που-πάει-αυτή-η-πόλη-μια-δημόσια-συζήτη-1114468

Αρχιτεκτονικη

Που πάει αυτή η πόλη; Μια δημόσια συζήτηση για το σήμερα και το αύριο της Θεσσαλονίκης

Μια σειρά από δράσεις της parallaxi, που θα ανοίξουν το δημόσιο διάλογο στην πόλη για μια σειρά καίρια ζητήματα της Θεσσαλονίκης, το παρόν και το μέλλον της πόλης.

Parallaxi
Parallaxi

Η parallaxi το παλαιότερο σε κυκλοφορία free press της Ελλάδας, που συμπληρώνει φέτος 35 χρόνια κυκλοφορίας, ξεκινά το 2024, μια σειρά από δράσεις που θα ανοίξουν το δημόσιο διάλογο στην πόλη για μια σειρά καίρια ζητήματα της Θεσσαλονίκης, στη ζωή και τον πολιτισμό, στο παρόν και το μέλλον της πόλης.

Έχοντας ανοίξει τη συζήτηση εδώ και 14 χρόνια, με τη δράση μας ”Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς” φέτος επικεντρώνουμε δυνατά σε μια σειρά από θεματικές που αφορούν τις ζωές μας και οφείλουμε να συζητήσουμε δημόσια.

Η εικόνα της πόλης, οι ραγδαίες μεταβολές στο ιστορικό της κέντρο, οι μεταμορφώσεις ολόκληρων περιοχών σε τουριστικής χρήσης τόπους, η επικράτηση της εστίασης ως βασική μορφή επένδυσης, οι νέες τουριστικές μονάδες που επελαύνουν, η φυγή στα προάστια, οι νέες χρήσεις ανοίκιαστων καταστημάτων, η κρίση στέγης, τα φιλόδοξα project που έρχονται αποτελούν υλικό για την πρώτη από αυτές τις συζητήσεις.

Που πάει η Θεσσαλονίκη σήμερα;

H Θεσσαλονίκη μπροστά στο μέλλον της

Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, μια συζήτηση, με ελεύθερη είσοσο, δομημένη σε τρία μέρη.

Στο πρώτο μέρος 4 διακεκριμένοι αρχιτέκτονες της Θεσσαλονίκης συνομιλούν επί σκηνής με το Γιώργο Τούλα για το αρχιτεκτονικό παρελθόν της πόλης από το 50 και μετά, τα λάθη, τις παραλείψεις, τις χαμένες ευκαιρίες.

Τάσος Κωτσιόπουλος, Πέτρος Μακρίδης, Μόρφω Παπανικολάου και Βανέσα Τσακαλίδου, επίλεκτα μέλη της αρχιτεκτονικής και πανεπιστημιακής κοινότητας σε μια de profundis κουβέντα για όσα έγιναν σε αυτή την πόλη.

Έναρξη πάνελ: 2:30 μ.μ.

Θεσσαλονίκη: μία πόλη εκτός θέματος;

Κοιτώντας πίσω από τα κτίρια. Για ποιον/α είναι η Θεσσαλονίκη σήμερα, για ποιον/α μπορεί να είναι η Θεσσαλονίκη στο μέλλον ένας τόπος για να έχει ποιότητα ζωής, ευκαιρίες απασχόλησης και προοπτικές προσωπικής εξέλιξης; Μία πολυσυλλεκτική καταγραφή των μεγαλύτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η πόλη σήμερα και των προτεραιοτήτων που θα έπρεπε να θέσει για το μέλλον, προκειμένου να αντιστρέψει τις τάσεις φυγής ή μη αξιοποίησης του δυναμικού της.

Πώς συνυπάρχουν οι διαφορετικές κοινότητες στη Θεσσαλονίκη; Τι σημαίνει η υποβάθμιση των δημόσιων και ιδιαίτερα των πράσινων χώρων για το σήμερα και το αύριο της πόλης; Μία ανοιχτή συζήτηση περί αναγκών, αρμοδιοτήτων και αλλαγών που σπανίως βρίσκουν θέση στο δημόσιο διάλογο.

Στο δεύτερο μέρος ο δημοσιογράφος και διευθυντής στην Ελλάδα του Ιδρύματος Heinrich Boll, Μιχάλης Γουδής, συζητά με

· Σοφία Χριστοφορίδου, Δημοσιογράφος, εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & InsideStory · Εύη Αθανασίου, Καθηγήτρια, Τομέας Πολεοδομίας Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ · Βασιλική Καρτσιακλή, Πιστοποιημένη Ξεναγός (ΑΠΘ) και ιδρυτικό μέλος της πολιτιστικής εταιρείας dot2dot · Βίκτωρ Μπενουζίλιο, Ηθοποιός Τη συζήτηση πυροδοτεί μία αφήγηση της συγγραφέως Σοφίας Νικολαΐδου

Έναρξη: 4 μμ

Διάλειμμα για καφέ

Τα φωτεινά παραδείγματα του μέλλοντος

Ο δημοσιογράφος και διευθυντής της parallaxi Χάρης Δημαράς καλεί στη σκηνή την κ. Ιωάννα Ράλλη της Alumill και παρουσιάζει το εξαιρετικό project ArXellence 2 που αφορά στη δυτική είσοδο της πόλης.

Στη συνέχεια, θα μιλήσει ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του ιδρύματος για το Μουσείο Ολοκαυτώματος, Γιάννης Μπουτάρης για το εμβληματικό έργο και ο επίλογος της κουβέντας θα δοθεί με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα του Thess INTEC, Νίκο Ευθυμιάδη, που θα αναφερθεί στο Κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογίας που δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη.

Έναρξη 6 μ.μ.

Το υλικό της ημερίδας θα βιντεοσκοπηθεί από ειδικό συνεργείο και θα φιλοξενηθεί στο youtube και το parallaximag όπως και τα κείμενα με τις παρεμβάσεις ως μια βάση διαλόγου για το μέλλον.

Που πάει αυτή η πόλη Κυριακή 18/2/2024 Ολύμπιον, αίθουσα Παύλος Ζάννας

Στην αίθουσα υπάρχουν 190 συνολικά θέσεις. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας άφιξης. Δεν επιτρέπονται όρθιοι. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα