Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Μια ποιητική μαρτυρία από τη χώρα των ζωντανών στο MOMus

Ξεκινάει το πρόγραμμα παράλληλων δράσεων του Πειραματικού Κέντρου Τεχνών υπό από τον τίτλο «Πολύτροπα»

Parallaxi
θεσσαλονίκη-μια-ποιητική-μαρτυρία-απ-886330
Parallaxi

Η μητρική μορφή βρίσκεται στο επίκεντρο της performance/παρουσίασης και του ποιητικού βιβλίου του Βασίλη Αμανατίδη «∞: αποκατάσταση» (Νεφέλη, 2022), με την οποία ξεκινάει το πρόγραμμα παράλληλων δράσεων του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών υπό από τον τίτλο «Πολύτροπα».

Ο Β. Αμανατίδης, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ ποίησης, ενώ κείμενά του έχουν μεταφραστεί σε δεκατρείς γλώσσες, πραγματεύεται «εκείνο που μένει πέρα από το γενετήσιο τραύμα», όπως σημειώνει, δηλαδή τη φθορά και τον θάνατο και μιλά για τους χαμένους και τους ζωντανούς, την Τιτανομαχία με τους προγόνους την γλωσσική καταγωγή, μια μητέρα-γλώσσα, και την αποκατάσταση της αγάπης, «που υψώνουν το μεσαίο δάχτυλο στον θάνατο».

Μέσα από περφόρμανς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε συνεργασία με τη σκηνοθέτιδα Σοφίας Καρακάντζα, την ομάδα «Μαύρο Γάντζο», αλλά και τη μουσικό και σκηνοθέτδα Μαριάνα Βογιατζή, αξιοποιώντας χειροποίητα υλικά, τη σύγχρονη τεχνολογία και τη συνέργεια των υπόλοιπων τεχνών, ο Βασίλης Αμανατίδης παρουσιάζει με αυτόν τον τρόπο τα βιβλία του στο κοινό από το 2010.

Ο κύκλος δράσεων του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών, που θα επεκταθεί έως το φθινόπωρο του 2022, συγκροτεί και συστήνει στο κοινό ένα ευρύ, συνεχώς ανανεούμενο δίκτυο δημιουργών, φέρνοντας σε δημόσιο δημιουργικό διάλογο ποιητές και λογοτέχνες, θεωρητικούς, εικαστικούς, performers, μουσικούς κι επιστήμονες.

Η παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Αμανατίδη θα γίνει στις 24 και 26 Φεβρουαρίου 2022 στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης) και στις 10 Μαρτίου θα ακολουθήσει performance-συζήτηση γύρω από το βιβλίο του Sam Albatros «Το ελαττωματικό αγόρι».

Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, για αυτό είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (2310 593270, 11:00-17:00).

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα