Θεσσαλονίκη: Πρόστιμα έως 500 ευρώ σε ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς – Για ποιες παραβάσεις
Στοχευμένες δράσεις σε πολλές περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος
Πρόστιμα από 100 έως και 500 ευρώ κλήθηκαν να πληρώσουν ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς στη Θεσσαλονίκη για μια σειρά παραβάσεων όπως προέκυψε μετά από ελέγχους κατά το μήνα Δεκέμβριο από τις αρμόδιες αρχές.
Τα περισσότερα πρόστιμα (12) αφορούν την παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης, η οποία και τιμωρείται με 300 ευρώ.
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στο ζήτημα της προστασίας των ζώων, δίνει βαρύτητα στην εφαρμογή τήρησης της νομοθεσίας περί δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Στο πλαίσιο αυτό, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Κορδελιού – Ευόσμου με τη συμμετοχή υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας (σε όσους Δήμους διαθέτουν) και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης (σε περιοχές αρμοδιότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης), κατά τον προηγούμενο Δεκέμβριο, πραγματοποίησαν στοχευμένες δράσεις ελέγχου ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, σχετικά με τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από την ισχύουσα νομοθεσία, σε διάφορες περιοχές των Δήμων Θεσσαλονίκης, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Καλαμαριάς, Πυλαίας – Χορτιάτη και Θερμαϊκού.
Συγκεκριμένα:
- Ελέχθησαν συνολικά (152) ιδιοκτήτες ζώων και
- Βεβαιώθηκαν: i) (12) πρόστιμα ύψους (300) ευρώ έκαστο για παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης, ii) (9) πρόστιμα ύψους (300) ευρώ έκαστο για «περίπατο ζώου άνευ οδηγού (λουρί)», iii) (5) πρόστιμα ύψους (100) ευρώ έκαστο για παράλειψη άμεσης περισυλλογής ακαθαρσιών από τον περιβάλλοντα χώρο, iv) (1) πρόστιμο ύψους (500) ευρώ για διατάραξη προερχόμενη από τετράποδο και v) (2) πρόστιμα ύψους (300) ευρώ έκαστο για έξοδο από ιδιοκτησία.
Στόχος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης είναι η συνέχιση υλοποίησης παρόμοιων δράσεων και η επέκταση αυτών σε χώρους στους οποίους παρατηρείται αυξημένη προσέλευση ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων, για την αποτελεσματική ενημέρωση των πολιτών, την τήρηση της νομιμότητας και την εξασφάλιση της ευζωίας των ζώων.
Ηλεκτρονική σήμανση στα κατοικίδια (Microchip) – Όσα πρέπει να ξέρετε
1. Τι είναι η ηλεκτρονική Σήμανση;
Είναι μια μέθοδος ηλεκτρονικής Σήμανσης και Καταγραφής των ζώων.
2. Γιατί πρέπει να σημαίνονται και καταγράφονται τα ζώα;
α) Για να τα επιστρέψουμε στον ιδιοκτήτη τους, αν χαθούν. β) Για να εξαλείψουμε τις κλοπές. γ) Για να μειώσουμε τα εγκαταλελειμένα και παρατημένα ζώα. δ) Για να περιορίσουμε το πρόβλημα των αδεσπότων. ε) Για να παρακολουθήσουμε την μέχρι τώρα ανεξέλεγκτη διακίνηση ζώων.
3. Δε μπορώ να το σημάνω με άλλους τρόπους;
Είναι σχεδόν ανώδυνη μέθοδος, δεν απαιτεί αναισθησία, είναι μόνιμη, δεν αλλοιώνεται και είναι η μοναδική αξιόπιστη και εφαρμόσιμη διεθνώς.
4. Πώς γίνεται;
Γίνεται από τον κτηνίατρό σας με έναν τρόπο που μοιάζει με το συνήθη εμβολιασμό. Με τη βοήθεια συσκευής που θυμίζει σύριγγα τοποθετείται κάτω από το δέρμα του ζώου σας ( υποδόρια), μια μικροσκοπική ηλεκτρονική κάψουλα.
5. Σε ποιό σημείο του ζώου τοποθετείται;
Το καταληλότερο σημείο είναι το αριστερό μέρος του τραχήλου, έμπροσθεν της αντίστοιχης ωμοπλάτης.
6. Μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στο ζώο μου;
Αν ακολουθηθούν οι οδηγίες και οι στοιχειωδεις κανόνες ασηψίας τα πιθανά προβλήματα μηδενίζονται. Οι μικροσκοπικές κάψουλες είναι φτιαγμένες από υλικό που δεν προκαλεί αντίδραση στον οργανισμό.
7. Μπορεί η καψουλα να φύγει από τη θέση της;
Υπάρχουν λίγες αναφορές διεθνώς για πιθανή μετακίνηση του microchip σε άλλο σημείο του σώματος.
8. Αν το ζώο μου έχει ήδη σημανθεί με άλλο τρόπο, πρέπει να του κάνω και ηλεκτρονική σήμανση;
Κανένας άλλος τρόπος δεν αναγνωρίζεται από την Ελληνική νομοθεσία. Συνεπώς στο ζώο πρέπει να τοποθετηθεί και microchip.
9. Αν το ζώο έχει ήδη σημανθεί σε άλλη χώρα;
α) Ο κτηνίατρος θα επιβεβαιώσει την καταγραφή με το ειδικό μηχάνημα ( scanner – reader) που διαθέτει.
β) Θα αποστείλει το συγκεκριμένο αριθμό στη τρέχουσα ελληνική τράπεζα δεδομένων
γ) Μπορεί, με τη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη και ειδικότερα αν δεν ανιχνεύεται η προηγούμενη κάψουλα, να επανασημάνει το ζώο για μεγαλύτερη ασφάλεια.
10. Από πότε τίθεται σε ισχύ η συγκεκριμένη νομοθεσία και σε πόσο χρόνο πρέπι να έχω σημάνει το ζώο μου;
Η νομοθεσία είναι ΗΔΗ σε ισχύ (Νοέμβριος 2003) και προβλέπει περιθώριο εφαρμογής 6 μηνών. Πλέον έχουμε στην διάθεση μας και τσιπ εξαιρετικά μικρού μεγέθους κατάλληλα για γατάκια αλλά και πολύ μικρόσωμα σκυλάκια.
11.Το κόστος κυμαίνεται στα 30-40 ευρώ ανά τσιπ (μαζί με τα παράβολα για την εγγραφή του ζώου στο μητρώο,βεβαίως γίνονται ακόμα καλύτερες τιμές για την καταγραφή περισσοτέρων του ενός ζώου στην ίδια επίσκεψη από κάθε κτηνίατρο. Ολα όμως τα ζώα μπορούν και πρέπει να σημαίνονται και καταγράφονται για να εκμεταλλευτούμε πλήρως τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τεχνολογία αυτή. Έχουμε υπάρξει αρκετές φορές μάρτυρες έντονης διαμάχης μεταξύ ανθρώπων που έχασαν τον σκύλο ή την γάτα τους και ανθρώπων που βρήκαν τα ζώα αυτά και θέλησαν να τα κρατήσουν. Αν δεν έχει τοποθετηθεί microchip τότε δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς οτι το ζώο ανηκε σε αυτόν πριν την απώλεια,ιδίως αν ο νέος ιδιοκτήτης τοποθετήσει άμεσα την ηλεκτρονική ταυτότητα τότε πλέον το ζώο είναι και επίσημα ιδιοκτησίας του.
Το κόστος για μή σήμανση ανέρχεται στα 300 ευρώ ανά ζώο,το κόστος της απώλειας όμως του καλύτερου σου φίλου ειναι ανεκτίμητο…!