξεχωριστή εμφάνιση.
Το οικόπεδο όπου χτίστηκε το υπέροχο αυτό κτίσμα της Ανατολικής περιοχής των Εξοχών αγοράστηκε το 1911 από τον πλούσιο επιχειρηματία Dino Fernandez – Diaz, Ιταλό υπήκοο και μέλος της εβραϊκής κοινότητας της πόλης. Σε αυτό το οικόπεδο κτίστηκε το 1912 η γνωστή εξοχική έπαυλη σε σχέδια του αρχιτέκτονα Piero Arrigoni, στην οποία ο ιδιοκτήτης έδωσε το όνομα της αγαπημένης του συζύγου Bianca Meyer.
Με την Bianca ο Dino απέκτησε τρία παιδιά την Aline, τη Nina και τον Pierre και φαίνεται πως έζησαν πολύ όμορφες εποχές στο αρχοντικό. Διοργάνωναν λαμπρές εκδηλώσεις με καλεσμένους διακεκριμένους Θεσσαλονικείς όπου ανάμεσά τους ήταν συχνά και ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά και ο βασιλιάς Γεώργιος Α’.
Όμως αυτό που σημάδεψε το αρχοντικό και το συνέδεσε με την ιστορία της πόλης, ήταν η ρομαντική ιστορία της όμορφης Aline και του ανθυπολοχαγού του ελληνικού στρατού Σπύρου Αλιμπέρτη αμέσως μετά την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Μια μέρα ο Αλιμπέρτης γνώρισε στο βαγόνι ενός τραμ την Aline κι έτσι ερωτεύτηκαν παρά το ότι οι ερωτικοί δεσμοί μεταξύ Χριστιανών και Εβραίων δεν γίνονταν αποδεκτοί από τους Εβραίους της πόλης.
Πολλοί ήταν οι Εβραίοι που προσπάθησαν να μεταπείσουν την Aline αλλά αυτή ήταν αμετάπειστη. Οι πόρτες του αρχοντικού έκλεισαν για τον Αλιμπέρτη κι έτσι ο ίδιος αναγκάστηκε να κλέψει εκουσίως την αγαπημένη του μετά από ένα γράμμα που του έστειλε, γράφοντάς του πως μακριά του νιώθει θλίψη και πίκρα. Στη συνέχεια ο Αλιμπέρτης και η Aline παντρεύτηκαν σε Καθολική εκκλησία της Αθήνας και εγκαταστάθηκαν εκεί. Μετά από συγκατάθεση του Fernandez επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη όπου το βαρύ κλίμα τους ανάγκασε να φύγουν για το Παρίσι.
Στο μεταξύ το 1934 η Bianca πέθανε και το 1943 εκτελούνται από τους Γερμανούς μαζί με άλλους Εβραίους ο Fernandez και ο γιος του στη Βόρεια Ιταλία όπου είχαν καταφύγει για να σωθούν από τις διώξεις των Εβραίων της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί. Ακόμα η «Κάζα Μπιάνκα» επιτάχθηκε από τους κατακτητές και ο επάνω όροφος χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του Ιταλού προξένου. Όταν μετά τον πόλεμο ο Αλιμπέρτης και η Aline επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη βρήκαν το κτίσμα σε άθλια κατάσταση και αναγκάστηκαν να μείνουν στο ισόγειο που είχε υποστεί τις λιγότερες ζημιές. Το ζευγάρι, που με τον έρωτά του σημάδεψε μία ολόκληρη περίοδο της σύγχρονης Θεσσαλονίκης, έφυγε από τη ζωή το 1960.
ΔΕΙΤΕ το αφιέρωμα της Parallaxi στην ιστορία της Βίλα Μπιάνκα ΕΔΩ
*Θεμιστοκλή Σοφούλη 3 | Για πολιτικούς γάμους τηλεφωνήστε στα κεντρικά του δήμου Θεσσαλονίκης ώστε να σας συνδέσουν με το αρμόδιο τμήμα 231331-7777