Η Θεσσαλονίκη αλλιώς

ΒΙΝΤΕΟ: Η δημόσια συζήτηση για τη μεγάλη φυγή των καλλιτεχνών από τη Θεσσαλονίκη

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τις συζητήσεις των καλλιτεχνών το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στον Πολυχώρο Ισλαχανέ

Parallaxi
βιντεο-η-δημόσια-συζήτηση-για-τη-μεγάλ-1139731
Parallaxi

Εικόνες: Ευθύμης Βλάχος – Νίκος Αραμπατζής

Με την επιλογή των καλλιτεχνών να εγκαταλείψουν την Θεσσαλονίκη ή να παραμείνουν στην πόλη και να δημιουργήσουν, ασχολήθηκε η πρόσφατη πρωτοβουλία της Parallaxi με αφορμή τα 35 χρόνια ζωής της, στον σημαντικό Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και ευκαιρία για να έρθει το κοινό της Θεσσαλονίκης και να ακούσει εκλεκτούς καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών, προσκεκλημένους μας σε δύο πάνελ ώστε να μοιραστούν τις δικές τους απόψεις και εμπειρίες.

Με τίτλο «Αυτοί που μένουν κι αυτοί που φεύγουν», την Τετάρτη 27 Μαρτίου, με οικοδεσπότες στα δύο πανελ τους δημοσιογράφους Γιώργο Σταυρακίδη και Μυρτώ Τούλα, καλλιτέχνες διαφορετικών γενεών απάντησαν σε σημαντικά ερωτήματα, όπως τους λόγους που ένας καλλιτέχνης επιλέγει να φύγει ή να μείνει από τη Θεσσαλονίκη, την ευθύνη του κοινού στις παρακάτω επιλογές, τους λόγους που μετά την καλλιτεχνική «έκρηξη» της δεκαετίας του ’80 στη Θεσσαλονίκη, την πορεία της πόλης σε αυτόν τον τομέα που είναι φθίνουσα, την έλλειψη χώρων για παραστάσεις και μουσικές συναυλίες, όσο και χώρων για πρόβες και πολλά άλλα θέματα, που απασχολούν τους καλλιτέχνες της πόλης, αλλά ίσως – όπως βγήκε ως συμπέρασμα τελικά από τις δύο συζητήσεις – και όλων των καλλιτεχνών της χώρας που αντιμετωπίζουν σχεδόν παρόμοια θέματα.

Φωτογραφία: Νίκος Αραμπατζής

Με τον χώρο του Ισλαχανέ να γεμίζει ασφυκτικά από το κοινό, που κάθισε μέχρι και στο πάτωμα, αλλά στάθηκε και όρθιο για δύο και πλέον ώρες, η πρωτοβουλία της Parallaxi και του Θεσσαλονίκη Αλλιώς να ανοίξει το ζήτημα των καλλιτεχνών στην Θεσσαλονίκη, έδειξε πως αφορά πολλούς περισσότερους από όσους νομίζαμε.

Στο πρώτο πάνελ, με συντονιστή τον αρχισυντάκτη της Parallaxi Γιώργο Σταυρακίδη, ο μουσικός Δημήτρης Μυστακίδης, η ηθοποιός Κλειώ Δανάη Οθωναίου, ο σκηνοθέτης Χάρης Πεχλιβανίδης, η σκηνοθέτις Γλυκερία Καλαϊτζή και ο συνθέτης Γιώργος Κωστογιώργης συζήτησαν για τους λόγους και τους τρόπους που άλλαξε η πόλη στο πέρασμα των χρόνων και τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να επέλθει η «άνοιξη» και πάλι στην καλλιτεχνική δημιουργία της Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ξεκίνησε λίγο μετά τις 20.00, προβλήθηκαν βίντεο των Γιάννη Αγγελάκα, Γιώργου Παπαγεωργίου και Φώτη Σιώτα με τις δικές τους εμπειρίες και απόψεις.

Δείτε το βίντεο ολόκληρης της πρώτης συζήτησης

Στο δεύτερο πανελ, με συντονίστρια την δημοσιογράφο Μυρτώ Τούλα, ο ηθοποιός Χρήστος Διαμαντούδης, ο dj Γιάννης Πατελιώτης, η χορογράφος Σοφία Λαζοπούλου και ο φοιτητής της δραματικής του ΚΘΒΕ Γιώργος Κωνσταντινίδης συζήτησαν για τα θέματα που απασχολούν, κυρίως, τους νέους καλλιτέχνες, την έλλειψη χώρων καθώς και το μεγάλο ζήτημα των χρηματοδοτήσεων και των παραγωγών που λείπουν από τη Θεσσαλονίκη. Με βίντεο, υπήρξε παρέμβαση του μουσικού Χρήστου Παπαδόπουλου.

Φωτογραφία: Νίκος Αραμπατζής

Δείτε το βίντεο ολόκληρης της δεύτερης συζήτησης

Η διάρκεια της διοργάνωσης κράτησε κάτι παραπάνω από δύο ώρες, δίνοντας όλοι μία υπόσχεση πως πρόκειται για ένα ζήτημα που πρέπει και πάλι να συζητήσουμε στο μέλλον. Κάτι που ζήτησε έντονα άλλωστε και το κοινό της εκδήλωσης που στο τέλος έδειξε την ικανοποίηση του από όσα συζητήθηκαν.

Φωτογραφία: Νίκος Αραμπατζής

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα