Το σίριαλ με τα σκουπίδια στην αυλή της Αγίας Σοφίας
Ένα σίριαλ που δυστυχώς συνεχίζεται...
Εικόνες: Σοφία Λαμπρινοπούλου
Τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου, η βόλτα και το “άραγμα” σε πάρκα και αυλές αποτελεί έναν οικονομικό και εναλλακτικό τρόπο διασκέδασης για τους νέους. Τα μόνα έξοδα που έχουν είναι οι μπύρες και οι ρετσίνες που προμηθεύονται από τα γύρω περίπτερα, με αποτέλεσμα να περνούν ώρες ολόκληρες έξω μαζί με την παρέα τους.
Από μία ρομαντική σκοπιά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτή την τακτική. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι νέοι που έχουν ως σταθερό σημείο συνάντησης την εκκλησία της Αγίας Σοφίας αφήνουν τα πεζούλια, την αυλή και τον περίβολο του Ναού σε άσχημη κατάσταση, χωρίς να μαζεύουν τα σκουπίδια που κάνουν και χωρίς να ενδιαφέρονται για το τι αφήνουν πίσω τους.
Η Parallaxi έχει θίξει το συγκεκριμένο ζήτημα πολλές φορές στο παρελθόν, όμως η κατάσταση που επικρατεί στο σημείο την επόμενη μέρα είναι με μια λέξη απαράδεκτη και απαιτεί συνεχείς παρεμβάσεις. Δεν είναι μόνο τα άδεια μπουκάλια που δημιουργούν μια εικόνα «χωματερής», δεν είναι μόνο η βεβήλωση του χώρου με μουντζούρες και συνθήματα. Έχουν παρατηρηθεί ακόμα και εικόνες με σύριγγες στο προαύλιο.
Διαβάστε σχετικά: Τα άσχημα στην αυλή του Ναού της Αγίας Σοφίας – Η εικόνα της σύριγγας μιλάει από μόνη της
«Έχουμε μιλήσει με την αστυνομία και το δήμο πολλές φορές. Έχουν έρθει και οι ίδιοι αλλά δεν αλλάζει κάτι, το πράγμα αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει. Πρέπει να κινητοποιηθεί κάποιος, η αρχαιολογία ίσως, δεν ξέρω», αναφέρει εκπρόσωπος του Ναού με τον οποίο επικοινωνήσαμε.
H αλήθεια είναι πως, αν κάποιος περνάει συχνά από το εν λόγω σημείο, θα διαπιστώσει εύκολα ότι κάθε μέρα υπάρχει κόσμος που παρατά τα σκουπίδια του, χωρίς έλεγχο από κανένα. Όπως μας δήλωσαν από την εκκλησία, το πρόβλημα δεν είναι υπαρκτό μόνο το βράδυ, αλλά παρατηρείται και σε διάφορες ώρες της μέρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα στις 09.30 το πρωί έχει τύχει να υπάρχει άνθρωπος που πίνει ρετσίνες στον αύλειο χώρο…
Οι άνθρωποι της εκκλησίας καθαρίζουν συνεχώς τον εξωτερικό χώρο, όπως αρμόζει σε έναν Ναό, προκειμένου να μειώνουν τον όγκο σκουπιδιών. Μια κίνηση που αυτονόητα θα έπρεπε να γίνεται από τη μεριά των πολιτών που περνούν τα βράδια τους στην περιοχή. Υπάρχουν σκέψεις ακόμα και για να τοποθετηθούν σιδερένια κάγκελα περιμετρικά, ώστε να μην μπορεί να μπει κόσμος μέσα στο προαύλιο τη νύχτα.
Αυτό που μένει στο τέλος είναι ο μηδενικός σεβασμός που επιδεικνύεται στο χώρο. Δεν είναι κόπος το να μαζεύεις τα σκουπίδια σου. Είναι θέμα παιδείας, συνείδησης και κοινής λογικής, που όπως φαίνεται δεν είναι και τόσο κοινή τελικά.