Θεσσαλονίκη: Γαλοπούλα με το… κομμάτι για να βγει πιο φτηνό το εορταστικό τραπέζι

Τι τιμές «παίζουν» στην αγορά σε κρέατα, κουραμπιέδες, μελομακάρονα - Οι νέες τάσεις και η συμπεριφορά των καταναλωτών μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
θεσσαλονίκη-γαλοπούλα-με-το-κομμάτι-1257394
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Υποτονική -για την ώρα- η κίνηση στο Καπάνι, μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, με τους Θεσσαλονικείς να φαίνεται ότι θα σπεύσουν το σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα για τα απαραίτητα εδέσματα για το εορταστικό τραπέζι.

Βέβαια όπως σημειώνουν οι καταστηματάρχες, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν φροντίσει ήδη να κάνουν τις παραγγελίες τους για να αποφύγουν τις ουρές των επόμενων ημερών, ενώ δεν λείπουν και αυτοί οι οποίοι αγοράζουν από τώρα κρέατα επειδή… φοβούνται ότι οι τιμές θα αυξηθούν.

Πάντως, αυτό που παρατηρούν οι επαγγελματίες είναι ότι και φέτος οι καταναλωτές είναι φειδωλοί στις αγορές τους και περιορίζονται στα απαραίτητα.

Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε και οι ίδιοι φροντίζουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα καθώς ακόμα και οι παραδοσιακές γαλοπούλες πωλούνται πλέον σε… κομμάτια για να βγουν πιο οικονομικά.

Εμείς κάναμε λοιπόν μία βόλτα στο Καπάνι το πρωί της Τετάρτης, ενώ παράλληλα απευθυνθήκαμε και σε κρεοπωλεία στο κέντρο, αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης για να καταγράψουμε τις τάσεις στις τιμές των κρεάτων λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα.

Όμως είπαμε να το πάμε και ένα βήμα παρακάτω, καθώς πέρα από την (κλασική) σύγκριση με τις αντίστοιχες στιγμές των περσινών εορτών, είπαμε να κάνουμε ένα… ταξίδι στο 2004, 20 χρόνια πριν, να δούμε τι πληρώναμε τότε σε μια «χρυσή» χρονιά για τη χώρα, που έννοιες όπως οικονομική, ενεργειακή κρίση κ.α ήταν έννοιες άγνωστες για τη μεγαλύτερη πλειοψηφία του πληθυσμού.

Οι φετινές τιμές των κρεάτων

Από τη βόλτα μας στο Καπάνι, αλλά και σε κρεοπωλεία στην πόλη καταγράψαμε τις παρακάτω τιμές.

Αρνί και κατσίκι πωλούνται περίπου στα 11 με 11,5 ευρώ το κιλό.

Λουκάνικα δεν ξεπερνούν τα 5 ευρώ.

Ο κιμάς κυμαίνεται με «ταβάνι» τα 7 ευρώ.

Κοπανάκια και μπούτια γαλοπούλας μπορούν να βρουν οι καταναλωτές μέχρι τα 6 ευρώ.

Εξοχικό χοιρινό ή κοτόπουλο στα 7,5 ευρώ.

Γαλοπούλα (ολόκληρη) στα 14 ευρώ.

Eurokinissi

Οι τιμές πέρσι

Σε αντίστοιχη βόλτα μας τον περσινό Δεκέμβριο είχαμε σημειώσει τις εξής τιμές:

Κατσίκι και αρνί στα 10 ευρώ.

Μοσχάρι χωρίς κόκκαλο στα 9,8 ευρώ το κιλό.

Κότσι στα 4,5 ευρώ το κιλό.

Μπριζόλες 5,80 ευρώ

Λουκάνικα 6 ευρώ

Πανσέτες 7,5 ευρώ

Κιμάς 5 ευρώ

Φιλέτο κοτόπουλο 7 ευρώ

Η εικόνα από τα σούπερ μάρκετ

Αυξομειώσεις παρουσιάζουν οι τιμές σε διάφορα κρέατα και σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη σύγκριση της περσινής με της φετινής χρονιάς.

Το αρνί και το κατσίκι είναι αυξημένα κατά 0,40-0,50 λεπτά σε σχέση με πέρσι. Δεν λείπουν βέβαια και οι περιπτώσεις όπου οι τιμές είναι αυξημένες ακόμη και κατά 2 ευρώ φέτος.

Υπάρχουν βέβαια και σούπερ μάρκετ που είτε κρατούν τις τιμές στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρσι, είτε τις έχουν μειώσει κατά 0,50-0,60 λεπτά.

Χοντρικά οι τιμές στο αρνί κυμαίνονται από 9,80 έως 11,50 ευρώ ανάλογα με την αλυσίδα, ενώ για το κατσίκι από 10,75 έως 12,75 ευρώ το κιλό.

Eurokinissi

Τιμές σε ενέργεια και πρώτες ύλες ζορίζουν τους αρτοζαχαροπλάστες

Πρωταγωνιστές των χριστουγεννιάτικων τραπεζιών είναι φυσικά και τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες.

Όπως σημειώνουν οι αρτοζαχαροπλάστες, για μια ακόμη χρονιά αντιμετωπίζουν σοβαρές πιέσεις όσον αφορά τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας που καλούνται να πληρώσουν, αλλά και φυσικά στις πρώτες ύλες.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη τα μελομακάρονα ξεκινούν από 13 ευρώ το κιλό και φτάνουν έως τα 17.

Αυτό βέβαια εξαρτάται από το είδος μελομακάρονου που θα αγοράσει κάποιος, το brand name του ζαχαροπλαστείου, ακόμη και το σημείο στο οποίο βρίσκεται αυτό.

Στις βιτρίνες καταστημάτων θα βρει κανείς πέρα από τα παραδοσιακά, μελομακάρονα με φράουλα, σοκολάτα, κάστανο ακόμα και με… dubai σοκολάτα που είναι και της… μόδας στα social media, δηλαδή φιστίκι, κανταΐφι, σοκολάτα και από πάνω κρέμα φιστίκι.

Στα 16 με 20 ευρώ το κιλό πωλούνται οι κουραμπιέδες που και αυτοί… παραλλάσσονται, αφού μπορεί κάποιος να βρει και με λευκή ή σοκολάτα γάλακτος, αλλά και με κουβερτούρα.

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες σε ζαχαροπλαστείο της Αθήνας. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Τι πληρώναμε 20 χρόνια πριν

Κάναμε λοιπόν μια αναδρομή στα αντίστοιχα ρεπορτάζ προ 20ετίας.

Τίποτα δεν έχει αλλάξει μέχρι και σήμερα ως προς το «πλασάρισμα» του θέματος.

Κάθε χρόνο οι τιμές είναι πιο «τσιμπημένες» σε σχέση με πέρσι. Κοινώς, κάθε πέρσι και καλύτερα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων εκείνες τις ημέρες, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι το 2004 για μια τετραμελή οικογένεια, το οποίο περιλαμβάνει γαλοπούλα (3 κιλά), αρνί γάλακτος (3 κιλά), τυρί φέτα (1 κιλό) και γραβιέρα (1 κιλό), οπωροκηπευτικά, μελομακάρονα (1 κιλό) και κουραμπιέδες (1 κιλό), κόστιζε 95 έως 106 ευρώ, από 86- 96 ευρώ πέρυσι, δηλαδή περίπου 10% ακριβότερα.

Το ΙΝΚΑ, ωστόσο, εκτιμούσε ότι θα είναι ακριβότερο έως και 20% σε σχέση με το 2003.

Στη Βαρβάκειο Αγορά, η εγχώρια νωπή γαλοπούλα επωλείτο τις τελευταίες ημέρες από 6 έως 7,5 ευρώ το κιλό, ενώ η κατεψυγμένη από 4 έως 5 ευρώ. Οι τιμές στα αρνάκια γάλακτος κυμαίνονταν από 7,5 έως 9 ευρώ το κιλό και στα ερίφια από 8 έως 10 ευρώ το κιλό

Στα συνοικιακά κρεοπωλεία η τιμή της εγχώριας γαλοπούλας έφθανε και τα 8,5 ευρώ το κιλό, ενώ οι τιμές των αμνοεριφίων κυμαίνονταν από 9 έως 11 ευρώ το κιλό.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα