Θεσσαλονίκη: Μια ακόμα μάχη για το νερό
Tο "Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ" και η κίνηση "SOSτε το Νερό" εξέφρασαν ένα μεγάλο «Όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού με σλόγκαν: «Εμείς για το Νερό συνεχίζουμε»
“Φέτος τον Μάιο συμπληρώνονται 10 χρόνια από το ιστορικό δημοψήφισμα που έλαβε χώρα το 2014 στη Θεσσαλονίκη, με αντικείμενο την ιδιωτικοποίηση του νερού της πόλης. Εν μέσω μιας ιδιαίτερα δύσκολης συγκυρίας για τη χώρα μας, περίπου 220.000 συμπολίτες μας συμμετείχαν σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία και σε ποσοστό 98% δήλωσαν ότι επιθυμούν το νερό να παραμείνει σε δημόσιο έλεγχο.”
Για ακόμη μία χρονιά, το “Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ” και η κίνηση “SOSτε το Νερό” εξέφρασαν ένα μεγάλο «Όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού στην Νέα παραλία Θεσσαλονίκης, με σλόγκαν: «Εμείς για το Νερό συνεχίζουμε».
Μεταξύ των ομιλητών, παρευρέθηκαν: ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ, και Κώστας Βουδούρης, καθηγητής ΑΠΘ, μέλος Δ.Σ. Κέντρου Νερού της UNESCO. Ανάμεσα στους επίτιμους καλεσμένους ήταν ο Claus Kittsteiner, Μέλος Δικτύου Berliner Wassertisch, από την Γερμανία και η Isabelle Plichon, εκλεγμένο μέλος του “Δημοτικού Συμβουλίου της Λυών για το Νερό”, από την Γαλλία.
Ο Γιάννης Μήτζιας, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, δήλωσε στην Parallaxi πως:
«Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 10 χρόνων από το δημοψήφισμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, που έγινε το 2014. Πέρα από τον επετειακό χαρακτήρα, θέλουμε να μιλήσουμε για τις μάχες που γίνονται και σήμερα και συγκεκριμένα για την επίθεση, με την νέα ρυθμιστική αρχή που έχει φτιαχτεί για το νερό, την ίδρυση του νέου φορέα διαχείρισης υδάτων στην Θεσσαλία, καθώς επίσης και την πρόθεση της Κυβέρνησης να συγχωνεύσει τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης. Τίποτα για εμάς δεν έχει τελειώσει. Όπως λέει και το σύνθημα μας: “Εμείς για το νερό συνεχίζουμε”»
Επιπλέον, μίλησαν αποκλειστικά στην Parallaxi και οι δύο επίτιμοι καλεσμένοι.
Ο Claus Kittsteiner, Μέλος Δικτύου Berliner Wassertisch, δήλωσε πως:
«Είμαι από το Βερολίνο και το 2011, ζούσαμε μια παρόμοια κατάσταση. 2 εκατομμύρια φωνές απέτρεψαν την ιδιωτικοποίηση του νερού από δύο εταιρίες. Το 2014, ταξίδεψα ως την Ελλάδα και έμεινα στην Θεσσαλονίκη για περίπου 3 εβδομάδες, συμβουλεύοντας και βοηθώντας τις οργανώσεις της πόλης, ώστε να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα και να υποδείξουν αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση. Χαίρομαι για την πρόσκληση και είμαι εδώ, για να μιλήσω για την επέτειο των 10 χρόνων και να συνεχίσουμε τον αγώνα μας.»
Η Isabelle Plichon, εκλεγμένο μέλος του “Δημοτικού Συμβουλίου της Λυών για το Νερό” υποστήριξε πως:
«Ήρθα στην Θεσσαλονίκη, γιατί έλαβα πρόσκληση από τις οργανώσεις που μάχονται κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού. Είναι μια κατάσταση που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη κι εμείς είμαστε εδώ για να παρεμποδίσουμε την εμπορευματοποίηση του. Το νερό δεν είναι προϊόν προς πώληση, αλλά ένα κοινωνικό αγαθό, δωρεάν για όλους. Συνεπώς, ταξίδεψα από την Λυών για να στηρίξω τον αγώνα σας.»
Το «παρών» έδωσε κι ο Δήμαρχος, Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος δήλωσε:
«Στηρίζω, όλον τον αγώνα κι όλη αυτή την προσπάθεια που έχουν σαν πυρήνα το σωματείο εργαζομένων της ΕΥΑΘ. Το πολυτιμότερο αγαθό, είναι αυτονόητο και πρέπει να παραμείνει δημόσιο. Θα ήθελα να συμπληρώσω, οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ, πρωτοπορούνε μέσα από την συμμετοχή τους στην κοινωνική εταιρική ευθύνη, δίνοντας και συμμετέχοντας στον αγώνα κατασκευής βρυσών, με νερό δημόσιο και καθαρό».
Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ, Γιώργος Αρχοντόπουλος ανέφερε πως:
«Βρισκόμαστε 10 χρόνια μετά το ιστορικό δημοψήφισμα και κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Η πόλη μπήκε μπροστά και προστάτεψε το νερό με το δημοψήφισμα και τις 220.000 ψήφους. Ας σκεφτούμε τι θα γινόταν στην τιμή του νερού και την ποιότητα του, αν τότε δεν είχαμε κινητοποιηθεί.»
Δείτε φωτογραφίες – βίντεο: