Τώρα έχεις την ευκαιρία να προτείνεις όλα όσα θα έκανες αν ήσουν δήμαρχος

Thessaloniki Youth Resilience Challenge: Αν θέλεις να έχεις άποψη για το τι συμβαίνει στην πόλη σου τότε δεν πρέπει να χάσεις αυτή την πρόκληση.

Parallaxi
τώρα-έχεις-την-ευκαιρία-να-προτείνεις-168187
Parallaxi

Αν είσαι νέος και ανήκεις στην κατηγορία των ενεργών πολιτών που θέλουν να έχουν ουσιαστική άποψη και στάση για όσα συμβαίνουν στην πόλη ή επιθυμούν να μοιράζονται τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις τους αλλά και να προτείνουν λύσεις, τότε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων” σου δημιουργεί την απόλυτη ευκαιρία για να ακουστεί η φωνή σου.

Θεσσαλονίκη ανθεκτική πόληΟ Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Thessaloniki Youth Resilience Challenge και συγκεκριμένα το γραφείο ανθεκτικότητας του δήμου, εκπονεί ένα σχέδιο ώστε η πόλη να χαρακτηριστεί «ανθεκτική».

Ως «ανθεκτική» ορίζεται η πόλη που μπορεί να αντεπεξέλθει σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, ενώ παράλληλα προσφέρει τη βέλτιστη δυνατή ποιότητα ζωής καθημερινά στους πολίτες της.

Από την πλευρά του το Thessaloniki Youth Resilience Challenge, ο φορέας «Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων» προκαλεί να συμμετάσχουν ενεργά όλοι όσοι επιθυμούν, στην εκπόνηση του σχεδίου ανθεκτικότητας του δήμου. Ο τρόπος απλός, μέσω εργαστηρίων και συναντήσεων κατά τη διάρκεια των οποίων οι Θεσσαλονικείς θα έχουν την δυνατότητα να μοιραστούν τις ιδέες τους, να γνωρίσουν άτομα που λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις, να δουν τις προτάσεις τους να υλοποιούνται και να νιώσουν «ενεργοί πολίτες».

Η ζωή στην πόλη δεν είναι εύκολη και αυτό είναι κάτι με το οποίο ερχόμαστε αντιμέτωποι όλοι όσοι συχνά διατυπώνουμε το «Αν εγώ ήμουν δήμαρχος, θα έκανα αυτό διαφορετικά».

Αυτό ακριβώς είναι που προσπαθεί να κάνει πράξη και το συγκεκριμένο πλάνο. Να δώσει ουσιαστικά την ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργά οι πολίτες στο διάλογο, να δουν τις ιδέες τους να γίνονται πράξη και να εντάσσονται στο σχέδιο ανθεκτικότητας που εκπονείται.

Όσοι δέχονται την πρόκληση, πρέπει να παρευρεθούν τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου και θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εργαστήριο ιδεών. Μπορούν να συμπληρώσουν την αίτηση που θα βρουν εδώ.

Το πρόγραμμα του Thessaloniki Youth Resilience Challenge αποτελεί την ιδανική ευκαιρία κυρίως για τους νέους της πόλης. Όπως εξηγεί η οργάνωση, μέσω αυτού του δομημένου διαλόγου, δίνεται η ευκαιρία σε νέους να αναμειχθούν ενεργά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για το σχεδιασμό της Θεσσαλονίκης ως ανθεκτικής πόλης με τα χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν. Δίνεται επίσης έμφαση έτσι ώστε να διασφαλιστεί η εκπροσώπηση των νέων με παράλληλη ενδυνάμωση του ρόλου τους και της ανάληψης ευθυνών από αυτούς.

Αυτό που τονίζει το Thessaloniki  Youth  Resilience  Challenge, είναι πως όλη η διαδικασία είναι ανοιχτή και σε άλλους φορείς της κοινωνίας των πολιτών αλλά και οργανώσεις νεολαίας. Όπως επισήμως περιγράφεται, η Θεσσαλονίκη είναι πόλη με νεανικό χαρακτήρα και ως τέτοια θα πρέπει να δώσει έμφαση και να προωθήσει περαιτέρω την ιδέα αυτή.

Ποιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα στοχεύει:

  • να εγκαθιδρύσει μία διαδικασία δομημένου διαλόγου σχετικά με τη Θεσσαλονίκη ως ανθεκτική πόλη και να διασφαλίσει τη συμβουλευτική συμμετοχή των νέων στο πρόγραμμα
  • να φέρει σε επαφή οργανώσεις νεολαίας με τις τοπικές αρχές της πόλης στοχεύοντας στην προώθηση του διαλόγου και την ενεργό συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων μέσω μίας ανοιχτής διαδικασίας
  • να θέσει τα θεμέλια για μακράς διάρκειας συνεργασία και διάλογο μεταξύ της πόλης και των νέων αναφορικά με τις προκλήσεις που η πόλη αντιμετωπίζει στο αστικό της περιβάλλον με συνέπεια να λαμβάνονται υπ’ όψιν και να ενσωματώνονται οι απόψεις των νέων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων
  • να προωθήσει τη Θεσσαλονίκη ως «ανθεκτική πόλη» και με τις ευκαιρίες που παρέχονται από το πρόγραμμα να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων που ζουν σε αυτήν.

Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν συνολικά 255 συμμετέχοντες. Ωστόσο θα υπάρχει ένας αριθμός φιλοξενουμένων στα διάφορα στάδια του προγράμματος, οι οποίοι θα κληθούν να παρουσιαστούν για να εκφράσουν τις απόψεις τους πάνω σε διάφορες θεματικές, να δημιουργήσουν εργαστήρια σχετιζόμενα με το θέμα, να ακούσουν τα αποτελέσματα του προγράμματος με τους συμμετέχοντες και να συζητήσουν μαζί τους.

Οι τομείς ενδιαφέροντος του προγράμματος είναι έξι και ορίζονται στις εξής θεματικές:

  • Απαρχαιωμένες υποδομές – πως αυτό επηρεάζει την ποιότητα ζωής των νέων
  • Περίπτωση σεισμού – πως μπορούν οι οργανώσεις νεολαίας να βελτιώσουν την ικανότητα της πόλης για γρήγορη αντίδραση και σωτηρία ζωών
  • Οικονομικές μεταβολές – ενίσχυση ευκαιριών των νέων ως προς το «επιχειρείν»
  • Υψηλοί δείκτες ανεργίας – δημιουργία περισσοτέρων θέσεων εργασίας για τους νέους
  • Πρόσφυγες – ο ρόλος των οργανώσεων νεολαίας στην υποδοχή και οι προσπάθειες ενσωμάτωσης των προσφυγικών ροών
  • Πολιτικές αναταραχές – κοινωνικός διάλογος και ο ρόλος των οργανώσεων νεολαίας

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ Νεολαία, το οποίο συντονίζεται από την εθνική μονάδα Ινστιτούτο Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και υποστηρίζεται από το γραφείο ανθεκτικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Αναλυτικά το πρόγραμμα των εργαστηρίων και τα βήματα μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

*Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017, (17.00-20.00), Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (Βασ. Γεωργίου Α1)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι μεταμορφώσεις μιας πόλης

Artecitya: Δημιουργούμε τις πόλεις στις οποίες ζούμε

Η Θεσσαλονίκη στις 100 «ανθεκτικές» πόλεις του κόσμου!

Green 45: Τα δίδυμα που θα αλλάξουν την όψη της Βασιλέως Ηρακλείου

Mία πόλη, δέκα (+1) εθελοντικές ομάδες

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα