Θεσσαλονίκη

Το πριν και το μετά της Νέας Παραλίας. Για να μην ξεχνιόμαστε!

Την έχουν χαρακτηρίσει ως σύμβολο για το μέλλον, έχει βραβευθεί δεκάδες φορές σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς εγχώριους και διεθνείς, είναι το πιο εμβληματικό έργο που χαρακτήρισε τον αστικό σχεδιασμό της πόλης τις τελευταίες δεκαετίες.

Κύα Τζήμου
το-πριν-και-το-μετά-της-νέας-παραλίας-γ-213363
Κύα Τζήμου

Ίσως να έχετε ξεχάσει πως ήταν το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης πριν μερικά χρόνια κια την τεράστια αλλαγή που έφερε το έργο της Νέας Παραλίας που σχεδίασαν οι αρχιτέκτονες Μπερνάρ Κουόμο και Πρόδρομος Νικηφορίδης. Αποφασίσαμε να σας το θυμίσουμε μέσα από εικόνες του πριν και το μετά. Μπορεί αυτό το έργο να μην αρέσει στον δήμαρχο της πόλης αλλά εμείς δεν ξεχνάμε ότι κάποτε είχαμε ένα παραλιακό μέτωπο στο οποίο ελάχιστοι περπατούσαν όταν έπεφτε η νύχτα, κανείς δε σεβόταν και φυσικά κανείς δεν ήταν περήφανος για αυτό.

Την έχουν χαρακτηρίσει ως σύμβολο για το μέλλον, έχει βραβευθεί δεκάδες φορές σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς εγχώριους και διεθνείς, είναι το πιο εμβληματικό έργο που χαρακτήρισε τον αστικό σχεδιασμό της πόλης τις τελευταίες δεκαετίες. Η υποδειγματική ανάπλαση της Νέας Παραλίας, έργο των Μπερνάρ Κουόμο και Πρόδρομο Νικηφορίδη, έγινε εξώφυλλο σε αρχιτεκτονικά περιοδικά και κυρίως αγαπήθηκε από τους πολίτες αυτής της πόλης. Και όμως δεν αρέσει στον δήμαρχο αυτής της πόλης.

Στην διάρκεια της κατασκευής της ακούστηκε πολλή γκρίνια. Άλλοι μίλησαν για κατααστροφή του πρασίνου και των λιθόκτιστων λαϊκών αναψυκτηρίων και άλλων «περίτεχνων» (μην τρελαθούμε) κατασκευών, για κοπή δέντρων και μπετονοποίηση της παραλίας η οποία δεν διαφαίνεται από τους αριθμούς, για κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, πράγμα ψευδές αφού το έργο χρηματοδοτήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και η συγκεκριμένη εταιρία που το ανέλαβε επελέγη κατόπιν διαγωνισμού ως ανάδοχος του έργου με ποσοστό έκπτωσης 52,7 %. Το έργο είχε αρχικό προϋπολογισμό 43.200.000 ευρώ που περιορίστηκε στα 20.504.775,08 ευρώ.

Η γκρίνια συνεχίστηκε κι από δηλώσεις επωνύμων όπως αυτή του πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή πολυτεχνικής, Γιάννη Μυλόπουλο που χαρακτήρισε την ανάπλαση ως «έργο …κίτς…ψεύτικο και εντελώς ξένο με το φυσικό περιβάλλον…με αισθητική αντίληψη… Ντουμπάι», σε άρθρο του με τίτλο «Τσιμέντο να γίνει…», ούτε φυσικά από την προσφυγή μερικών κατοίκων που ενοχλήθηκαν γιατί τους έκρυβε τη θέα το ύψωμα που κατασκευάστηκε στο ύψος του Μακεδονία Παλλάς, στον κήπο του Απογευματινού Ήλιου. Ο Γιάννης Μπουτάρης ήταν ανάμεσα σ΄αυτούς που  καταψήφισαν στο δημοτικό συμβούλιο αποφάσεις που αφορούσαν την εκτέλεσή του, ακόμη και την υπαγωγή του στα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ. Ήταν χάρις στην επιμονή του Ανδρέα Κουράκη που το έργο συνέχισε την ολοκλήρωσή του επί δημαρχίας Μπουτάρη.

Διαβάστε ακόμη: Τι  ζόρι τραβάτε με τη Νέα Παραλία κύριε δήμαρχε;

Την Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 3, τις μικρές ώρες της νύχτας ψηφίστηκε η εκχώρηση τριών από τα περίιπτερά της με επέκταση τραπεζοκαθισμάτων στον εξωτερικό τους χώρος σφραγίζοντας την αισθητική του ανοιχτού δημόσιου χώρου, θαρρείς και δεν έχει ήδη αρκετά εξωτερικά τραπεζοκαθίσματα στα καφέ του Μακεδονία Παλλάς και του Ναυτικού Ομίλου συν το ένα στον κήπο του Νερού. Ακόμη και πριν τη μεταμόρφωση της Νέας Παραλίας δεν έδειχνε να υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη από τρία αναψυκτήρια: το Maison Crystal (που θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει κια τα δυο στο Ποδηλατοδρόμιο και το Πάρκο του Φωκά. Κρίμα!

Ευχαριστούμε τον Πρόδρομο Νικηφορίδη για την παραχώρηση των εικόνων της Νέας παραλίας πριν την ανάπλαση.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα