Ιδιωτικοποίηση του νερού: 10 χρόνια μετά το δημοψήφισμα και ο αγώνας συνεχίζεται

Σήμερα, έλαβε χώρα η συνέντευξη Τύπου για την ιδιωτικοποίηση του νερού, με αφορμή την εκδήλωση στις 17 Μαΐου στην παραλιακή της Θεσσαλονίκης.

ιδιωτικοποίηση-του-νερού-10-χρόνια-μετά-1159651

“Φέτος τον Μάιο συμπληρώνονται 10 χρόνια από το ιστορικό δημοψήφισμα που έλαβε χώρα το 2014 στη Θεσσαλονίκη, με αντικείμενο την ιδιωτικοποίηση του νερού της πόλης. Εν μέσω μιας ιδιαίτερα δύσκολης συγκυρίας για τη χώρα μας, περίπου 220.000 συμπολίτες μας συμμετείχαν σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία και σε ποσοστό 98% δήλωσαν ότι επιθυμούν το νερό να παραμείνει σε δημόσιο έλεγχο.”

Σήμερα, στις 13 Μαΐου 2024, το πρωί, με αφορμή την συμπλήρωση των 10 χρόνων από το δημοψήφισμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και ενόψει της εκδήλωσης στις 17 Μαΐου, έλαβε χώρα συνέντευξη Τύπου από το “Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ” και την κίνηση “SOSτε το Νερό”, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΜ-Θ, με ομιλητές τον Γιάννη Μήτζια, γραμματέα του σωματείου εργαζομένων ΕΥΑΘ, την δικηγόρο Κατερίνα Γεωργιάδου και τον διευθυντή της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Καλλιστώ”, Σπύρο Ψαρούδα.

Ο Γιάννης Μήτζιας, γραμματέας του σωματείου εργαζομένων ΕΥΑΘ, έκανε αναφορά στην σημασία του δημοψηφίσματος και τους αγώνες που συνεχίζονται, ώστε να παραμείνει το νερό ένα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό. Μεταξύ άλλων δήλωσε: «Το δημοψήφισμα του 2014 αποτελεί ιστορική στιγμή. Ο πρώτος λόγος είναι γιατί έσωσε την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ, τις δύο μεγάλες επιχειρήσεις υδροδότησης Θεσσαλονίκης και Αθήνας, από την διαφαινόμενη ιδιωτικοποίηση, που ήταν προ των πυλών. Η συζήτηση που γινόταν, μέσα στα μνημονιακά χρόνια, για την ιδιωτικοποίηση και το δημοψήφισμα που έγινε τότε στην Θεσσαλονίκη με την συμμετοχή 220.000 πολιτών και το 98% να απαντάει “ΟΧΙ” στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, αποτέλεσε ισχυρό πλήγμα στην προσπάθεια αυτή. Ενώ η τότε κυβέρνηση έλεγε ότι δεν θα το λάβει υπόψιν της, προσπαθώντας να σταματήσει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος με την πρόφαση ότι είναι παράνομη, στην πράξη αυτό που έγινε ήταν “φρένο” στην προσπάθεια τους.

Τα 10 χρόνια που πέρασαν, αισθανόμαστε ότι συνεχίζουμε αυτόν τον αγώνα. Αγώνες που δίνουμε ώστε να παραμείνει το νερό, δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και αγώνες ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί σε αυτή την χώρα η Δημοκρατία. Αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε με την εκδήλωση της Παρασκευής, δεν είναι το παρελθόν, αλλά το παρόν και το μέλλον. Μπροστά μας ξεδιπλώνεται ένας νέος κύκλος επίθεσης, απέναντι στο νερό, ο οποίος έχει τρία συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι η ίδρυση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), πέρυσι τον Μάιο, βάζοντας τις αρμοδιότητες ελέγχου πάνω σε θέματα νερού και αποβλήτων. Είναι ξεκάθαρο βήμα που σχετίζεται με την πρόθεση ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του φυσικού πόρου. Το δεύτερο είναι η συζήτηση, η οποία έχει ξεκινήσει από πέρυσι τον Νοέμβριο, η οποία αφορά τις συγχωνεύσεις των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, σε περιφερειακό επίπεδο. Το τρίτο είναι η πρόσφατη εξέλιξη, με τον Ν. 5106/2024, που αφορά την ίδρυση του φορέα διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας».

Πάνω στο τελευταίο χαρακτηριστικό έκανε αναφορά η Κατερίνα Γεωργιάδου, δικηγόρος και μέλος της πρωτοβουλίας ΕΥΑΘ: «Κρίνουμε ότι αυτό μπορεί να εφαρμόζεται στην Θεσσαλία, αλλά εκφράζεται έντονη επιθυμία να εφαρμοστεί σε όλη την χώρα. Εμείς κάνουμε αγώνα ώστε να παραμείνει η ΕΥΑΘ και η ΕΥΔΑΠ, υπό δημόσιο έλεγχο. Με τον οργανισμό διαχείρισης όμως, και τον νόμο που δεν είναι ασφαλιστικά ξεκάθαρος, ελλοχεύει κίνδυνος να αποξενωθεί από το ελληνικό δημόσιο και να αλλάξει το κατασταλτικό και να παραχωρηθεί σε ιδιώτες».

Περισσότερες λεπτομέρειες θα ειπωθούν στην εκδήλωση της 17ης Μαΐου στις 18.30, στον Κήπο των Εποχών, στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα