Τι υποχρεώσεις έχουν οι κηδεμόνες ζώων συντροφιάς – Οι παραλείψεις που φέρνουν πρόστιμα
Πρόστιμα από 100 έως και 500 ευρώ κλήθηκαν να πληρώσουν κηδεμόνες ζώων συντροφιάς στη Θεσσαλονίκη - Αναλυτικά οι υποχρεώσεις απέναντι στους τετράποδους φίλους μας
Πρόστιμα από 100 έως και 500 ευρώ κλήθηκαν να πληρώσουν κηδεμόνες ζώων συντροφιάς στη Θεσσαλονίκη για μια σειρά παραβάσεων όπως προέκυψε μετά από ελέγχους κατά το μήνα Δεκέμβριο από τις αρμόδιες αρχές. Τα περισσότερα πρόστιμα αφορούσαν την παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης, η οποία και τιμωρείται με 300 ευρώ.
Υπάρχουν ορισμένα πράγματα λοιπόν που θα πρέπει να γνωρίζει ένας κηδεμόνας ζώου και ποια μέτρα θα πρέπει να λάβει για να εξασφαλίσει πρωτίστως την ευζωΐα του ζώου του και έπειτα για να αποφύγει παραλείψεις που επιφέρουν διοικητικά πρόστιμα σε περίπτωση ελέγχου από κλιμάκια κτηνιατρικών υπηρεσιών και υπαλλήλους της αστυνομίας ή του δήμου, σύμφωνα με τον νόμο για την ευζωΐα των ζώων συντροφιάς.
Σύμφωνα με τον νόμο, ο κηδεμόνας ζώου συντροφιάς:
· Υποχρεούται να προβεί στη ηλεκτρονική σήμανση (microchip) και καταγραφή του ζώου του στο ΕΜΖΣ (είσοδος με κωδικούς TAXIS στο σύστημα www.pet.gov.gr ). Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να απευθυνθεί στον κτηνίατρό του για την καταγραφή του ζώου. Όσοι δεν το κάνουν, διατρέχουν τον κίνδυνο προστίμων.
· Υποχρεούται να στειρώσει τον σκύλο ή τη γάτα του, εντός έξι μηνών από την απόκτησή του, εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους. Εάν το ζώο είναι μικρότερο σε ηλικία (κάτω του ενός έτους), τότε ο κηδεμόνας θα πρέπει να φροντίσει για τη στείρωσή του αφού συμπληρώσει τους 12 μήνες ζωής και μέσα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών.
· Υποχρεούται να ελέγξει ότι το ζώο του εμφανίζεται ως ήδη στειρωμένο ή ακόμη αστείρωτο στο ΕΜΖΣ. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ένδειξη κινδυνεύει με πρόστιμο. Πρέπει και πάλι να απευθυνθεί στον κτηνίατρο που θα ενημερώσει το ιστορικό του ζώου στο ΕΜΖΣ με την ένδειξη στειρωμένο ή αστείρωτο.
· Υποχρεούται να έχει συμπληρώσει το ηλεκτρονικό βιβλιάριο του ζώου και να το έχει πάντα μαζί του
Σημειώνεται ότι:
— Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για ζώα, των οποίων δείγμα γενετικού υλικού (DNA) έχει αποσταλεί στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ).
— Η εγκατάλειψη νεογέννητων ή ενήλικων ζώων είναι έγκλημα και τιμωρείται με φυλάκιση έως 10 ετών και πρόστιμο 30.000-50.000 ευρώ.
— Για την παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης και καταγραφής σκύλου/γάτας, αλλά και της δήλωσης απώλειας του ζώου συντροφιάς, βάσει νόμου επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.
Μετά το πέρας της ανωτέρω προθεσμίας, κλιμάκιο της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, θα προβαίνουν σε εντατικούς ελέγχους με τη χρήση ειδικών ανιχνευτών (scanners).
Το πρόστιμο για όσους δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες του σκύλου τους
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία κάθε ιδιοκτήτης ζώου οφείλει να τηρεί τους κανόνες σωστής διαβίωσής του, να μεριμνά και να εξασφαλίζει προστατευμένο χώρο από τις καιρικές συνθήκες, να χορηγεί τροφή και νερό, να το συντροφεύει στην βόλτα για τις ανάγκες του και αυτονόητα να μαζεύει τα περιττώματα του ζώου χρησιμοποιώντας μικρές σακούλες για την απομάκρυνσή τους.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της βόλτας, οι ιδιοκτήτες σκύλων υποχρεούνται να μαζεύουν τις ακαθαρσίες του ζώου τους, διαφορετικά το πρόστιμο είναι 100 ευρώ.
Αρµόδια όργανα για τη βεβαίωση των παραβάσεων είναι τα όργανα που τις διαπιστώνουν κατά την άσκηση των ελεγκτικών καθηκόντων τους και συγκεκριµένα οι υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνοµίας, της ∆ηµοτικής Αστυνοµίας και άλλων αρµοδίων υπηρεσιών των ∆ήµων, της ∆ασικής Υπηρεσίας, των Τελωνείων, των Σταθµών Υγειονοµικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ), των κτηνιατρικών υπηρεσιών των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων, του Λιµενικού Σώµατος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων.
Και δεν είναι μόνον αυτές οι παραβάσεις του νόμου, που επισύρουν διοικητικές κυρώσεις. Σύμφωνα με το ΦΕΚ 169/18-9-2021 (τεύχος πρώτο), τα διοικητικά πρόστιμα είναι τα εξής:
Το ποσό των 1.000 ευρώ θα πληρώνουν όσοι ιδιοκτήτες ζώων δεν εφαρμόζουν τους κανόνες προστασίας και δεν τα καλομεταχειρίζονται, όπως και αν δεν τηρούν τους κανόνες ευζωίας τους.
Ο ακρωτηριασμός ζώου, χωρίς να συντρέχει ιατρικός λόγος, και η παράλειψη τήρησης των κανόνων ευζωίας, ή της κτηνιατρικής εξέτασης, ή του ετήσιου εμβολιασμού του ζώου συντροφιάς, επιφέρουν χρηματική ποινή 1.000 ευρώ.
Όποιος συνοδεύει τον σκύλο στον περίπατό του, θα πρέπει να φροντίζει ώστε το ζώο να μην εξέρχεται ελεύθερα από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και να μην εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών, ή σε κοινόχρηστους χώρους. Επίσης, να τηρεί τους κανόνες για τον ασφαλή περίπατο του σκύλου. Αλλιώς, θα πληρώσει πρόστιμο 300 ευρώ. Το ίδιο ποσό θα καταβάλει εάν ο σκύλος προκαλέσει ζημιά.
3.000 ευρώ θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς, αν του αφαιρέσει το ηλεκτρονικό μέσο σήμανσης, ενώ ο κτηνίατρος θα χάσει την άδεια επαγγέλματος για δύο χρόνια.
Διοικητικές κυρώσεις επιβάλλονται και εάν δεν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας για τα ζώα συντροφιάς που κατοικούν σε διαμερίσματα και μονοκατοικίες. Όπως και σε περίπτωση διατήρησης περισσότερων ζώων συντροφιάς, ενώ ο κανονισμός το απαγορεύει. Το πρόστιμο που επιβάλλεται, είναι 500 ευρώ ανά ζώο.
Στην περίπτωση που το διαβατήριο του ζώου δεν είναι ενημερωμένο, ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει 300 ευρώ. Το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται και σε ιδιοκτήτες που έχουν τη γάτα τους μόνιμα σε κλουβί.
Οι σκύλοι και οι γάτες που μετακινούνται στο εσωτερικό της χώρας, θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί κατά της λύσσας. Εάν δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, η χρηματική ποινή για τον ιδιοκτήτη τους είναι 500 ευρώ. Η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς (που δεν υπερβαίνουν τα 10 κιλά) επιτρέπεται σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη, ή τον κάτοχό τους. Αν ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς δεν το τοποθετήσει μέσα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς, θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 300 ευρώ ανά ζώο. Να αναφερθεί ότι οι σκύλοι βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, επιτρέπεται να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.
Οι ιδιοκτήτες που επιλέγουν να ταξιδεύουν με επιβατηγά πλοία μαζί με το ζώο συντροφιάς τους, για να μην πληρώσουν πρόστιμο 500 ευρώ, καλό θα ήταν να γνωρίζουν ότι: – Απαγορεύεται η παραμονή των μεγαλόσωμων ζώων συντροφιάς εντός των κλειστών κοινόχρηστων χώρων ενδιαίτησης επιβατών και των κλειστών χώρων όπου στοιβάζονται οχήματα. – Η μετακίνηση ζώου συντροφιάς στο κατάστρωμα επιβατών του πλοίου επιτρέπεται μόνο με ιμάντα/λουρί υπό την εποπτεία και την ευθύνη του συνοδού του. – Ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς πρέπει να έχει μαζί του τα ανάλογα πιστοποιητικά καλής υγείας και εμβολιασμού του ζώου.
Απαγορεύεται η μεταφορά ζώων συντροφιάς στον χώρο αποσκευών σε λεωφορεία των ΚΤΕΛ, τουριστικά και άλλα λεωφορεία. Το πρόστιμο αγγίζει τα 1.000 ευρώ.