Τελικά επιτρέπονται ποδήλατα και πατίνια στο μετρό της Θεσσαλονίκης;
Ποια η επίσημη ενημέρωση της THEMA
Το μετρό Θεσσαλονίκης είναι επιτέλους πραγματικότητα και πολλοί είναι οι επιβάτες που προσπαθούν να βρουν γρήγορους τρόπους για να φτάνουν στον πλησιέστερο σταθμό. Εκτός από τα λεωφορεία, υπάρχει και η εναλλακτική των ποδηλάτων ή των ηλεκτρικών πατινιών. Όμως, ποια από αυτά επιτρέπονται στο μετρό;
Μετρό και ηλεκτρικά ποδήλατα-ηλεκτρικά πατίνια
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του μετρό, την οποία και επιβεβαιώσαμε σε τηλεφωνική μας επικοινωνία με τη THEMA, στους συρμούς επιτρέπεται μόνο η μεταφορά συμβατικών ποδηλάτων. Συνεπώς, τα ηλεκτρικά ποδήλατα και τα ηλεκτρικά πατίνια δεν επιτρέπονται.
Ενδεχομένβς, αυτό συμβαίνει για λόγους ασφαλείας. Δεδομένου ότι τα ηλεκτροκίνητα οχήματα μπορούν εύκολα να αναπτύξουν ταχύτητα, ίσως η εταιρεία λειτουργίας να θέλει να αποφύγει τυχόν ανεύθυνους που θα δοκιμάσουν να κάνουν… βόλτες μέσα στους σταθμούς.
Μία άλλη υπόθεση που μπορεί να κάνει κανείς είναι ότι τα ηλεκτρικά οχήματα δεν προβλέπονται από τη νομοθεία. Συγκεκριμένα, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των επιβατών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθορίζονται από την κρατική Απόφαση Α27733/2213 (ΦΕΚ 1181/2015). Αυτή κάνει λόγο για μεταφορά μόνο σπαστών ποδηλάτων σε λεωφορεία και «συμβατικών ποδηλατών» σε συρμούς μετρό, Ηλεκτρικού και τραμ.
Προφανώς, το 2015 η ηλεκτροκίνηση ήταν πολύ λιγότερο διαδεδομένη και δεν υπήρχε σχετική ανάγκη. Όμως, σχεδόν 10 χρόνια αργότερα, η πραγματικότητα είναι τελείως άλλη. Αυτή η απόφαση αφήνει εκτός μεγάλη μερίδα χρηστών και είναι απαραίτητο να επανεξεταστεί στο μέλλον, ακόμα και σε κυβερνητικό επίπεδο, αν πρέπει να τροποποιηθεί η νομοθεσία.
Πώς πρέπει να μεταφέρονται τα ποδήλατα
Σύμφωνα με τη THEMA, οι οδηγίες για τη μεταφορά των συμβατικών ποδηλάτων στο μετρό είναι οι εξής:
- Η μεταφορά ποδηλάτου επιτρέπεται με ευθύνη του επιβάτη και κατά την κρίση του εντεταλμένου Προσωπικού της THEMA, ανάλογα με τις συνθήκες πληρότητας του συρμού και την ασφάλεια των επιβατών.
- Επιτρέπονται μέχρι 2 συμβατικά ποδήλατα ανά συρμό και η είσοδός τους γίνεται από την τελευταία θύρα.
- Οι κάτοχοι των μεταφερόμενων ποδηλάτων κυκλοφορούν πεζοί στους σταθμούς.
- Επιτρέπεται η χρήση μόνο των ανελκυστήρων, ενώ απαγορεύεται η χρήση των κυλιόμενων κλιμάκων.
- Οι κάτοχοι των μεταφερόμενων ποδηλάτων βρίσκονται κοντά στο ποδήλατό τους και μεριμνούν για τη μη πρόκληση τραυματισμού ή όχλησης άλλων επιβατών.
- Οι κάτοχοι των μεταφερόμενων ποδηλάτων τα τοποθετούν στους ελεύθερους χώρους των συρμών, εκτός των διαδρόμων και των σημείων εισόδου/εξόδου των επιβατών, ώστε να μην διακυβεύεται η ασφαλής μετακίνηση των υπόλοιπων επιβατών.
- Στο τελευταίο βαγόνι κάθε συρμού υπάρχει ειδική θέση για την μεταφορά οχημάτων που εξυπηρετεί κατά προτεραιότητα τους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, τους συνοδούς παιδικών καροτσιών και τους χρήστες ποδηλάτων (περισσότερες πληροφορίες στην ενότητα «Ειδικές Θέσεις στον Συρμό»).
- Οι κάτοχοι των μεταφερόμενων ποδηλάτων δίνουν προτεραιότητα σε άτομα με αναπηρία και σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα, σε ηλικιωμένους και γενικά σε άτομα που έχουν ανάγκη ιδιαίτερης προσοχής και δεν παρεμποδίζουν την πρόσβαση αυτών στους σταθμούς και στους συρμούς.
- Η μεταφορά ηλεκτρικών ποδηλάτων δεν επιτρέπεται.
ΔΕΝ επιτρέπεται η μεταφορά συμβατικών ποδηλάτων:
- Κατά τις ημέρες και ώρες διεξαγωγής αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων κοντά στους σταθμούς του Μετρό
- Σε περιπτώσεις μεγάλης επιβατικής κίνησης και πληρότητας των συρμών
- Σε περιπτώσεις που το Προσωπικό της THEMA κρίνει ότι οι συνθήκες εντός του συρμού δεν επιτρέπουν την επιβίβαση ενός επιβάτη με συμβατικό ποδήλατο.
Σας ευχαριστούμε που συμβάλλετε στη διασφάλιση μιας ευχάριστης και ασφαλούς διαδρομής για όλους!