To World Class και o Tristan Stephenson
Έχεις αναλογιστεί ποτέ ενώ απολαμβάνεις ένα κοκτέιλ, από τι αποτελείται, ποια ήταν η διαδικασία παρασκευής του αλλά και ποια η πηγή έμπνευσης για το δημιουργό του; Αυτό που κρύβεται πίσω από κάθε κοκτέιλ είναι η προσπάθεια, η έμπνευση, η δημιουργικότητα, η γνώση και το ταλέντο του κάθε bartender, που αναλαμβάνει να αποθεώσει τις γευστικές μας […]
Έχεις αναλογιστεί ποτέ ενώ απολαμβάνεις ένα κοκτέιλ, από τι αποτελείται, ποια ήταν η διαδικασία παρασκευής του αλλά και ποια η πηγή έμπνευσης για το δημιουργό του; Αυτό που κρύβεται πίσω από κάθε κοκτέιλ είναι η προσπάθεια, η έμπνευση, η δημιουργικότητα, η γνώση και το ταλέντο του κάθε bartender, που αναλαμβάνει να αποθεώσει τις γευστικές μας αισθήσεις.
Στην Ελλάδα έχουν ήδη επιλεχθεί οι πρώτοι 6 της τελικής 12αδας του ελληνικού τελικού που θα πραγματοποιηθεί του Ιουνίου. Από αυτούς, ένας θα είναι ο έλληνας νικητής, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον παγκόσμιο τελικό του World Class, τον Αύγουστο στο Κέιπ Τάουν, Και για όσους δε γνωρίζουν το World Class, πρόκειται για την αρτιότερη και αναγνωρισμένη διεθνώς πλατφόρμα ανταλλαγής νέων ιδεών, που εξυψώνει την τέχνη του bartending, χτίζοντας καριέρες στον κλάδο και αναδεικνύοντας τους κορυφαίους bartenders στον κόσμο. Ο κορυφαίος θεσμός για τον κλάδο του mixology παγκοσμίως, έχει ως στόχο να μεταμορφώνει και να εξελίσσει την εμπειρία της γεύσης, φέρνοντας στο προσκήνιο τις τελευταίες τάσεις γύρω από την κουλτούρα των κοκτέιλ. Από το 2009 μέχρι και σήμερα, αποτελεί τη μεγαλύτερη πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε από μία και μόνο εταιρία και έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 17.000 ταλαντούχους bartender.
Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν ορισμένες εξαιρετικές δημιουργίες από τους συμμετέχοντες bartender, έφτασε η σειρά της 2ης φάσης. Μέσα από δύο λαμπερές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στις 3 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα Navona του ξενοδοχείου Makedonia Palace και 4 Μαρτίου στην Αθήνα, στο Φουάρ Bar & Restaurant, παρουσιάσθηκε λεπτομερώς η 2η θεματική ενότητα με τίτλο “Cocktails and the Written Word”. Από τη δεύτερη φάση, περιμένουμε να αναδειχθούν εκείνοι που θα συμπληρώσουν την τελική δωδεκάδα που θα διαγωνιστεί τον Ιούνιο στον ελληνικό τελικό.
Ξεχωριστός καλεσμένος των event ήταν ο Tristan Stephenson, γνωστός spirit writer και συνιδρυτής της Fluid Movement, μιας εταιρείας συμβούλων στον κλάδο των κοκτέιλ, η οποία πρωτοπορεί στο μοριακό mixology. Ο Stephenson έχει αναδειχθεί “World Class Bartender” για το 2011 στη Μεγάλη Βρετανία και θεωρείται ένας από τους καλύτερους δημιουργούς κοκτέιλ του Λονδίνου. Ήταν ο ίδιος που παρουσίασε στους παρευρισκόμενους τη θεματική “Cocktails and the written word”. Την ξεχωριστή εκείνη ημέρα αναφέρθηκε στα βιβλία που έχουν γραφτεί για τα spirits, τα οποία και μας παρουσίασε ενδεικτικά. Ο ίδιος μας αποκάλυψε τον τρόπο, με τον οποίο οι Σωκρατικοί διάλογοι τον οδήγησαν να εμπνευστεί ένα ιδιαίτερο κοκτέιλ με ελληνικές ρίζες, το οποίο ονόμασε “Xanthippe”, όνομα που είχε η γυναίκα του Σωκράτη. Συστατικά του ποτού, που είχε ως βάση το Tanqueray No. TEN ®, ήταν: χυμός λεμόνι, μέλι, αλάτι, ελαιόλαδο, το ασπράδι από ένα αυγό και λίγη σόδα. Εμείς τον συναντήσαμε στη Θεσσαλονίκη και είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση, την οποία και έχουμε τη χαρά να σας παρουσιάζουμε.
Tristan, θα ήθελα να μας πεις πώς αποφάσισες να γίνεις mixologist – bartender και πότε;
Δεν σχεδίασα ποτέ να γίνω mixologist – bartender και δεν ξέρω αν αυτό με κάνει μοναδικό, διότι πολλοί νεαροί στο σχολείο σκέφτονται τι θα κάνουν στη ζωή τους, όντας γεμάτοι φιλοδοξίες και συνήθως λένε πως θέλουν να γίνουν bartender, παρόλο που πολλοί σε αυτήν την ηλικία δεν έχουν δοκιμάσει καν αλκοόλ. Προσωπικά, προέρχομαι από μια περιοχή της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία είναι διάσημη για τον τουρισμό της, το Cornwall, και εκεί τα παιδιά, εάν δε μπουν στο πανεπιστήμιο, ασχολούνται με τη φιλοξενία, που προφανώς είναι ο τουρισμός. Έτσι, μια μέρα πήγα για ψώνια κι άρχισα να φτιάχνω μίξεις ποτών, παρόλο που δεν υπήρχε κάποιος άλλος που να κάνει κάτι παρόμοιο στο περιβάλλον μου. Έτσι, ξεκίνησα να πειραματίζομαι, μιας και κανείς δεν είχε σίγουρο το τι θα κάνει στη ζωή του –ούτε και ‘γω- , επομένως ο καθένας φτιάχνει τη ζωή του από μονός του. Αυτή ήταν η αρχή μου.
Τι είναι αυτό που σε εμπνέει όταν δημιουργείς ένα νέο προϊόν, ένα νέο κοκτέιλ;
Πηγή έμπνευσης για μένα μπορεί να είναι το οτιδήποτε• από ένα έργο τέχνης, κι ένα κινηματογραφικό έργο, μέχρι ένα φαγητό ή μια μυρωδιά καθώς περπατώ στο δρόμο. Μπορεί να έρθει από παντού και οποιαδήποτε στιγμή. Είναι δύσκολο να γίνω συγκεκριμένος, γιατί κάθε φορά προκύπτει ξαφνικά, αλλά μπορώ να σας φέρω ένα παράδειγμα για το τι ακριβώς εννοώ., Θυμάμαι χαρακτηριστικά για τη δημιουργία ενός κοκτέιλ χρησιμοποίησα ως βάση το ουίσκι Talisker,, εμπνευσμένος από μια σαλάτα που έφαγα στην Ιταλία, που είχε βάση το φρέσκο πεπόνι, ενώ περιείχε και λεπτές φέτες αλατισμένου καπνιστού χοιρινού της Πάρμα. Έτσι, έφτιαξα ένα ποτό με βάση αυτό το εκλεπτυσμένο ουίσκι, λαμβάνοντας υπόψη τη σπιρτάδα και τη γεύση του βασιλικού και των υπόλοιπων υλικών της συγκεκριμένης σαλάτας. Θέλω να πω όμως, πως αυτό δε σημαίνει πως το ποτό θυμίζει γευστικά τη σαλάτα, αλλά η έμπνευση αυτή συνδυάζει τη γλυκύτητα και την αλμυρή της γεύση.
To 2011 αναδείχθηκες “World Class Bartender of the Year”. Από τότε και στο εξής ποια ήταν τα οφέλη που αποκόμισες από αυτή σου τη διάκριση;
Όντως το 2011 κέρδισα το βραβείο του “World Class Bartender of the Year” στη Μεγάλη Βρετανία.Tο μεγαλύτερο όφελος που αποκόμισα ύστερα από τη διάκρισή μου αυτή, ήταν το γεγονός ότι ήρθα σε επαφή με εκδότες, ώστε να γράψω το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο ‘’The Curious Bartender: The Artistry and Alchemy of Creating the Perfect Cocktail Ryland Peters & Small’’ και κάπως έτσι βρίσκομαι στη συγγραφή του τέταρτου βιβλίου μου. Η μεγάλη έκθεση που πρόεκυψε ύστερα από το βραβείο, με βοήθησε ν’ αναδειχθώ και ν’ ανοίξουν πόρτες για πολλές ευκαιρίες και το κυριότερο για μένα είναι ότι αφήνω μια κληρονομία πίσω μου με αυτά τα βιβλία.
Ποιο είναι το στοιχείο που σε καθιστά έναν από τους καλύτερους bartender παγκοσμίως; Πιστεύεις πως είναι ένα φυσικό ταλέντο ή αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς;
Αρχικά θα ήθελα να σ’ ευχαριστήσω γι’ αυτό που λες, αν και δε θέλω να πω πως είμαι ένας από τους καλύτερους παγκοσμίως. Παρόλα αυτά σ’ ευχαριστώ πολύ για την τιμή. Για να σου απαντήσω όμως, θεωρώ πως δεν είναι φυσικό ταλέντο, αλλά ενδεχομένως παίζουν ρόλο οι εμπειρίες που έχει κανείς ως μικρό παιδί, πριν ασχοληθεί ενεργά και ακολουθήσει μια τέτοια καριέρα. Τα ταξίδια που μπορεί να έχεις κάνει, τα υλικά που έχεις δοκιμάσει, οι συνήθειες που μπορεί να είχαν οι γονείς σου σε σχέση με το ποτό και όλα τα συναφή. Πιστεύω πως οι περισσότεροι άνθρωποι σε αυτή τη δουλειά, όταν ήταν παιδιά, έχουν γευτεί καλή, ποιοτική κουζίνα και ποτά -και δεν εννοώ αλκοολούχα- έχοντας λοιπόν εκτεθεί σε αυτές τις γεύσεις τις έχουν εκτιμήσει, πράγμα που είναι σημαντικό. Έτσι, θεωρώ πως δεν είναι κάτι που έχεις με το που γεννιέσαι, αλλά το αποκτάς με τον καιρό και αυτό απαιτεί πολλή δουλειά, καθώς και πολλές ώρες πίσω από τη μπάρα, πράγμα που σημαίνει πως αποκτάς καλή εκπαίδευση στο αντικείμενο, κάνοντας έρευνα, διαβάζοντας κλασσικά βιβλία για κοκτέιλ, μαθαίνοντας κι εξερευνώντας τη δημιουργικότητα σου βασιζόμενος στην κλασσική γνώση. Προσωπικά, η μητέρα μου ήταν πολύ καλή μαγείρισσα, επομένως στάθηκα πολύ τυχερός και είχα πολύ καλές γευστικές εμπειρίες από πολύ μικρή ηλικία.
Έχεις να πεις κάτι σε νέους ανθρώπους, οι οποίοι οραματίζονται να έχουν μια αντίστοιχη καριέρα με τη δική σου;
Έχω να πω πως δεν πρέπει να το βάζουν κάτω! Χρειάζεται να δουλεύουν σκληρά και να πιστεύουν ότι οι στόχοι τους είναι επιτεύξιμοι αλλά και να δράττουν τις ευκαιρίες που μπορεί να συναντούν και να παίρνουν ρίσκα. Σημειωτέον, εγώ πήρα πολλά ρίσκα, βάζοντας πολλά χρήματα στις επιχειρήσεις μου αλλά και ξοδεύοντας πολύ από το χρόνο μου και εν τέλει στάθηκα αρκετά τυχερός. Υπό άλλες συνθήκες μπορεί να ήμουν σε πολύ χειρότερη κατάσταση, όμως θεωρώ πως δε γίνεται να επιτύχεις σε τίποτα αν δε ρισκάρεις και δεν πιστέψεις στον εαυτό σου.
Η σελίδα του World Class στο Facebook