Θεσσαλονίκη: Ούτε για δείγμα ελεύθερο τραπέζι σήμερα και αύριο, παρά την αύξηση στις τιμές
Πάνω από δύο εβδομάδες πριν οι προκρατήσεις για το ρεβεγιόν και την Πρωτοχρονιά
Είναι σχεδόν αδύνατο να καταφέρει, όποιος δεν προνόησε να κάνει κράτηση, να βρει τραπέζι για το ρεβεγιόν της παραμονής της Πρωτοχρονιάς αλλά και για την πρώτη ημέρα του χρόνου σε κάποιο κατάστημα εστίασης και διασκέδασης της Θεσσαλονίκης, αφού με ελάχιστες εξαιρέσεις οι πληρότητες έφτασαν στο 100%.
Αν και οι τιμές είναι αυξημένες κατά 10% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι καταναλωτές βγαίνουν μαζικά να απολαύσουν σε καταστήματα το εορταστικό διήμερο, έστω και να χρειαστεί να παραγγείλουν λιγότερα προϊόντα σε σχέση με το παρελθόν.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ρωμανού Κοντογιαννίδη στο ethnos.gr, τραπέζι πλέον δεν μπορούν να βρουν ούτε καν μόνιμοι πελάτες κάποιων καταστημάτων, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους επιχειρηματίες, οι οποίοι αναγκάζονται να τους απογοητεύσουν.
Μάλιστα, στο 100% αναμένεται να φτάσουν οι πληρότητες στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης της Θεσσαλονίκης και ανήμερα των Θεοφανείων, αφού ήδη για τη συγκεκριμένη ημέρα οι προκρατήσεις βρίσκονται στο 60%.
«Τόσο για το ρεβεγιόν της αλλαγής του χρόνου όσο και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς στα μεζεδοπωλεία, τις ταβέρνες και τα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης αυτήν τη στιγμή οι πληρότητες βρίσκονται στο 100%. Εξαίρεση αποτελούν μόνο κάποιες ψαροταβέρνες της πόλης, οι οποίες, μπορεί να μην είναι κατάμεστες, αλλά θα έχουν και αυτές πολύ κόσμο. Στα μπαρ και τις καφετέριες που το βράδυ μετατρέπονται σε μπαρ, όποιος πάει την τελευταία στιγμή, θα δυσκολευτεί να βρει κάπου να σταθεί. Πιθανότατα θα τα καταφέρει, αν πάει μόνος του ή με κάποιον φίλο του και όχι με μεγάλη παρέα αλλά θα βρίσκονται όρθιοι σε κάποια γωνιά», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών, Καφέ – Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης.
Εδώ και δύο εβδομάδες οι προκρατήσεις
Κατά τον ίδιο, τόσο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς όσο και για την πρώτη ημέρα του χρόνου οι προκρατήσεις στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης της Θεσσαλονίκης έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου δύο εβδομάδες.
Μάλιστα, ο κ. Επιτροπίδης σημειώνει ότι οι φετινές γιορτές θυμίζουν σε κοσμοσυρροή στα καταστήματα την περίοδο προ της οικονομικής κρίσης αλλά και το εορταστικό διάστημα του 2019, πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού.
«Ο κόσμος έχει ανάγκη να ξεδώσει, παρά το γεγονός ότι ζορίζεται οικονομικά. Αν και ξέρει ότι θα καταναλώσει λιγότερα προϊόντα σε σχέση με το παρελθόν, επιλέγει να βγει και να διασκεδάσει εκτός σπιτιού. Οι περισσότεροι καταναλωτές τις συγκεκριμένες ημέρες προσπαθούν αρχικά να βρουν τραπέζι στα καταστήματα που είναι τακτικοί πελάτες και αν δεν το καταφέρουν, πηγαίνουν, όπου βρουν», λέει ο κ. Επιτροπίδης.
Κατά 10% πάνω οι τιμές σε σχέση με πέρυσι
Όσοι επέλεξαν να διασκεδάσουν σε κατάστημα την παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα χρειαστεί να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο οι τιμές είναι υψηλότερες κατά 10%.
Όπως λέει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών, Καφέ – Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, οι επιχειρηματίες προχώρησαν σε άνοδο των τιμών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα μέρος αυτών αναγκαστικά μετακυλίεται στον καταναλωτή.
«Οι επιχειρηματίες καταφέραμε να κρατήσουμε χαμηλά τις τιμές, παρά το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα λειτουργικά έξοδα των καταστημάτων μας. Μόνο το κόστος της ενέργειας έχει ανέβει κατά 30%. ο ΦΠΑ έχει ανέβει δύο φορές φέτος, ενώ και τα δημοτικά τέλη στη Θεσσαλονίκη έχουν αυξηθεί για τα καταστήματά μας κατά 75%. Με όλες αυτές τις αυξήσεις, για να είναι βιώσιμη μία επιχείρηση, αναγκαστικά θα πρέπει να μετακυλίσει ένα μέρος τους στον καταναλωτή. Αισθανόμαστε άσχημα απέναντι στους πελάτες μας, τους περισσότερους από τους οποίους γνωρίζουμε και προσωπικά, αλλά δεν είχαμε άλλη επιλογή», υποστηρίζει ο κ. Επιτροπίδης.