Θεσσαλονίκη: Η γειτονιά όπου «χτυπά η καρδιά» των ερασμιτών και των τουριστών

«Ακτινογραφία» μίας ενδιαφέρουσας γειτονιάς που έχει τη δική της ταυτότητα στην πόλη

Μυρτώ Τούλα
θεσσαλονίκη-η-γειτονιά-όπου-χτυπά-η-κ-1164811
Μυρτώ Τούλα

Οι γειτονιές πάνω από την Εγνατία, έναν από τους πιο ιστορικούς και κεντρικούς δρόμους της πόλης, είναι και οι πιο παρεξηγημένες, είναι εκείνες που μένουν κάτω από τα φώτα της «καρδιάς» του κέντρου και χτυπούν τον παλμό τους ανάλογα με την διάθεση και την ταυτότητα των κατοίκων τους.

Ανέκαθεν, οι φοιτητές της πόλης τις επέλεγαν για τα φθηνά τους ενοίκια και την alternative ζωή τους. Τι συμβαίνει όμως, όταν ένας δρόμος αλλάζει χαρακτήρα και συναντιέται με το παρελθόν και το σήμερα σε κάθε διασταύρωσή του;

Μοιάζει να χωρίζει ένα μεγάλο ποτάμι την Άνω από την Κάτω Ίωνος Δραγούμη. Αισθητικό αλλά και ουσιαστικό ταυτόχρονα. Η Εγνατία. Αν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα σημείο του κέντρου που αξίζει να ερευνήσεις αυτό βρίσκεται βορείως του ποταμιού.

Από την μία πλευρά του δρόμου, διαχρονικά καταστήματα χονδρικής, με κλωστές, υφάσματα, εσώρουχα, παιχνίδια και χάνδρες. Ρουχάδικα που θυμίζουν παλιού τύπου εμπορίου, τότε που η Θεσσαλονίκη ήταν κοσμοπολίτισσα και δεν της έλειπε τίποτα για να ζηλέψει από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στο κομμάτι της Ιωνος Δραγούμη που συναντά την Τσιμισκή, σου δίνει την εντύπωση πως σταμάτησε ο χρόνος, αν όμως περάσεις την Εγνατία η ταυτότητα του δρόμου, αλλάζει ριζικά.

Όσο διασχίζεις την Ιωνος Δραγούμη προς το Διοικητήριο, το μάτι σου πέφτει επάνω σε hostels, oι τιμές τους ξεκινούν από τα 30 ευρώ, στην είσοδο τους άτομα νέα 20-25 ετών, συζητήσεις και τσιγάρο στα χέρια. Η κίνηση όλες τις ώρες της ημέρας παραμένει ίδια. Στην Φιλίππου και στην Ολύμπου μικρά συνοικιακά καφέ με προδιαγραφές εξωτερικού ανοίγουν τις πόρτες τους μετά τις 10 το πρωί, εντός τους θα δεις νέα άτομα με τα laptop τους, εκεί οι τιμές είναι διαφορετικές από όλο το κέντρο, χαμηλές και προσεγμένες.

Φοιτητικά μαγειρεία με παραδοσιακά «μαμαδίσια» φαγητά που γεμίζουν με θαλπωρή τα νεανικά χέρια, μικροί φούρνοι βγάζουν τα αχνιστά κουλούρια Θεσσαλονίκης σε τιμές ευκαιρίας, λίγο πιο δίπλα ένα μπαρμπέρικο που προσφέρει κούρεμα με 8 ευρώ, κοντοστέκεται πλάι σε ένα shisha μαγαζί, ιδιοκτήτες αυτού μετανάστες.

Απέναντι μία από τις πιο παλιές πιτσαρίες της πόλης, πίτσα με χοντρή ζύμη και παρθένα υλικά. Κινέζικα καταστήματα ρούχων και ψιλοπραγμάτων πλαισιώνουν την πιο hipster πολυπολιτισμική γειτονιά της πόλης. Τόπος συνάντησης και κίνησης το πλυσταριό, ένα κατάστημα self service με πλυντήριο και στεγνωτήριο στο οποίο όλη μέρα 5-10 άτομα περιμένουν στην ουρά. Σχεδόν σε κάθε διασταύρωση και ειδικά σε εκείνες με την Φιλίππου και την Ίωνος Δραγούμη υπάρχουν παλαιοπωλεία με δίσκους από 5 ευρώ και βιβλία από τρία.

Σε κάθε πολυκατοικία της Ιωνος Δραγούμη παρατηρείς, κουβούκλια με κλειδιά από airbnb, ελάχιστες ταμπέλες που αναγράφουν “ενοικιάζεται” και μηδαμινές που αναγράφουν “πωλείται”.

Ο Χρήστος Άγριος, μεσίτης στο μεσιτικό Xrhma σκιαγραφεί την γειτονιά όπου βρίσκεται το γραφείο:

“Γενικά η Ίωνος Δραγούμη, έχει πραγματικά αμέτρητα hostel, και ένα από αυτά είναι και το πιο διάσημο στην πόλη, λόγω των χαμηλών τιμών. Παρατηρούμε τα τελευταία περίπου 10 χρόνια, να το επισκέπτονται και να το προτιμούν νέοι άνθρωποι, μένωντας σε αυτό αρκετό καιρό με την λογική του να βρουν κάτι καλύτερο και εντέλει μπορεί να νοικιάσουν ένα κρεβάτι για ένα εξάμηνο. Στα πεζοδρόμια της γειτονιάς πραγματικά, βλέπουμε νέα παιδιά κυρίως από το εξωτερικό.

Τα studio στον δρόμο κυμαίνονται από 350 έως και 400 ευρώ, αν είναι ανακαινισμένα και επιπλωμένα. Οι γκαρσονιέρες ξεκινούν από 400 ευρώ και μπορεί να φτάσουν τα 600 ανάλογα την κατάσταση τους, ενώ τα διάρια ξεκινούν από 550 και αγγίζουν τα 700 ευρώ. Πάνω στον δρόμο ειδικότερα πάνω από την Εγνατία, υπάρχουν πραγματικά άπειρα Airbnb, κάθε οικοδομή μπορεί να μετρά και 5. Λόγω των φοιτητών και των τουριστών, η ζήτηση για τα ακίνητα στην συγκεκριμένη γειτονιά είναι πραγματικά μεγάλη, οι πελάτες προτιμούν σπίτια πλήρως εξοπλισμένα ενώ υπάρχει μέχρι σήμερα ζήτηση από ξένους και νέους ηλικιακά. Τα επενδυτικά ακίνητα υστερούν και οι τιμές τους είναι πολύ υψηλές οπότε η ζήτηση αυτών είναι περιορισμένη.

Μετά την αύξηση της Golgen Visa, οι ξένοι έχουν “εξαφανιστεί” από το κέντρο, έχουν παραμείνει μόνο εκείνοι που αναζητούν να αγοράσουν κάτι για τον εαυτό τους, ή για να το μεταποιήσουν σε airbnb. H Ίωνος Δραγούμη ήταν μία εμπορική γειτονιά από το 1970 μέχρι και τα μέσα του 1990. Πάνω από την Εγνατία είχε, βιοτεχνίες, εμπορικά καταστήματα χονδρικής το χρήμα κινούνταν αρκετά, όχι μόνο σε αυτό το κομμάτι όσο και στην Βενιζέλου, τώρα από αυτά τα καταστήματα, έχουν σωθεί πραγματικά ελάχιστα. Αν γυρίσουμε 10 χρόνια πίσω στις αρχές του 2000 η γειτονιά ήταν έρημη, είχαν κλείσει όλα, ακόμη και τα σπίτια, από το 2012 και μετά ξεκίνησες και πάλι να έχει ζωή κι αυτό συμβαίνει με τον ερχομό των φοιτητών και των erasmus φοιτητών, αυτή την στιγμή υπάρχει τόσο άνοδος στην εξέλιξη της όσο και μεγάλη ζήτηση για ακίνητο στην περιοχή».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα