Θεσσαλονίκη: Φοιτητική παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο

Ζήτησαν την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Parallaxi
θεσσαλονίκη-φοιτητική-παρέμβαση-στο-898640
Parallaxi

Με παρέμαβση τους στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, φοιτητές ζήτησαν την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας από το βήμα του Δ.Σ. η Σαβίνα Κουρίζη, μέλος φοιτητικού συλλόγου Ιστορικό – Αρχαιολογικό, περιέγραψε την κατάσταση των τελευταίων μηνών μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο και απεύθυνε έκκληση να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις. 

Η εκπρόσωπος των φοιτητικών συλλόγων έκανε αναφορά στα πρόσφατα επεισόδια με συλλήψεις φοιτητών εντός του πανεπιστημιακού χώρου καθώς και στο βράδυ της συναυλίας με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Έξω από το δημαρχείο την ώρα της παρέμβασης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν συγκεντρωμένοι φοιτητές, οι οποίοι κρατούσαν πανό ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία.

«Δεν γίνεται τα παιδιά μας να πηγαίνουν να σπουδάσουν και να κινδυνεύουν να σπάσουν τα κόκαλά τους από τα γκλοπ των αστυνομικών δυνάμεων. Οφείλει το Δ.Σ. να πάρει θέση και να ζητήσει την απομάκρυνση έως ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση και να βρούμε λύσεις», τόνισε από την πλευρά της η δημοτική σύμβουλος επικεφαλής της παράταξης «Πόλη Ανάποδα» Λουκία Αργυριάδου. «Το πανεπιστήμιο διέρχεται μια τεράστια κρίση και παρακμή. Η απόφαση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει κατασταλτικά δια της πανεπιστημιακής αστυνομίας και όχι πολιτικά έκανε τα πράγματα χειρότερα, δεν τα έκανε καλύτερα. Οι συγκρούσεις που εξελίσσονται και πρέπει να καταγγελθούν, ουσιαστικά εντείνει την παρακμή του πανεπιστημίου», σημείωσε ο Γιώργος Ρακκάς.

Για προσπάθεια απαξίωσης της πανεπιστημιακής ζωής και αστυνομοκρατούμενο πανεπιστήμιο έκανε λόγο ο Μιχάλης Τρεμόπουλος από την Οικολογία Αλληλεγγύη.

Η Ρία Καλφακάκου από την παράταξη Θεσσαλονίκη Μαζί» μίλησε για την «αναίτια επίθεση της αστυνομίας σε μια συναυλία όπου ο κόσμος πήγε να ακούσει έναν καλλιτέχνη και στον χώρο έριξαν χημικά. Οφείλουμε αυτό το περιστατικό να το καταδικάσουμε, αυτόν τον τρόπο καταστολής που έχει επιλέξει η κυβέρνηση».

«Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν είναι καλή ιδέα, νομιμοποιεί την παρουσία της Αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια», σημείωσε ο Σπύρος Βούγιας επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη».

Αντίθετος σε οποιαδήποτε επέμβαση καταστολής, ειδικώς των κρατικών δυνάμεως όταν αυτή είναι απρόκλητη, δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Μάκης Κυριζίδης. Πρότεινε να ακουστούν όλες οι πλευρές για το θέμα και των τριών πανεπιστημίων και των υπολοίπων φοιτητικών παρατάξεων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα