Το μέρος στη Θεσσαλονίκη που θυμίζει τοπίο επιστημονικής φαντασίας
Οι Νυμφόπετρες σήμερα αποτελούν ένα από τα πιο όμορφα πάρκα "γεωλογικών σχηματισμών" της χώρας
Η Νυμφόπετρα είναι χωριό και τοπική κοινότητα του δήμου Βόλβης του νομού Θεσσαλονίκης. Ο οικισμός που φιλοξενεί ένα σημαντικό αριθμό από φωλιές λευκοπελαργών, είναι επίσης γνωστός για το γεωλογικό πάρκο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση και έχει ανακηρυχτεί μνημείο της φύσης.
Εκεί λοιπόν, βρίσκονται οι Νυμφόπετρες, οι περίεργοι βράχοι, που δημιουργούν ένα τοπίο επιστημονικής φαντασίας.
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Βουδούρη, Καθηγητή Γεωλογίας, πρόκειται για έναν γεωλογικό σχηματισμό, από ανθρακικό ασβέστιο σε διάφορες προσμίξεις, γνωστό ως “τραβερτίνες”, ο οποίος οφείλεται στην ύπαρξη θερμομεταλλικών πηγών, είναι αταίριαστος με το υπόλοιπο περιβάλλον, και έχει ανακηρυχθεί μνημείο της φύσης.
Όπως εξήγησε ο κ. Βουδούρης, οι τραβερτίνες σχηματίστηκαν μέσα στα νερά της λίμνης όταν είχε μεγαλύτερο βάθος και εκτεινόταν ενιαία στην περιοχή, όπου εντοπίζεται τραβερτίνη που είναι ένα χημικό ίζημα. Δημιουργείται από τη ραγδαία απόθεση ανθρακικού ασβεστίου (CaCO3), γύρω από κάποιον οργανικό ή ανόργανο πυρήνα. Σημειώνεται ότι στην περιοχή της Προμυγδονιακής λεκάνης έλαβαν χώρα δύο κύρια τεκτονικά στάδια που συνηγόρησαν στην εξέλιξη της λεκάνης έως τη σημερινή της μορφή και τον σχηματισμό των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης, όπως διευκρίνισε ο κ. Βουδούρης.
Όπως τόνισε ο κ. Βίκτωρας Καμνιάτσος, μεταπτυχιακός φοιτητής, οι σχηματισμοί που φαίνονται είναι μόνο οι κορυφές αυτών που υπάρχουν μέσα στο υπέδαφος, ενώ χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια για να δημιουργηθούν.
Πολλοί είναι οι λαϊκοί μύθοι δίνουν μορφή στο Γεωλογικό Πάρκο της Νυμφόπετρας.
Η πιο δημοφιλής εκδοχή είναι αυτή της κατάρας της πεθεράς. Λένε ότι μετά τον γάμο η νύφη τιμωρήθηκε για την πλεονεξία της, η οποία άδειασε το σπίτι της μάνας της και ήθελε ακόμη και το αδράχτι. Έτσι, τόσο το ζευγάρι όσο και οι καλεσμένοι μαρμάρωσαν.
Μία άλλη εκδοχή της τοπικής λαογραφικής παράδοσης, θέλει οι Νυμφόπετρες να είναι μία ομάδα κυνηγών, οι οποίοι ενώ κυνηγούσαν θηράματα σε μια κυνηγετική εξόρμηση, συνάντησαν τυχαία μια παρέα από νύμφες του δάσους, οι οποίες λούζονταν στα κρυστάλλινα νερά μιας πηγής ημίγυμνες. Οι άνδρες έμειναν εκστασιασμένοι παρακολουθώντας το θέαμα και όταν η Θεά Άρτεμις τους αντιλήφθηκε, εξοργίστηκε τόσο με την ασέβεια τους, που τους πέτρωσε στο σημείο όπου στεκόντουσαν.
Οι Νυμφόπετρες σήμερα αποτελούν ένα από τα πιο όμορφα πάρκα ¨γεωλογικών σχηματισμών¨ της χώρας, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη, να περπατήσει ανάμεσα στα πλακοστρωμένα δρομάκια και να πλάθει με την φαντασία του τις μορφές που έχει διαβάσει ή έχει ακούσει για τον σχηματισμό τους.